Co roku robię paschę wielkanocną tylko z tego przepisu. Nigdy mnie nie zawiódł

Planujesz listę z wielkanocnymi deserami? Koniecznie uwzględnij w niej paschę wielkanocną, która za każdym razem robi prawdziwą furorę w moim domu. Wszyscy są nią zachwyceni!

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodniećJuż od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
SKOMENTUJ

Wielkanoc coraz bliżej, a wraz z nią czekamy na genialne świąteczne menu wypełnione po brzegi wspaniałymi przepisami. Wśród tego typu receptur nie może zabraknąć oczywiście i tradycyjnej paschy wielkanocnej. I choć w teorii dla wielu jej przygotowanie może wydawać się skomplikowane, w praktyce wcale tak nie jest. Trzeba tylko mieć sprawdzony przepis, który zapewni sukces za każdym razem. I tak się składa, że mam taką perełkę

Dlatego też możesz przerwać poszukiwania idealnego przepisu na paschę wielkanocną. Gotowa receptura już na ciebie czeka. Dzięki niej w prosty i szybki sposób zrobisz oryginalny i niezwykły deser w świątecznym klimacie. Czeka tu na ciebie mieszanka samym najlepszych składników, a mianowicie sera oraz całej masy bakalii. Taka kombinacja to prawdziwa uczta dla podniebienia, bo gotowa pascha dosłownie rozpływa się w ustach. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Domowa pascha wielkanocna nie dość, że dobrze smakuje, to jeszcze genialnie się prezentuje

Składniki:

  • 1 kg zmielonego twarogu,
  • 1 kostka masła,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 5 żółtek,
  • 50 g skórki pomarańczowej,
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 50 g suszonych fig,
  • 50 g suszonych moreli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad wielkanocnym przepisem rozpoczynam od utarcia miękkiego masłacukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Do tego celu używam robota kuchennego.  

W pierwszej kolejności łączę masło i dwa rodzaje cukru
W pierwszej kolejności łączę masło i dwa rodzaje cukru © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Po chwili do powstałej mieszanki dodaję co jakiś czas po jednym żółtku. Następnie do miski trafia zmielony wcześniej twaróg. Jego również wrzucam do środka "na raty", aby składniki miały czas dobrze się połączyć. 

Do miski trafia również zmielony twaróg
Do miski dodaję również zmielony twaróg © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Do gotowej mieszanki na bazie sera w dalszej kolejności trafiają: posiekane orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, suszone figi oraz suszone morele. Wszystkie składniki zgromadzone w misce dokładnie mieszam przy pomocy zwykłej łyżki stołowej

W przepisie nie może zabraknąć również bakalii
W przepisie nie może zabraknąć również bakalii © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na blacie kuchennym układam plastikową miskę. Bezpośrednio na niej umieszczam duże sitko. Następnie kuchenny gadżet wykładam kawałkiem złożonej gazy, po czym przekładam do sitka serowo-bakaliową mieszankę

Gotowy miks przekładam na sitko wyłożone gazą
Gotowy miks przekładam na sitko wyłożone gazą © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Wystające końcówki gazy składam do środka. To jednak nie koniec, bo na wierzchu całej konstrukcji umieszczam płaski talerzykdodatkowym obciążeniem. Tak przygotowany deser wkładam do lodówki na całą noc

Deser z obciążeniem trafia do lodówki
Deser z obciążeniem trafia do lodówki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotową paschę serwuję na drugi dzień z domowej roboty dekoracją, którą przygotowuję z bakalii. I to wszystko, smacznego!

Prawdziwe pyszności!
Prawdziwe pyszności! © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy