PrzepisWielkanocSzynka w galarecie na Wielkanoc, która znika z talerza w mgnieniu oka. Pamiętaj o ważnej zasadzie

Szynka w galarecie na Wielkanoc, która znika z talerza w mgnieniu oka. Pamiętaj o ważnej zasadzie

Szynka w galarecie na Wielkanoc - sprawdzony pomysł na smaczną przekąskę
Szynka w galarecie na Wielkanoc - sprawdzony pomysł na smaczną przekąskę
Źródło zdjęć: © Canva | Josef Mohyla
22.03.2024 17:17

Jeśli do tej pory nie wymyśliłeś jeszcze całego wielkanocnego menu, to koniecznie wciśnij do niego jeszcze szynkę w galarecie. Polecamy przepis, dzięki któremu ta smaczna przystawka wychodzi rewelacyjnie smaczna. Poza odrobiną cierpliwości będziesz potrzebował tylko jednej ważnej przyprawy.

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a dla każdego gospodarza i gospodyni tegorocznego zjazdu rodzinnego oznacza to jedno: naprawdę sporo pracy przy garach. Chociaż dla nas to sama przyjemność, nawet nam zdarza się zachodzić w głowę w kwestii menu, które wszystkim podpasuje. Ponieważ gusta poszczególnych członków rodziny znacząco się od siebie różnią, jedna czy dwie potrawy nie wystarczą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z powyższego powodu już od dłuższego czasu sporządzamy listę dań, które w tym roku przygotujemy na Wielkanoc. Ostatnio tak się zafrasowaliśmy zestawem świątecznych ciast, że kompletnie zapomnieliśmy o pewnym znanym wszystkim klasyku, który — odpowiednio przygotowany — nie zawodzi nigdy. Szynka w galarecie na Wielkanoc to nasz as w rękawie, a będąc w posiadaniu poniższego przepisu, możemy być spokojni o "skuteczność" tego dania.

Według nas cała tajemnica tego, żeby szynka w galarecie na Wielkanoc posmakowała każdemu, jest odpowiednie jej doprawienie. Samo mięso nie wystarczy, wtedy galareta wyszłaby jałowa, zbyt neutralna. U nas najlepiej sprawdza się... po prostu chrzan. Jeden słoiczek — polecamy przygotowanie domowej wersji — i szynka w galarecie na Wielkanoc wychodzi doskonale smaczna.

Szynka w galarecie na Wielkanoc

Składniki:

  • 150 g szynki (najczęściej używa się konserwowej, ale wybierz sam swój ulubiony rodzaj),
  • 4 ogórki konserwowe,
  • 4 jajka,
  • 1 marchewka,
  • 800 ml bulionu wołowego lub drobiowego,
  • 30 g żelatyny,
  • chrzan do posmarowania szynki.
Szynka w galarecie na Wielkanoc doskonale komponuje się z chrzanem
Szynka w galarecie na Wielkanoc doskonale komponuje się z chrzanem© Canva | habrda

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę rozpuść zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie wlej ją do zagotowanego bulionu. Dokładnie wymieszaj, odstaw do ostygnięcia. Pamiętaj, by nie gotować bulionu z dodaną żelatyną.
  2. Jajka ugotuj na twardo, marchewkę — do miękkości. Następnie pokrój warzywo w słupki, to samo zrób z ogórkiem. Jajka pokrój w ćwiartki.
  3. Szynkę posmaruj chrzanem. Ułóż na niej marchewkę, ogórka i jajka. Zawiń rulony.
  4. Przełóż mięso na półmisek. Pozostałą marchewkę i jajka umieść obok. Całość zalej bulionem z żelatyną. Wstaw do lodówki do stężenia. Twoja szynka w galarecie na Wielkanoc jest już gotowa. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także