Kolorowy deser z galaretki. Pięknie wygląda, a smakuje jeszcze lepiej i wcale nietrudno go zrobić

Serek homogenizowany, galaretka w proszku i odrobina żelatyny — to właściwie wszystko, czego potrzebujesz do przyrządzenia pysznego i kolorowego deseru, którym zachwycisz rodzinę. Radość dzieci z zaserwowania im tego specjału? Bezcenna!

Deser z galaretki, który cieszy podniebienie i oczyDeser z galaretki, który cieszy podniebienie i oczy
Źródło zdjęć: © Canva | peredniankina

Im wyższe temperatury na zewnątrz, tym większą ochotę mamy na powiększenie i tak już pokaźnego zasobu przepisów na ciasta bez pieczenia. Tego rodzaju desery, do których przygotowania wystarczy odrobina cierpliwości i chłód lodówki, są w okresie wiosenno-letnim wręcz niezastąpione. Jednym z takich kulinarnych majstersztyków jest deser z galaretki — najbardziej kolorowy smakołyk, który przygotujesz w kilka chwil.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na bezmięsny obiad? Zrób pieczarki w pysznym sosie, a na pewno nie pożałujesz

Z poniższym przepisem poradzi sobie dosłownie każdy, nawet największy amator. To proste ciasto możesz przygotować samodzielnie lub zachęcić do pomocy najmłodszych. Krojenie kolorowych galaretek w kostkę przyniesie im nie mniej radości, niż sama konsumpcja gotowego deseru. A jaką będą mieli satysfakcję z udanego smakołyku! Od razu zacznie lepiej smakować. Powodzenia!

Prosty i kolorowy deser z galaretki

Składniki:

  • 2 galaretki owocowe, najlepiej o różnych smakach (doskonale sprawdza się połączenie np. pomarańczowej i wiśniowej),
  • 600 g serka homogenizowanego,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 20 g żelatyny.
Ten deser możesz przełożyć do keksówki lub innego naczynia
Ten deser możesz przełożyć do keksówki lub innego naczynia © Canva | sri wydyowati

Sposób przygotowania:

  1. Galaretki zrób według instrukcji od producenta. Poczekaj, aż stężeją, a następnie pokrój je w średnią kostkę.
  2. Żelatynę rozpuść w wodzie. Użyj do tego mniej więcej 3/4 szklanki płynu. Podgrzej go, a następnie poczekaj, aż ostygnie. Kolejnym krokiem jest zmiksowanie żelatyny z serkiem homogenizowanym. Dodaj również cukier waniliowy. Oczywiście jest to opcjonalne.
  3. Mikser możesz już odłożyć; zamiast niego użyj łyżki. Za jej pomocą wymieszaj uzyskaną masę z pokrojonymi w kostkę galaretkami. Całość przełóż do keksówki (lub innego naczynia, formy) i wstaw do lodówki.
  4. Nasz deser z galaretki jest już prawie gotowy: musi tylko stężeć w chłodziarce. Najlepiej dać mu na to sporo czasu, nawet całą noc. Z rana w lodówce czeka na ciebie prawdziwy deserowy skarb. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik