Przepis na domowy chrzan Ewy Wachowicz jest genialny. Takiego jeszcze nie jedliście!
31.03.2023 17:55, aktual.: 16.10.2023 09:15
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Teraz, w okresie przedświątecznym, zauważyliśmy, że coraz więcej osób woli postawić na domowe wyroby, zamiast wydawać krocie w sklepie na produkty, których skład często nie jest zbyt przyjemny dla oka. Jeśli należysz do tej grupy, to na pewno zainteresuje cię ten przepis na domowy chrzan Ewy Wachowicz. Autorska receptura kucharki jest naprawdę ciekawa, a efekt — doskonały.
Chociaż chrzan nie zaliczył aż takich wzrostów cenowych, jak chociażby olej czy masło, to i tak trzeba na niego wydać kilkanaście procent więcej, niż przed rokiem. Ewentualnie można też postawić na chrzan z delikatesów Magdy Gessler, ale wtedy musisz szykować się na wydatek... 20 złotych za słoiczek. Są jacyś chętni?
Mimo wszystko ceny chrzanu nie są głównym czynnikiem sprawiającym, że wyrób ten chcemy przygotować w domu. To, co skłania nas do zakasania rękawów, to świadomość konsumencka. Nasz domowy słoiczek chrzanu nie będzie przecież zawierał pirosiarczanu sodu, czy innych tego typu wynalazków.
Domowy chrzan Ewy Wachowicz doskonale spełni funkcję popularnej, wielkanocnej przyprawy, a użyte przez gwiazdę składniki sprawiają, że jest on jedyny w swoim rodzaju. Przygotowanie nie jest trudne i zajmie ci dosłownie chwilę. Potem jeszcze tylko domowy chleb i kulinarną satysfakcję masz jak w banku.
Domowy chrzan Ewy Wachowicz - przepis
Składniki:
- 2 korzenie chrzanu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka wrzątku
- 3 łyżki octu jabłkowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Korzenie chrzanu obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. W tym miejscu Ewa Wachowicz przypomina, że jeśli korzeń wygląda na zwiędły, warto go wcześniej umieścić w zimnej wodzie i trzymać tam przez mniej więcej godzinę.
Do miski ze startym chrzanem dodaj teraz cukier i szczyptę soli, a następnie zalej gorącą wodą. Dzięki temu zabiegowi wyrób będzie gotowy do spożycia nawet dwa razy szybciej. Na koniec przełóż chrzan do słoika i dodaj do niego jeszcze ocet jabłkowy; ten składnik będzie służył jako naturalny konserwant, dzięki czemu chrzan będziesz mógł dłużej przechowywać. Smacznego!
Skoro już jesteśmy w temacie Wielkanocy, zobacz też ten przepis na staropolski barszcz biały z zapiekanym purée. Prosto z naszego kanału na YouTube.