Kolorowy deser z galaretki. Pięknie wygląda, a smakuje jeszcze lepiej i wcale nietrudno go zrobić

Serek homogenizowany, galaretka w proszku i odrobina żelatyny — to właściwie wszystko, czego potrzebujesz do przyrządzenia pysznego i kolorowego deseru, którym zachwycisz rodzinę. Radość dzieci z zaserwowania im tego specjału? Bezcenna!

Deser z galaretki, który cieszy podniebienie i oczyDeser z galaretki, który cieszy podniebienie i oczy
Źródło zdjęć: © Canva | peredniankina

Im wyższe temperatury na zewnątrz, tym większą ochotę mamy na powiększenie i tak już pokaźnego zasobu przepisów na ciasta bez pieczenia. Tego rodzaju desery, do których przygotowania wystarczy odrobina cierpliwości i chłód lodówki, są w okresie wiosenno-letnim wręcz niezastąpione. Jednym z takich kulinarnych majstersztyków jest deser z galaretki — najbardziej kolorowy smakołyk, który przygotujesz w kilka chwil.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na bezmięsny obiad? Zrób pieczarki w pysznym sosie, a na pewno nie pożałujesz

Z poniższym przepisem poradzi sobie dosłownie każdy, nawet największy amator. To proste ciasto możesz przygotować samodzielnie lub zachęcić do pomocy najmłodszych. Krojenie kolorowych galaretek w kostkę przyniesie im nie mniej radości, niż sama konsumpcja gotowego deseru. A jaką będą mieli satysfakcję z udanego smakołyku! Od razu zacznie lepiej smakować. Powodzenia!

Prosty i kolorowy deser z galaretki

Składniki:

  • 2 galaretki owocowe, najlepiej o różnych smakach (doskonale sprawdza się połączenie np. pomarańczowej i wiśniowej),
  • 600 g serka homogenizowanego,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 20 g żelatyny.
Ten deser możesz przełożyć do keksówki lub innego naczynia
Ten deser możesz przełożyć do keksówki lub innego naczynia © Canva | sri wydyowati

Sposób przygotowania:

  1. Galaretki zrób według instrukcji od producenta. Poczekaj, aż stężeją, a następnie pokrój je w średnią kostkę.
  2. Żelatynę rozpuść w wodzie. Użyj do tego mniej więcej 3/4 szklanki płynu. Podgrzej go, a następnie poczekaj, aż ostygnie. Kolejnym krokiem jest zmiksowanie żelatyny z serkiem homogenizowanym. Dodaj również cukier waniliowy. Oczywiście jest to opcjonalne.
  3. Mikser możesz już odłożyć; zamiast niego użyj łyżki. Za jej pomocą wymieszaj uzyskaną masę z pokrojonymi w kostkę galaretkami. Całość przełóż do keksówki (lub innego naczynia, formy) i wstaw do lodówki.
  4. Nasz deser z galaretki jest już prawie gotowy: musi tylko stężeć w chłodziarce. Najlepiej dać mu na to sporo czasu, nawet całą noc. Z rana w lodówce czeka na ciebie prawdziwy deserowy skarb. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀