Tak szybko sprawdzisz, czy mięso na pewno jest świeże. Wystarczy nacisnąć placem
Wybierając mięso w sklepie, priorytetem dla nas jest zapewnienie, że jest ono na pewno dobrej jakości. Zdarzają się jednak czasem pewne wpadki - kto z nas nie przyniósł do domu nieświeżego produktu przynajmniej raz w swoim życiu? W przypadku tradycyjnego stoiska z mięsem ocena jego jakości jest dość prosta - widzimy i czujemy produkt. Jednak sytuacja staje się bardziej skomplikowana, gdy mamy do czynienia z mięsem pakowanym w marketach. Na szczęście, istnieje prosty sposób na ocenę świeżości mięsa.
09.04.2024 09:13
Ceny produktów spożywczych nieustannie rosną, dlatego musimy być bardzo ostrożni podczas robienia zakupów. Jeśli kupimy nieświeże mięso, które będzie nadawać się tylko do wyrzucenia, stracimy pieniądze. Oczywiście, najbardziej komfortowo byłoby robić codzienne zakupy w małych sklepikach i delikatesach, które otrzymują produkty bezpośrednio od producenta, dlatego możemy im zaufać. Niestety, lepsze produkty często kosztują więcej, więc często jesteśmy zmuszeni do korzystania z bardziej przystępnych cen w marketach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak sprawdzić świeżość mięsa?
Mięso oferowane w takich sklepach jest najczęściej już zapakowane, dlatego nie możemy ocenić jego jakości na podstawie węchu. Ocena na tzw. oko również może okazać się myląca. Bez względu na wszystko, musimy unikać kupowania bladego czy szarawego mięsa, ale nawet jeśli kolor wydaje się odpowiedni, to i tak od czasu do czasu możemy się rozczarować.
Okazuje się, że jakość mięsa oferowanego w sklepie najlepiej skontrolować za pomocą prostego triku. Jest to bardzo higieniczny sposób - nie brudzi ani nie niszczy produktu. Wystarczy, że lekko naciśniemy palcem mięso przez opakowanie. Jeśli w dotyku będzie zwarte i sprężyste, to jest to dobry znak sugerujący jego świeżość i dobrą jakość. Taki produkt z powodzeniem możemy spakować do koszyka, bo na pewno się nie rozczarujemy.
Test palca pozwoli ocenić świeżość
Jeśli jednak po naciśnięciu zauważymy wyraźne wgniecenie, a mięso nie powróci do swojego pierwotnego kształtu, absolutnie go nie kupujmy. Możemy nawet skontaktować się z obsługą i zgłosić podejrzenie zepsutego wyrobu. Dzięki naszej interwencji kolejny klient również nie nabierze się na szkodliwy produkt.