WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Wujek Tadek serwuje najlepszą karkówkę. Sekretem jest specjalna marynata z jajek i majonezu

Karkówka nie jest moim ulubionym mięsem, ale ta marynata wszystko zmienia. Dzięki niej jest krucha, delikatna, aromatyczna. Świetnie smakuje zarówno z rusztu, jak i z patelni. Dlatego kup tyle karkówki, by starczyło na dokładki i przygotuj ją według receptury wujka Tadka.

KarkówkaKarkówka w tej marynacie smakuje obłędnie.
Źródło zdjęć: © Getty Images
Dorota Gepert

Karkówka to nie jest rodzaj mięsa, które poleca się na diecie odchudzającej. Wiadomo, do najchudszych nie należy, jest wręcz tłuste. Jednak doceniamy jego smak. Wieprzowinę bardzo często wybieramy na dania obiadowe. Karkówka cieszy się szczególnym powodzeniem w sezonie grillowym, bo przygotowane na ruszcie może smakować świetnie. Podstawą jest dobrej jakości mięso oraz marynata.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad zrób mięsne miseczki. Niespodzianka w środku posmakuje każdemu

Tylko nie w ostatniej chwili

Bez marynaty karkówka po prostu się nie uda. Zamiast rozpływać się w ustach będzie żylasta i twarda. To właśnie marynata sprawia, że mięso staje się miękkie i aromatyczne. Z reguły bazują ona na oleju, przyprawach, czasami dodaje się też coś słodkiego, na przykład miód i odrobinę alkoholu.

Wujek Tadek postawił jednak na zupełnie inne składniki i odniósł kulinarny sukces. Jego marynata świetnie sprawdza się zarówno w przypadku karkówki, jak i schabu. Na pewno ten przepis warto wypróbować w sezonie grillowym. Jaki jest plus? Mięso można przygotować znacznie wcześniej. A potem wystarczy je wyciągnąć z lodówki na kilka godzin przed grillowaniem lub smażeniem.

Karkówka w marynacie wujka Tadka

  • 1 kg karkówki

Składniki na marynatę:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku
  • papryka, pieprz, kurkuma, ulubione przyprawy do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, osusz i pokrój na grubsze plastry, bez rozbijania.
  2. Składniki marynaty umieść w misce. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Całość wymieszaj. Do tak przygotowanej marynaty włóż kawałki mięsa, tak by były dokładnie zanurzone.
  3. Miskę przykryj i wstaw do lodówki nawet na dwa dni. Minimum to kilkanaście godzin.
  4. Kawałki mięsa wyciągaj z marynaty, odciśnij jej nadmiar. Mięso grilluj lub smaż.
Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze