Jedz regularnie. Jedne z najbardziej wartościowych orzechów
Pewnie słyszałeś, że orzechy są świetnym wyborem i możesz (jeśli masz alergii) sięgać po nie regularnie. Jeśli zastanawiasz się, czy osoba, która ci to powiedziała, miała rację, to już nie musisz tego robić. Oprócz tego, że są niesamowicie smaczne, orzechy zawierają także zdrowe tłuszcze, błonnik i białko – składniki odżywcze, które pomagają zwalczać głód. Ale to nie jest wszystko!
21.12.2023 | aktual.: 21.12.2023 17:19
Oprócz zdrowych dla serca jedno- i wielonienasyconych tłuszczów, niektóre orzechy zawierają zwalczające stany zapalne kwasy omega-3, przeciwutleniacze oraz inne korzystne witaminy i minerały, o czym mówi Melissa Halas-Liang. Najlepszym pomysłem jest jedzenie różnych rodzajów orzechów, by zmaksymalizować pozytywne korzyści płynące z ich spożywania. O tym, że większość jest smaczna, nie trzeba wspominać. Nieco do życzenia pozostawiają tutaj orzechy włoskie, ale zawsze można przygotować koktajl, prawda?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Te orzechy jedz codziennie - są najzdrowsze
Orzechy włoskie
Ich wygląd przypominający mózg nie jest przypadkowy. Orzechy włoskie wspierają pracę tego narządu. Badanie przeprowadzone w 2019 roku pokazało, że wskaźniki depresji u osób jedzących orzechy były o 26 proc. niższe niż w przypadku osób rezygnujących z tych produktów. Co ciekawe, inne orzechy obniżały wskaźniki depresji tylko o 8 proc. Świetnie smakują zmieszane z jogurtem z dodatkiem jagód, nadają również konsystencji koktajlom.
Pistacje
Te zielone zdrowotne maszyny sprawią, że bez problemu zachowasz idealną sylwetkę. Dlaczego? Mają bardzo dużo błonnika i mniej kalorii niż inne orzechy. W pistacjach znajdziesz też wiele utleniaczy, w tym luteiny, czyli związku niezbędnego do utrzymania ciąży.
Pekan
Zawierają niewiele węglowodanów (kilka razy mniej niż nerkowce czy migdały). Są też źródłem beta-sitosterolu, który obniża poziom cholesterolu we krwi i pomaga leczyć powiększoną prostatę. Orzechy pekan świetnie sprawdzają się jako dodatek do ciast i sałatek.
Migdały
Nie trzeba mówić, że mleko migdałowe jest jednym z najzdrowszych, gdyż zawiera ogromną ilość wapnia, witaminę E oraz cynk. Ten ostatni pierwiastek ma bardzo duży związek z płodnością. Migdały są też świetnym źródłem białka.
Orzeszki ziemne
Badanie, które opublikowano w czasopiśmie "Nutrients" wykazało, że zawarte w orzeszkach ziemnych tłuszcz, błonnik i białko pomagają kontrolować poziom cukru we krwi u osób chorych na cukrzycę. Orzeszki ziemne są bogate zarówno w białko, jak i sterole roślinne, naturalnie występujące związki, które mogą blokować wchłanianie cholesterolu do krwi.
Nerkowce
Badania wykazują, że u osób jedzących orzechy nerkowca zmniejsza się ilość insuliny w surowicy krwi oraz złego cholesterolu we krwi. Dlatego też sięgać po nie powinny osoby zmagające się z cukrzycą i insulinoopornością.
Orzechy brazylijskie
Zawierają przede wszystkim białko, które jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania. Ich najważniejszą cechą jest jednak fakt, iż zawierają bardzo duże ilości selenu. Wystarczy tylko 7 orzechów dziennie, by dostarczyć sobie 100 procent tego pierwiastka.