Moja mama robi rewelacyjną babkę. Zawsze ma być ozdobą świątecznego stołu, a znika jako pierwsza
Delektowanie się babką na Wielkanoc ma długą tradycję, sięgającą XVII wieku. W moim rodzinnym domu ten wypiek pojawia się na świątecznym stole, odkąd pamiętam. I jedyny problem jest taki, że gości na nim za krótko. Ma być dekoracją, a znika zaraz po wielkanocnym śniadaniu.
28.03.2024 16:37
Najdłuższą tradycję wielkanocną mają babki drożdżowe. Kiedyś ciasto ucierano z olbrzymią ilością żółtek, wyrabiano je przy szczelnie pozamykanych oknach, by nie opadło pod wpływem zimna. Do dziś ciasto drożdżowe należy do najbardziej pracochłonnych i wymagających. Na szczęście i tradycje kulinarne się zmieniają. Na naszych stołach pozostały babki, ale zyskały nowe wydania. Moja mama pieczę babkę cytrynową, która co roku robi furorę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z naturalnym aromatem
Babka cytrynowa powstaje z ciasta ucieranego. Jest znacznie prostsza i szybsza w przygotowaniu niż drożdżowa, ale wszyscy doceniają jej walory. Jest lekka, wilgotna i puszysta. Sekretem mojej mamy jest też mocno cytrynowy lukier. Wszystko to sprawia, że babka jest naprawdę aromatyczna. Co ważne, aromat jest całkowicie naturalny. Nie ma lepszego deseru po żurku czy pieczonych mięsach. Babka ma wręcz orzeźwiający, cytrusowy smak. Zawsze posypuje ją jeszcze kandyzowaną skórką cytrynową.
Jak obchodzić się z cytryną
Ważne jest to, by do wypieków wybierać świeże i jędrne cytryny, bez ciemnych plam. Takie są najbardziej soczyste i aromatyczne. Trzeba je zawsze umyć i dokładnie wyparzyć. Skórkę ścieraj na tarce o małych oczkach. Potrzebujesz do deseru tylko tej żółtej, bez białej warstwy pod nią, bo jest gorzka. Gdy dodajesz do ciasta sok to zawsze przez sitko, bo pestki to jedyny zbędny element cytryny w wypiekach.
Przepis na babkę cytrynową mojej mamy
Składniki na babkę:
- 200 g masła,
- 4 jajka,
- szklanka cukru,
- szklanka mąki pszennej tortowej,
- połowa szklanki mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- sok i skórka z jednej cytryny.
Składniki na lukier:
- szklanka cukru pudru,
- 4 łyżki soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Masło roztop, dodaj do niego sok i skórkę z cytryny. Odstaw do ostygnięcia. Jajka ubijaj z cukrem przez ponad 10 minut, by powstał jasny krem.
- Mąkę tortową wymieszaj z ziemniaczana oraz proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek stopniowo dodawaj połączoną mąkę, delikatnie mieszaj.
- Dodaj przestudzone masło z sokiem i skórką z cytryny. Wymieszaj całość i przelej do formy na babkę. Piecz ją 45 minut w 170 stopniach C.
- Cukier utrzyj z sokiem z cytryny. Jeśli będzie zbyt gęsty, dodaj soku z cytryny. Polej lukrem przestudzoną babkę.