Co roku robię paschę wielkanocną tylko z tego przepisu. Nigdy mnie nie zawiódł
Planujesz listę z wielkanocnymi deserami? Koniecznie uwzględnij w niej paschę wielkanocną, która za każdym razem robi prawdziwą furorę w moim domu. Wszyscy są nią zachwyceni!
28.03.2024 12:24
Wielkanoc coraz bliżej, a wraz z nią czekamy na genialne świąteczne menu wypełnione po brzegi wspaniałymi przepisami. Wśród tego typu receptur nie może zabraknąć oczywiście i tradycyjnej paschy wielkanocnej. I choć w teorii dla wielu jej przygotowanie może wydawać się skomplikowane, w praktyce wcale tak nie jest. Trzeba tylko mieć sprawdzony przepis, który zapewni sukces za każdym razem. I tak się składa, że mam taką perełkę.
Dlatego też możesz przerwać poszukiwania idealnego przepisu na paschę wielkanocną. Gotowa receptura już na ciebie czeka. Dzięki niej w prosty i szybki sposób zrobisz oryginalny i niezwykły deser w świątecznym klimacie. Czeka tu na ciebie mieszanka samym najlepszych składników, a mianowicie sera oraz całej masy bakalii. Taka kombinacja to prawdziwa uczta dla podniebienia, bo gotowa pascha dosłownie rozpływa się w ustach.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowa pascha wielkanocna nie dość, że dobrze smakuje, to jeszcze genialnie się prezentuje
Składniki:
- 1 kg zmielonego twarogu,
- 1 kostka masła,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 5 żółtek,
- 50 g skórki pomarańczowej,
- 50 g posiekanych orzechów włoskich,
- 50 g suszonych fig,
- 50 g suszonych moreli.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad wielkanocnym przepisem rozpoczynam od utarcia miękkiego masła z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Do tego celu używam robota kuchennego.
Krok 2. Po chwili do powstałej mieszanki dodaję co jakiś czas po jednym żółtku. Następnie do miski trafia zmielony wcześniej twaróg. Jego również wrzucam do środka "na raty", aby składniki miały czas dobrze się połączyć.
Krok 3. Do gotowej mieszanki na bazie sera w dalszej kolejności trafiają: posiekane orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, suszone figi oraz suszone morele. Wszystkie składniki zgromadzone w misce dokładnie mieszam przy pomocy zwykłej łyżki stołowej.
Krok 4. Na blacie kuchennym układam plastikową miskę. Bezpośrednio na niej umieszczam duże sitko. Następnie kuchenny gadżet wykładam kawałkiem złożonej gazy, po czym przekładam do sitka serowo-bakaliową mieszankę.
Krok 5. Wystające końcówki gazy składam do środka. To jednak nie koniec, bo na wierzchu całej konstrukcji umieszczam płaski talerzyk z dodatkowym obciążeniem. Tak przygotowany deser wkładam do lodówki na całą noc.
Krok 6. Gotową paschę serwuję na drugi dzień z domowej roboty dekoracją, którą przygotowuję z bakalii. I to wszystko, smacznego!