WAŻNE
TERAZ

"Koniec 12-dniowej wojny". Prezydent Iranu ogłasza

Przepis na domowy chrzan Ewy Wachowicz jest genialny. Takiego jeszcze nie jedliście!

Teraz, w okresie przedświątecznym, zauważyliśmy, że coraz więcej osób woli postawić na domowe wyroby, zamiast wydawać krocie w sklepie na produkty, których skład często nie jest zbyt przyjemny dla oka. Jeśli należysz do tej grupy, to na pewno zainteresuje cię ten przepis na domowy chrzan Ewy Wachowicz. Autorska receptura kucharki jest naprawdę ciekawa, a efekt — doskonały. 

Obrazekdomowy chrzan Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook: Ewa Wachowicz
SKOMENTUJ

Chociaż chrzan nie zaliczył aż takich wzrostów cenowych, jak chociażby olej czy masło, to i tak trzeba na niego wydać kilkanaście procent więcej, niż przed rokiem. Ewentualnie można też postawić na chrzan z delikatesów Magdy Gessler, ale wtedy musisz szykować się na wydatek... 20 złotych za słoiczek. Są jacyś chętni?

Obrazek
domowy chrzan Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: Canva

Mimo wszystko ceny chrzanu nie są głównym czynnikiem sprawiającym, że wyrób ten chcemy przygotować w domu. To, co skłania nas do zakasania rękawów, to świadomość konsumencka. Nasz domowy słoiczek chrzanu nie będzie przecież zawierał pirosiarczanu sodu, czy innych tego typu wynalazków.

Domowy chrzan Ewy Wachowicz doskonale spełni funkcję popularnej, wielkanocnej przyprawy, a użyte przez gwiazdę składniki sprawiają, że jest on jedyny w swoim rodzaju. Przygotowanie nie jest trudne i zajmie ci dosłownie chwilę. Potem jeszcze tylko domowy chleb i kulinarną satysfakcję masz jak w banku.

Domowy chrzan Ewy Wachowicz - przepis

Składniki:

       
  • 2 korzenie chrzanu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka wrzątku
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Obrazek
domowy chrzan Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: Canva

Korzenie chrzanu obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. W tym miejscu Ewa Wachowicz przypomina, że jeśli korzeń wygląda na zwiędły, warto go wcześniej umieścić w zimnej wodzie i trzymać tam przez mniej więcej godzinę.

Do miski ze startym chrzanem dodaj teraz cukier i szczyptę soli, a następnie zalej gorącą wodą. Dzięki temu zabiegowi wyrób będzie gotowy do spożycia nawet dwa razy szybciej. Na koniec przełóż chrzan do słoika i dodaj do niego jeszcze ocet jabłkowy; ten składnik będzie służył jako naturalny konserwant, dzięki czemu chrzan będziesz mógł dłużej przechowywać. Smacznego!

Skoro już jesteśmy w temacie Wielkanocy, zobacz też ten przepis na staropolski barszcz biały z zapiekanym purée. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze