Kolorowy deser z galaretki. Pięknie wygląda, a smakuje jeszcze lepiej i wcale nietrudno go zrobić
Serek homogenizowany, galaretka w proszku i odrobina żelatyny — to właściwie wszystko, czego potrzebujesz do przyrządzenia pysznego i kolorowego deseru, którym zachwycisz rodzinę. Radość dzieci z zaserwowania im tego specjału? Bezcenna!
09.04.2024 09:17
Im wyższe temperatury na zewnątrz, tym większą ochotę mamy na powiększenie i tak już pokaźnego zasobu przepisów na ciasta bez pieczenia. Tego rodzaju desery, do których przygotowania wystarczy odrobina cierpliwości i chłód lodówki, są w okresie wiosenno-letnim wręcz niezastąpione. Jednym z takich kulinarnych majstersztyków jest deser z galaretki — najbardziej kolorowy smakołyk, który przygotujesz w kilka chwil.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z poniższym przepisem poradzi sobie dosłownie każdy, nawet największy amator. To proste ciasto możesz przygotować samodzielnie lub zachęcić do pomocy najmłodszych. Krojenie kolorowych galaretek w kostkę przyniesie im nie mniej radości, niż sama konsumpcja gotowego deseru. A jaką będą mieli satysfakcję z udanego smakołyku! Od razu zacznie lepiej smakować. Powodzenia!
Prosty i kolorowy deser z galaretki
Składniki:
- 2 galaretki owocowe, najlepiej o różnych smakach (doskonale sprawdza się połączenie np. pomarańczowej i wiśniowej),
- 600 g serka homogenizowanego,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 20 g żelatyny.
Sposób przygotowania:
- Galaretki zrób według instrukcji od producenta. Poczekaj, aż stężeją, a następnie pokrój je w średnią kostkę.
- Żelatynę rozpuść w wodzie. Użyj do tego mniej więcej 3/4 szklanki płynu. Podgrzej go, a następnie poczekaj, aż ostygnie. Kolejnym krokiem jest zmiksowanie żelatyny z serkiem homogenizowanym. Dodaj również cukier waniliowy. Oczywiście jest to opcjonalne.
- Mikser możesz już odłożyć; zamiast niego użyj łyżki. Za jej pomocą wymieszaj uzyskaną masę z pokrojonymi w kostkę galaretkami. Całość przełóż do keksówki (lub innego naczynia, formy) i wstaw do lodówki.
- Nasz deser z galaretki jest już prawie gotowy: musi tylko stężeć w chłodziarce. Najlepiej dać mu na to sporo czasu, nawet całą noc. Z rana w lodówce czeka na ciebie prawdziwy deserowy skarb. Smacznego!