Większość nie docenia i uważa go za podróbkę pietruszki. Duży błąd
Pasternak niegdyś był stałym elementem diety, teraz to warzywo zapomniane. Z wyglądu przypomina pietruszkę, jednak jego smak bardziej zbliżony jest do marchewki. Ze względu na bogactwo składników odżywczych pasternak jest niezwykle pomocny w walce z różnego rodzaju dolegliwościami. Dlatego też warto, aby znów zagościł na naszych stołach i stał się częścią naszej codziennej diety.
16.02.2024 18:10
Pasternak jest warzywem z rodziny selerowatych. Jest to roślina dwuletnia, a jej jadalna część to szary korzeń, który do złudzenia przypomina pietruszkę. Liście pasternaku nie są wykorzystywane w kuchni, gdyż zawierają substancje fototoksyczne. W przeszłości był to warzywo niezwykle popularne, które na co dzień wykorzystywano w kuchni. Jednak z biegiem czasu pasternak został zastąpiony przez ziemniaki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Właściwości zdrowotne pasternaku
Pasternak jest rośliną bogatą w witaminy, szczególnie w witaminę C. Wystarczy 100 gramów warzywa, aby zaspokoić 1/3 dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Dlatego też pasternak może być wykorzystywany w leczeniu przeziębienia i grypy. Nasze babcie przyrządzały z niego napar czy maść, które świetnie łagodziły stany zapalne układu oddechowego.
Pasternak zawiera również witaminę A, która korzystnie wpływa na nasz wzrok, a także witaminy z grupy B, które usprawniają układ nerwowy. Pasternak to również źródło węglowodanów, białka, błonnika, a także żelaza, wapnia i potasu. Potas reguluje ciśnienie krwi i rozszerza naczynia krwionośne. Ma więc zbawienny wpływ na serce i zapobiega chorobom układu krążenia.
Zobacz także
Czy pasternak jest zdrowy?
Pasternak reguluje metabolizm i usprawnia pracę jelit. Pobudza także wydzielanie soków żołądkowych, dzięki czemu organizm lepiej trawi pokarmy. Pasternak jest polecany osobom, które stosują dietę. Jest niskokaloryczny - 100 gramów to tylko 75 kcal. Ponadto, ze względu na zawartość błonnika jest rośliną dość, sycącą. Pasternak ma także właściwości rozkurczające, więc pomoże przy dolegliwościach żołądkowych czy bolesnych miesiączkach.
Badania naukowe wskazują na korzystne działanie składników odżywczych zawartych w pasternaku na poziom cholesterolu w organizmie. Pasternak, choć niepozorny, jest niezwykle bogatym źródłem wielu cennych dla zdrowia składników, wśród których warto wymienić przede wszystkim kwas foliowy oraz potas.
Kwas foliowy, nazywany również witaminą B9, odgrywa kluczową rolę w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie. Jego obecność w pasternaku przyczynia się do obniżenia poziomu homocysteiny - aminokwasu, którego nadmiar w organizmie jest związany z podwyższonym ryzykiem wystąpienia chorób serca. Jak dowodzą badania, regularne spożywanie pasternaku, a co za tym idzie dostarczanie organizmowi odpowiedniej dawki kwasu foliowego, może przyczynić się do redukcji ryzyka wystąpienia tych niebezpiecznych schorzeń.