Szynka w galarecie na Wielkanoc, która znika z talerza w mgnieniu oka. Pamiętaj o ważnej zasadzie
Jeśli do tej pory nie wymyśliłeś jeszcze całego wielkanocnego menu, to koniecznie wciśnij do niego jeszcze szynkę w galarecie. Polecamy przepis, dzięki któremu ta smaczna przystawka wychodzi rewelacyjnie smaczna. Poza odrobiną cierpliwości będziesz potrzebował tylko jednej ważnej przyprawy.
22.03.2024 17:17
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a dla każdego gospodarza i gospodyni tegorocznego zjazdu rodzinnego oznacza to jedno: naprawdę sporo pracy przy garach. Chociaż dla nas to sama przyjemność, nawet nam zdarza się zachodzić w głowę w kwestii menu, które wszystkim podpasuje. Ponieważ gusta poszczególnych członków rodziny znacząco się od siebie różnią, jedna czy dwie potrawy nie wystarczą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z powyższego powodu już od dłuższego czasu sporządzamy listę dań, które w tym roku przygotujemy na Wielkanoc. Ostatnio tak się zafrasowaliśmy zestawem świątecznych ciast, że kompletnie zapomnieliśmy o pewnym znanym wszystkim klasyku, który — odpowiednio przygotowany — nie zawodzi nigdy. Szynka w galarecie na Wielkanoc to nasz as w rękawie, a będąc w posiadaniu poniższego przepisu, możemy być spokojni o "skuteczność" tego dania.
Zobacz także
Według nas cała tajemnica tego, żeby szynka w galarecie na Wielkanoc posmakowała każdemu, jest odpowiednie jej doprawienie. Samo mięso nie wystarczy, wtedy galareta wyszłaby jałowa, zbyt neutralna. U nas najlepiej sprawdza się... po prostu chrzan. Jeden słoiczek — polecamy przygotowanie domowej wersji — i szynka w galarecie na Wielkanoc wychodzi doskonale smaczna.
Szynka w galarecie na Wielkanoc
Składniki:
- 150 g szynki (najczęściej używa się konserwowej, ale wybierz sam swój ulubiony rodzaj),
- 4 ogórki konserwowe,
- 4 jajka,
- 1 marchewka,
- 800 ml bulionu wołowego lub drobiowego,
- 30 g żelatyny,
- chrzan do posmarowania szynki.
Sposób przygotowania:
- Żelatynę rozpuść zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie wlej ją do zagotowanego bulionu. Dokładnie wymieszaj, odstaw do ostygnięcia. Pamiętaj, by nie gotować bulionu z dodaną żelatyną.
- Jajka ugotuj na twardo, marchewkę — do miękkości. Następnie pokrój warzywo w słupki, to samo zrób z ogórkiem. Jajka pokrój w ćwiartki.
- Szynkę posmaruj chrzanem. Ułóż na niej marchewkę, ogórka i jajka. Zawiń rulony.
- Przełóż mięso na półmisek. Pozostałą marchewkę i jajka umieść obok. Całość zalej bulionem z żelatyną. Wstaw do lodówki do stężenia. Twoja szynka w galarecie na Wielkanoc jest już gotowa. Smacznego!