Placuszki z serka homogenizowanego. Najlepszy patent na pyszne, szybkie i pożywne śniadanie
Dzień można rozpocząć na słodko i jednocześnie pożywnie. Nie mam na myśli tutaj płatków z mlekiem czy owsianki, za którą nie wszyscy przepadają. Pyszne, puszyste placuszki z serka homogenizowanego skuszą nawet tych, którzy deklarują, że śniadanie nie jest ich najważniejszym posiłkiem dnia.
09.04.2024 10:27
Proste placuszki z serkiem homogenizowanym przygotujesz w mgnieniu oka. Pachnące wanilią placki pokochają nie tylko dzieci, ale również dorośli. Wystarczy połączyć kilka prostych składników, żeby wyczarować wyjątkowe śniadanie. To świetna alternatywa dla kanapek, które potrafią się czasem przejeść.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Placuszki z serka homogenizowanego
Placuszki sprawdzą się nie tylko jako element rodzinnego śniadania przy stole, ale również pyszne urozmaicenie lunchboxa do szkoły czy pracy. Świetnie smakują na zimno, przypadną do gustu na ciepło. Nie potrzeba do nich wiele dodatków, bo dobrze smakują same w sobie. To zasługa serka homogenizowanego, który nadaje całości delikatnie waniliowy smak.
Placuszki z serka homogenizowanego polecam serwować w towarzystwie ulubionych owoców. Najchętniej sięgam po maliny, borówki i truskawki - takiemu śniadaniu nie oprze się nawet niejadek.
W idealnym serku homogenizowanym skład jest prosty: ser twarogowy, cukier i laska wanilii. Z tym ostatnim może być największy problem, więc można wybrać również serek z aromatem. Do masy na placki nie dodawaj cukru - serek sam w sobie jest wystarczająco słodki.
Składniki:
- 500 g serków homogenizowanych (najlepiej o smaku waniliowym),
- 3 jajka,
- 1 szklanka mąki tortowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiej mąkę. Dzięki przesianiu placki będą bardziej puszyste.
- Wbij jajka, dodaj serki homogenizowane, mąkę oraz proszek do pieczenia.
- Całość wymieszaj, aby nie było grudek.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu (oleju roślinnego lub masła) i wyłóż porcje ciasta.
- Smaż placuszki z obu stron, aż się zarumienią. Nie rób tego na zbyt mocnym ogniu, aby się nie przypaliły.
Gotowe placuszki podaj z owocami. Sprawdzą się również na zimno. Smacznego!