Szynka w galarecie na Wielkanoc, która znika z talerza w mgnieniu oka. Pamiętaj o ważnej zasadzie
Jeśli do tej pory nie wymyśliłeś jeszcze całego wielkanocnego menu, to koniecznie wciśnij do niego jeszcze szynkę w galarecie. Polecamy przepis, dzięki któremu ta smaczna przystawka wychodzi rewelacyjnie smaczna. Poza odrobiną cierpliwości będziesz potrzebował tylko jednej ważnej przyprawy.
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a dla każdego gospodarza i gospodyni tegorocznego zjazdu rodzinnego oznacza to jedno: naprawdę sporo pracy przy garach. Chociaż dla nas to sama przyjemność, nawet nam zdarza się zachodzić w głowę w kwestii menu, które wszystkim podpasuje. Ponieważ gusta poszczególnych członków rodziny znacząco się od siebie różnią, jedna czy dwie potrawy nie wystarczą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Odkąd mam ten przepis, robię sałatkę tylko w ten sposób. Jest przepyszna!
Z powyższego powodu już od dłuższego czasu sporządzamy listę dań, które w tym roku przygotujemy na Wielkanoc. Ostatnio tak się zafrasowaliśmy zestawem świątecznych ciast, że kompletnie zapomnieliśmy o pewnym znanym wszystkim klasyku, który — odpowiednio przygotowany — nie zawodzi nigdy. Szynka w galarecie na Wielkanoc to nasz as w rękawie, a będąc w posiadaniu poniższego przepisu, możemy być spokojni o "skuteczność" tego dania.
Według nas cała tajemnica tego, żeby szynka w galarecie na Wielkanoc posmakowała każdemu, jest odpowiednie jej doprawienie. Samo mięso nie wystarczy, wtedy galareta wyszłaby jałowa, zbyt neutralna. U nas najlepiej sprawdza się... po prostu chrzan. Jeden słoiczek — polecamy przygotowanie domowej wersji — i szynka w galarecie na Wielkanoc wychodzi doskonale smaczna.
Szynka w galarecie na Wielkanoc
Składniki:
- 150 g szynki (najczęściej używa się konserwowej, ale wybierz sam swój ulubiony rodzaj),
- 4 ogórki konserwowe,
- 4 jajka,
- 1 marchewka,
- 800 ml bulionu wołowego lub drobiowego,
- 30 g żelatyny,
- chrzan do posmarowania szynki.
Sposób przygotowania:
- Żelatynę rozpuść zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie wlej ją do zagotowanego bulionu. Dokładnie wymieszaj, odstaw do ostygnięcia. Pamiętaj, by nie gotować bulionu z dodaną żelatyną.
- Jajka ugotuj na twardo, marchewkę — do miękkości. Następnie pokrój warzywo w słupki, to samo zrób z ogórkiem. Jajka pokrój w ćwiartki.
- Szynkę posmaruj chrzanem. Ułóż na niej marchewkę, ogórka i jajka. Zawiń rulony.
- Przełóż mięso na półmisek. Pozostałą marchewkę i jajka umieść obok. Całość zalej bulionem z żelatyną. Wstaw do lodówki do stężenia. Twoja szynka w galarecie na Wielkanoc jest już gotowa. Smacznego!