Moja mama robi rewelacyjną babkę. Zawsze ma być ozdobą świątecznego stołu, a znika jako pierwsza

Delektowanie się babką na Wielkanoc ma długą tradycję, sięgającą XVII wieku. W moim rodzinnym domu ten wypiek pojawia się na świątecznym stole, odkąd pamiętam. I jedyny problem jest taki, że gości na nim za krótko. Ma być dekoracją, a znika zaraz po wielkanocnym śniadaniu.

Babka cytrynowa ma wspaniały aromat!Babka cytrynowa ma wspaniały aromat!
Źródło zdjęć: © Pixabay | Emilia_Baczynska
Dorota Gepert

Najdłuższą tradycję wielkanocną mają babki drożdżowe. Kiedyś ciasto ucierano z olbrzymią ilością żółtek, wyrabiano je przy szczelnie pozamykanych oknach, by nie opadło pod wpływem zimna. Do dziś ciasto drożdżowe należy do najbardziej pracochłonnych i wymagających. Na szczęście i tradycje kulinarne się zmieniają. Na naszych stołach pozostały babki, ale zyskały nowe wydania. Moja mama pieczę babkę cytrynową, która co roku robi furorę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zielony deserek z kiwi i matchą. Zachwyć swoich bliskich nie tylko w Dniu Świętego Patryka

Z naturalnym aromatem

Babka cytrynowa powstaje z ciasta ucieranego. Jest znacznie prostsza i szybsza w przygotowaniu niż drożdżowa, ale wszyscy doceniają jej walory. Jest lekka, wilgotna i puszysta. Sekretem mojej mamy jest też mocno cytrynowy lukier. Wszystko to sprawia, że babka jest naprawdę aromatyczna. Co ważne, aromat jest całkowicie naturalny. Nie ma lepszego deseru po żurku czy pieczonych mięsach. Babka ma wręcz orzeźwiający, cytrusowy smak. Zawsze posypuje ją jeszcze kandyzowaną skórką cytrynową.

Jak obchodzić się z cytryną

Ważne jest to, by do wypieków wybierać świeże i jędrne cytryny, bez ciemnych plam. Takie są najbardziej soczyste i aromatyczne. Trzeba je zawsze umyć i dokładnie wyparzyć. Skórkę ścieraj na tarce o małych oczkach. Potrzebujesz do deseru tylko tej żółtej, bez białej warstwy pod nią, bo jest gorzka. Gdy dodajesz do ciasta sok to zawsze przez sitko, bo pestki to jedyny zbędny element cytryny w wypiekach.

Przepis na babkę cytrynową mojej mamy

Składniki na babkę:

  • 200 g masła,
  • 4 jajka,
  • szklanka cukru,
  • szklanka mąki pszennej tortowej,
  • połowa szklanki mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sok i skórka z jednej cytryny.

Składniki na lukier:

  • szklanka cukru pudru,
  • 4 łyżki soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztop, dodaj do niego sok i skórkę z cytryny. Odstaw do ostygnięcia. Jajka ubijaj z cukrem przez ponad 10 minut, by powstał jasny krem.
  2. Mąkę tortową wymieszaj z ziemniaczana oraz proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek stopniowo dodawaj połączoną mąkę, delikatnie mieszaj.
  3. Dodaj przestudzone masło z sokiem i skórką z cytryny. Wymieszaj całość i przelej do formy na babkę. Piecz ją 45 minut w 170 stopniach C.
  4. Cukier utrzyj z sokiem z cytryny. Jeśli będzie zbyt gęsty, dodaj soku z cytryny. Polej lukrem przestudzoną babkę.
Wybrane dla Ciebie
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀