Mini serniczki z masą kajmakową na herbatnikowym spodzie
Proste mini serniczki z masą kajmakową to pyszna alternatywa dla klasycznego sernika. Świetnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju imprezy.
10.03.2023 17:00
Przepis na małe serniczki
Coraz większą popularnością cieszą się desery w miniaturowym wydaniu. Monoporcje to skurczone to małych rozmiarów klasyczne wypieki, które często goszczą na imprezach. Są świetną alternatywą dla pieczenia pełnowymiarowych ciast- przygotowujesz ich tyle, ile potrzebujesz bez obaw, że coś mogłoby się zmarnować. Przypominają nieco muffinki, jednak po pierwszym kęsie od razu poczujesz rozkoszny smak sernika z polewą na bazie masy kajmakowej.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Mini serniczki z masą kajmakową
Składniki:
Spód
- 100 g herbatników maślanych
- 50 g masła
Masa serowa
- 450 g twarogu sernikowego
- 70 g cukru pudru
- 2 jajka
- 40 g budyniu
Dodatkowo
- masa kajmakowa
Sposób przygotowania:
Herbatniki umieść w robocie kuchennym i zmiel na drobną masę. Możesz je również rozkruszyć w woreczku strunowym, przejeżdżając kilkukrotnie wałkiem. Przełóż do miski i wlej roztopione i nieco przestudzone masło. Całość wymieszaj.
Blaszki na muffinki wyłóż foremkami. Na dno włóż pokruszone herbatniki i ugnieć łyżką, aby powstał zwarty spód.
Twaróg sernikowy przełóż do miski, dodaj jajka, proszek budyniowy i cukier puder i zmiksuj na jednolitą masę. Powstałą masę przełóż na przygotowany wcześniej spód. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 25-30 minut.
Upieczone babeczki udekoruj masą kajmakową i posiekanymi orzeszkami lub herbatnikami. Prosty i efektowny deser jest już gotowy. Idealnie sprawdzi się na imprezy i spotkania z bliskim.
Smacznego!