Co roku robię paschę wielkanocną tylko z tego przepisu. Nigdy mnie nie zawiódł

Planujesz listę z wielkanocnymi deserami? Koniecznie uwzględnij w niej paschę wielkanocną, która za każdym razem robi prawdziwą furorę w moim domu. Wszyscy są nią zachwyceni!

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodniećJuż od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Wielkanoc coraz bliżej, a wraz z nią czekamy na genialne świąteczne menu wypełnione po brzegi wspaniałymi przepisami. Wśród tego typu receptur nie może zabraknąć oczywiście i tradycyjnej paschy wielkanocnej. I choć w teorii dla wielu jej przygotowanie może wydawać się skomplikowane, w praktyce wcale tak nie jest. Trzeba tylko mieć sprawdzony przepis, który zapewni sukces za każdym razem. I tak się składa, że mam taką perełkę

Dlatego też możesz przerwać poszukiwania idealnego przepisu na paschę wielkanocną. Gotowa receptura już na ciebie czeka. Dzięki niej w prosty i szybki sposób zrobisz oryginalny i niezwykły deser w świątecznym klimacie. Czeka tu na ciebie mieszanka samym najlepszych składników, a mianowicie sera oraz całej masy bakalii. Taka kombinacja to prawdziwa uczta dla podniebienia, bo gotowa pascha dosłownie rozpływa się w ustach. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pascha wielkanocna z tego przepisu wychodzi niesamowicie delikatna. Wręcz rozpływa się w ustach

Domowa pascha wielkanocna nie dość, że dobrze smakuje, to jeszcze genialnie się prezentuje

Składniki:

  • 1 kg zmielonego twarogu,
  • 1 kostka masła,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 5 żółtek,
  • 50 g skórki pomarańczowej,
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 50 g suszonych fig,
  • 50 g suszonych moreli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad wielkanocnym przepisem rozpoczynam od utarcia miękkiego masłacukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Do tego celu używam robota kuchennego.  

W pierwszej kolejności łączę masło i dwa rodzaje cukru
W pierwszej kolejności łączę masło i dwa rodzaje cukru © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Po chwili do powstałej mieszanki dodaję co jakiś czas po jednym żółtku. Następnie do miski trafia zmielony wcześniej twaróg. Jego również wrzucam do środka "na raty", aby składniki miały czas dobrze się połączyć. 

Do miski trafia również zmielony twaróg
Do miski dodaję również zmielony twaróg © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Do gotowej mieszanki na bazie sera w dalszej kolejności trafiają: posiekane orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, suszone figi oraz suszone morele. Wszystkie składniki zgromadzone w misce dokładnie mieszam przy pomocy zwykłej łyżki stołowej

W przepisie nie może zabraknąć również bakalii
W przepisie nie może zabraknąć również bakalii © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na blacie kuchennym układam plastikową miskę. Bezpośrednio na niej umieszczam duże sitko. Następnie kuchenny gadżet wykładam kawałkiem złożonej gazy, po czym przekładam do sitka serowo-bakaliową mieszankę

Gotowy miks przekładam na sitko wyłożone gazą
Gotowy miks przekładam na sitko wyłożone gazą © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Wystające końcówki gazy składam do środka. To jednak nie koniec, bo na wierzchu całej konstrukcji umieszczam płaski talerzykdodatkowym obciążeniem. Tak przygotowany deser wkładam do lodówki na całą noc

Deser z obciążeniem trafia do lodówki
Deser z obciążeniem trafia do lodówki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotową paschę serwuję na drugi dzień z domowej roboty dekoracją, którą przygotowuję z bakalii. I to wszystko, smacznego!

Prawdziwe pyszności!
Prawdziwe pyszności! © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć