InspiracjeWujek Tadek serwuje najlepszą karkówkę. Sekretem jest specjalna marynata z jajek i majonezu

Wujek Tadek serwuje najlepszą karkówkę. Sekretem jest specjalna marynata z jajek i majonezu

Karkówka w tej marynacie smakuje obłędnie.
Karkówka w tej marynacie smakuje obłędnie.
Źródło zdjęć: © Getty Images
07.04.2024 14:04, aktualizacja: 07.04.2024 14:16

Karkówka nie jest moim ulubionym mięsem, ale ta marynata wszystko zmienia. Dzięki niej jest krucha, delikatna, aromatyczna. Świetnie smakuje zarówno z rusztu, jak i z patelni. Dlatego kup tyle karkówki, by starczyło na dokładki i przygotuj ją według receptury wujka Tadka.

Karkówka to nie jest rodzaj mięsa, które poleca się na diecie odchudzającej. Wiadomo, do najchudszych nie należy, jest wręcz tłuste. Jednak doceniamy jego smak. Wieprzowinę bardzo często wybieramy na dania obiadowe. Karkówka cieszy się szczególnym powodzeniem w sezonie grillowym, bo przygotowane na ruszcie może smakować świetnie. Podstawą jest dobrej jakości mięso oraz marynata.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tylko nie w ostatniej chwili

Bez marynaty karkówka po prostu się nie uda. Zamiast rozpływać się w ustach będzie żylasta i twarda. To właśnie marynata sprawia, że mięso staje się miękkie i aromatyczne. Z reguły bazują ona na oleju, przyprawach, czasami dodaje się też coś słodkiego, na przykład miód i odrobinę alkoholu.

Wujek Tadek postawił jednak na zupełnie inne składniki i odniósł kulinarny sukces. Jego marynata świetnie sprawdza się zarówno w przypadku karkówki, jak i schabu. Na pewno ten przepis warto wypróbować w sezonie grillowym. Jaki jest plus? Mięso można przygotować znacznie wcześniej. A potem wystarczy je wyciągnąć z lodówki na kilka godzin przed grillowaniem lub smażeniem.

Karkówka w marynacie wujka Tadka

  • 1 kg karkówki

Składniki na marynatę:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku
  • papryka, pieprz, kurkuma, ulubione przyprawy do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, osusz i pokrój na grubsze plastry, bez rozbijania.
  2. Składniki marynaty umieść w misce. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Całość wymieszaj. Do tak przygotowanej marynaty włóż kawałki mięsa, tak by były dokładnie zanurzone.
  3. Miskę przykryj i wstaw do lodówki nawet na dwa dni. Minimum to kilkanaście godzin.
  4. Kawałki mięsa wyciągaj z marynaty, odciśnij jej nadmiar. Mięso grilluj lub smaż.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także