Smak Azji na Twoim talerzu - Najlepsze dania z kuchni azjatyckiej, których nie możesz przegapić!
Jeśli lubisz smaki z różnych stron świata, to kuchnia azjatycka z pewnością jest ci dobrze znana. A jeśli nie, to może czas najwyższy, by jej spróbować? Obfituje w wyjątkowe smaki, jest stosunkowo łatwa w przygotowaniu w swoim domu, a restauracje kuchni azjatyckiej znajdują się w niemal każdym polskim mieście. Dlaczego warto spróbować kuchni azjatyckiej i które dania są najpopularniejsze?
19.05.2023 | aktual.: 19.05.2023 23:37
Na szybkie przekąski, na obiad czy na lunch do pracy - każdy moment jest dobry, by sięgnąć po dania kuchni azjatyckiej. Dalekowschodnie smakołyki sprawdzą się na każdą okazję i co ciekawe, można je przyrządzić na tysiące różnorodnych sposobów. Nie musisz zamawiać dań z tego regionu z restauracji. Jeśli lubisz eksperymenty, to kuchnia azjatycka może z powodzeniem zagościć w twoim domowym menu. Dania są proste, smaczne i pięknie wyglądają na talerzu.
Kuchnia azjatycka - co to takiego i jakie dania oferuje?
Zanim przejdziemy do szczegółów, związanych z daniami z tej strony świata, to dobrze jest wyjaśnić, co to kuchnia azjatycka. Odnosi się do różnorodnych stylów i tradycji kulinarnych występujących w krajach Azji. Jest to niezwykle bogata i różnorodna kuchnia, która obejmuje wiele regionów, takich jak Chiny, Japonia, Indie, Tajlandia, Korea, Wietnam i wiele innych. Ważną cechą kuchni azjatyckiej jest równowaga między różnymi składnikami, teksturami i kolorami w każdym daniu.
Wiele dań jest przygotowywanych na parze, smażonych, gotowanych w woku lub na grillu. Pamiętaj, że każdy region Azji wyróżnia się czymś innym. Azjatycka kuchnia jest nie tylko znana z wyśmienitych smaków, ale także z filozofii żywienia i zrównoważonego stylu życia. Wielu ludzi uważa ją za zdrową ze względu na obecność świeżych składników, warzyw, ryb i lekkiego gotowania.
Jaka jest kuchnia azjatycka?
Kuchnia azjatycka charakteryzuje się wyrazistymi smakami, harmonią smaków i aromatami, a także zróżnicowanymi metodami przygotowywania potraw. Występuje w niej szerokie spektrum składników, takich jak ryby, owoce morza, mięso, warzywa, ryż, makaron, sosy sojowe, curry, przyprawy, zioła i wiele innych.
Każdy region Azji ma swoje własne charakterystyczne dania i specjalności kulinarne. Na przykład w kuchni chińskiej popularne są potrawy, tj. smażony makaron, duszone mięso czy potrawy z kaczki pekińskiej. W kuchni japońskiej znane są sushi, tempura, ramen i teppanyaki. Kuchnia tajska słynie z pikantnych i aromatycznych potraw, takich jak pad thai, zupa tom kha kai czy zielone curry.
Kuchnia azjatycka przepisy - co warto zrobić?
Jeśli zastanawiasz się nad tym, czy kuchnia azjatycka jest dla ciebie, to może to właściwy moment, by się przełamać i jej spróbować. Postanowiliśmy zaprezentować przepis na danie z kuchni tajskiej, japońskiej i chińskiej. Będzie smacznie, zdrowo i tak, jak na cały region Azji przystało.
Pad Thai - tradycyjne danie kuchni tajskiej
Rozpoczynamy od kuchni tajskiej, w której najpopularniejszym daniem jest Pad Thai. Również w Polsce cieszy się dużą popularnością, więc przygotuj je w swoim domu. To naprawdę proste.
Składniki:
- makaron ryżowy
- jajko
- krewetki, kurczak lub tofu
- czosnek
- cebula dymka
- cukier palmowy
- sok z limonki
- sos rybny
- świeże kiełki fasoli
- posiekane orzeszki ziemne
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron ryżowy.
- Na patelni rozgrzej olej i dodaj czosnek, cebulę dymkę i chilli (jeśli lubisz pikantne dania).
- Dodaj krewetki, kurczaka lub tofu i smaż do momentu, aż będą gotowe.
- Wymieszaj rozbite jajko i połącz je z pozostałymi składnikami na patelni.
- Dodaj ugotowany makaron, cukier palmowy, sos rybny i sok z limonki. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
- Podaj z posiekanymi orzeszkami ziemnymi i świeżymi kiełkami fasoli.
Sushi - tradycyjne danie kuchni japońskiej
Kuchnia azjatycka to również popularne dania kuchni japońskiej. Tu nie może zabraknąć tradycyjnego sushi. Bardzo łatwo można je zrobić w swoim domu.
Składniki:
- nori
- ryż sushi
- świeże ryby (np. łosoś)
- warzywa - ogórek lub awokado
- wasabi
- sos sojowy
- marynowany imbir
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ryż na sushi i pozostaw do wystygnięcia.
- Na bambusowej macie ułóż arkusz nori.
- Na samym środku rozprowadź cienką warstwę ryżu, zostawiając wolne miejsce na brzegach.
- Ułóż na ryżu pokrojone paski świeżych ryb i warzywa.
- Zwijaj nori, z pomocą maty bambusowej, starając się utrzymać kształt wałeczka.
- Pokrój wałeczek na kawałki i podaj z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi.
Kung Pao Chicken - klasyk kuchni chińskiej
Wśród przepisów kuchni azjatyckiej, nie mogło zabraknąć Chin i przepisu na tradycyjne danie z tego państwa. A jest to Kung Pao Chicken, które smakuje obłędnie. Spróbuj je zrobić w swoim domu.
Składniki:
- pół szklanki prażonych orzeszków ziemnych
- 400 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
- papryka pokrojona w kostkę
- pół cebuli pokrojonej w kostkę
- łyżka startego imbiru
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 posiekane szalotki
- łyżeczka cukru
- odrobina pasty chilli
- łyżeczka mąki kukurydzianej rozpuszczonej w wodzie
- sól do smaku
- olej do smażenia
- świeża kolendra do dekoracji
Zobacz także
Sposób przygotowania:
- W małej misce wymieszaj sos sojowy, pastę chili, cukier i mąkę kukurydzianą rozpuszczoną w wodzie. Odstaw na bok.
- W głębokiej patelni lub woku rozgrzej olej na średnim ogniu.
- Dodaj posiekane szalotki, czosnek i imbir. Smaż przez około 1-2 minuty, aż zaczną się aromatyzować.
- Wrzuć pokrojone kawałki kurczaka i smaż, aż mięso będzie złociste z każdej strony.
- Dodaj cebulę i paprykę, smaż przez kolejne 2-3 minuty, aż warzywa będą miękkie.
- Wlej przygotowany wcześniej sos do patelni i wymieszaj, aby równomiernie pokrył mięso i warzywa. Smaż przez około 1-2 minuty, aż sos zgęstnieje i otoczy składniki.
- Dodaj prażone orzeszki ziemne i delikatnie wymieszaj.
- Dopraw solą do smaku.
- Przenieś Kung Pao Chicken na talerz i udekoruj świeżą kolendrą i podaj danie z ryżem lub makaronem. Smacznego!