Na ostatnią chwilę robię szybkie ciasto bez pieczenia. Jest niesamowicie kremowe i pyszne
To ciasto bez pieczenia to absolutny pewniak. Mimo że na pierwszy rzut oka sprawia wrażenie skomplikowanego, a to ze względu na liczne warstwy, to w rzeczywistości jego przygotowanie nie przysporzy nikomu większych problemów. Największym jego atutem jest słony składnik. 3 bit w takiej wersji dosłownie powala.
28.03.2024 19:44
To prawdziwa fuzja smaków. Słodki krem budyniowy i jeszcze słodsza masa kajmakowa w połączeniu ze słonawymi krakersami naprawdę zdają egzamin. Przepis na to nieziemskie ciasto jest bajecznie prosty. Ja sama ratuję się nim, kiedy potrzebuję przyrządzić coś na szybko.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jakie można zrobić ciasto bez pieczenia?
Na ciasto bez pieczenia istnieje mnóstwo patentów. herbatniki przekładane przeróżnymi kremami budyniowymi wiodą prym w tej kategorii, warto jednak też zwrócić uwagę na desery z pianką, galaretką czy na bitej śmietanie, które również świetnie smakują, nie wymagają pieczenia i bosko się prezentują.
Doskonałym przykładem ciasta bez pieczenia może być też popularny 3 bit. W klasycznym przepisie kremowa masa zwykle przekładana jest herbatnikami. Warto jednak dodać nieco ekstrawagancji i przygotować deser z krakersami. Ich lekka słoność wspaniale podbije słodycz pozostałych składników ciasta. Ponadto krakersy szybciej miękną niż herbatniki, tym samym na taki deser przyjdzie ci czekać dużo mniej czasu.
3 bit z krakersami. Przepis na ciasto bez pieczenia
Składniki:
- 270 g krakersów,
- 500 ml mleka,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 żółtka,
- 3 łyżki cukru,
- 200 g miękkiego masła,
- 460 g masy kajmakowej,
- 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki + 2 łyżki cukru pudru,
- 25 g gorzkiej czekolady,
- opcjonalnie: dżem z czarnej porzeczki.
Przygotowanie:
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Następnie rozłóż warstwę krakersów i posmaruj je dżemem z czarnej porzeczki (opcjonalnie).
- Szklankę mleka zagotuj z cukrem. Pozostałe wymieszaj z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną, żółtkami.
- Gotową masę przelej go gotującego się mleka. Zagotuj całość, często mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gotowy przykryj folią, by dotykała wierzchu budyniu, i odstaw do ostudzenia.
- Masło utrzyj na puch. Następnie stopniowo po łyżce dodawaj ostudzony budyń, cały czas miksując.
- Gotową masę przełóż na krakersy. Następnie wyłóż na masę kolejną warstwę krakersów, a na nie - masę kajmakową. Masę pokryj kolejną warstwą krakersów.
- Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Gotową wyłóż na ciasto.
- Całość oprósz otartą na tarce czekoladą.
- Ciasto przechowuj w lodówce.