Tak szybko sprawdzisz, czy mięso na pewno jest świeże. Wystarczy nacisnąć placem

Wybierając mięso w sklepie, priorytetem dla nas jest zapewnienie, że jest ono na pewno dobrej jakości. Zdarzają się jednak czasem pewne wpadki - kto z nas nie przyniósł do domu nieświeżego produktu przynajmniej raz w swoim życiu? W przypadku tradycyjnego stoiska z mięsem ocena jego jakości jest dość prosta - widzimy i czujemy produkt. Jednak sytuacja staje się bardziej skomplikowana, gdy mamy do czynienia z mięsem pakowanym w marketach. Na szczęście, istnieje prosty sposób na ocenę świeżości mięsa.

Jak rozpoznać świeże mięso - PysznościJak rozpoznać świeże mięso - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | sergeyryzhov
Ewa Malinowska

Ceny produktów spożywczych nieustannie rosną, dlatego musimy być bardzo ostrożni podczas robienia zakupów. Jeśli kupimy nieświeże mięso, które będzie nadawać się tylko do wyrzucenia, stracimy pieniądze. Oczywiście, najbardziej komfortowo byłoby robić codzienne zakupy w małych sklepikach i delikatesach, które otrzymują produkty bezpośrednio od producenta, dlatego możemy im zaufać. Niestety, lepsze produkty często kosztują więcej, więc często jesteśmy zmuszeni do korzystania z bardziej przystępnych cen w marketach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bieszczadzki zawyłec to najlepszy gołąbek w moim życiu. Lepszego nie jadłam

Jak sprawdzić świeżość mięsa?

Mięso oferowane w takich sklepach jest najczęściej już zapakowane, dlatego nie możemy ocenić jego jakości na podstawie węchu. Ocena na tzw. oko również może okazać się myląca. Bez względu na wszystko, musimy unikać kupowania bladego czy szarawego mięsa, ale nawet jeśli kolor wydaje się odpowiedni, to i tak od czasu do czasu możemy się rozczarować.

Jak rozpoznać świeże mięso - Pyszności
Jak rozpoznać świeże mięso - Pyszności © Canva | sergeyryzhov

Okazuje się, że jakość mięsa oferowanego w sklepie najlepiej skontrolować za pomocą prostego triku. Jest to bardzo higieniczny sposób - nie brudzi ani nie niszczy produktu. Wystarczy, że lekko naciśniemy palcem mięso przez opakowanie. Jeśli w dotyku będzie zwarte i sprężyste, to jest to dobry znak sugerujący jego świeżość i dobrą jakość. Taki produkt z powodzeniem możemy spakować do koszyka, bo na pewno się nie rozczarujemy.

Test palca pozwoli ocenić świeżość

Jeśli jednak po naciśnięciu zauważymy wyraźne wgniecenie, a mięso nie powróci do swojego pierwotnego kształtu, absolutnie go nie kupujmy. Możemy nawet skontaktować się z obsługą i zgłosić podejrzenie zepsutego wyrobu. Dzięki naszej interwencji kolejny klient również nie nabierze się na szkodliwy produkt.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej