PrzepisWielkanocCiasta na Wielkanoc, które warto zrobić. Oto najlepsze przepisy

Ciasta na Wielkanoc, które warto zrobić. Oto najlepsze przepisy

Koniec poszukiwań. To właśnie tutaj znajdziesz najlepsze przepisy na ciasta na Wielkanoc. Tradycyjne, ale niewiejące nudą. Odrobinę zaskakujące, ale niewydziwiane. Proste i genialne.

Przepisy na najlepsze ciasta na Wielkanoc
Przepisy na najlepsze ciasta na Wielkanoc
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

06.03.2024 | aktual.: 08.03.2024 09:54

Wielkanocne ciasta to idealni towarzysze świętowania. Nie może ich zabraknąć również na twoim stole. Jeśli wiec szukasz inspiracji, zobacz nasze zestawienie TOP 3 najlepszych ciast na Wielkanoc. Z pewnością któryś z przepisów wpadnie ci w oko. Wszystkie znajdziesz poniżej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

TOP 3 ciasta na Wielkanoc. Najlepsze przepisy

Jak ciasto na Wielkanoc, to oczywiście baba. Ale babki mogą być różne: białkowe, drożdżowe, piaskowe, a nawet gryczane. Jeśli zastanawiasz się, na jaką babkę postawić, przejrzyj nasze przepisy. Jednak przepis, który polecamy najmocniej, to ten na wilgotną babkę budyniową. Jest tak miękka i tak wspaniale rozpływa się na języku, że na samą myśl cieknie ślinka.

Podobnie rzecz się ma z sernikiem. Można zrobić po prostu świetny sernik, a można też przygotować nieziemski sernik rosa na kruchym spodzie, kremowy i zwieńczony delikatną bezową pianką. Efekt "wow" murowany. To jedno z ciast na Wielkanoc, do którego z pewnością powrócisz.

Można iść w klasykę i przygotować mazurek jak robiono to dawniej, można też oddać się szaleństwu i zabawić w wersję wytrawną. Tak czy inaczej, nie ma świątecznego stołu, bez pstrzącego się na nim mazurka. Jeśli szukasz inspiracji na ciasto na Wielkanoc lekko zaskakujące, ale nadal oddające hołd tradycji, zobacz koniecznie ten przepis na mazurka z solonym karmelem.

Wielkanocna babka budyniowa. Przepis na pyszne ciasto na Wielkanoc

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 160 g budyniu waniliowego w proszku,
  • 3 łyżki mąki tortowej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym.
  2. Jajka (powinny być w temp. pokojowej) zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym, aż powstanie jasna i puszysta masa (i potroi swoją objętość).
  3. Do masy zacznij stopniowo dodawać mąkę na przemian z olejem. Pamiętaj, by zmniejszyć obroty miksera do minimum.
  4. Na koniec do masy dodaj sok z cytryny.
  5. Gotową masę przełóż do foremki na babkę lub keksówki (12×28) i piecz w temp. 180 st. C przez ok. 40-45 minut do tzw. suchego patyczka.
  6. Po upieczeniu zostaw babkę w piekarniku na 5 minut, przy lekko uchylonych drzwiczkach.
  7. Gotową posyp cukrem pudrem.
Ciasta na Wielkanoc: babka budyniowa
Ciasta na Wielkanoc: babka budyniowa© Adobe Stock

Ciasta na Wielkanoc - sernik rosa. Przepis

Składniki:

KRUCHE CIASTO

  • 250 g mąki pszennej,
  • 120 g masła,
  • 2 żółtka,
  • 40 g cukru pudru,
  • 1 płaska łyżka śmietany 18-proc.,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

MASA

  • 1 kg twarogu z wiaderka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
  • 3 jajka + 3 żółtka,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 400 ml mleka,
  • 1/2 szklanki oleju.

BEZA

  • 5 białek,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka cukru.

Przygotowanie:

  1. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiej do miski. Dodaj cukier puder, żółtka, śmietanę oraz posiekane zimne masło. Zagnieć ciasto szybkimi ruchami. Następnie uformuj w kulkę, zakryj folią i schowaj na 15 minut do lodówki.
  2. Foremkę (22x34) wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj, wyłóż nim formę i nakłuj widelcem. Ciasto piecz w 180 st. C (góra-dół) przez 20 minut.
  3. Następnie przygotuj masę serową (pamiętaj, że składniki powinny mieć temp. pokojową). 3 całe jajka i 3 żółtka ubij mikserem na wysokich obrotach (przez ok. minutę).
  4. Do masy dodaj cukier oraz cukier waniliowy. Miksuj całość, aż powstanie puszysta masa.
  5. Następnie do masy stopniowo dodawaj po łyżce twarogu, mieszając całość po każdej dodanej porcji.
  6. W osobnym naczyniu wymieszaj budynie z mlekiem. Wlej je do masy serowej razem z olejem. Miksuj, aż wszystkie składniki się połączą (masa będzie lejąca).
  7. Tak przygotowaną masę wylej na kruchy spód (jeszcze ciepły). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na ok. 70 minut.
  8. 10 minut przed końcem pieczenia zacznij ubijać białka na bezę ze szczyptą soli na wysokich obrotach. Po ok. 2 minutach do białek dodaj cukier (stopniowo). Ubij całość na sztywno.
  9. Kiedy sernik będzie gotowy, ustaw temp. w piekarniku na 150 st. C (góra-dół).
  10. Sztywną pianę wyłóż na gorący sernik. Wyrównaj wierzch łyżką, a widelcem zrób wzorki w kształcie fal.
  11. Ciasto włóż do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjmij i ostudź (po ok. 1 godzinie na bazie powinny pojawić się kropelki - stąd rosa w nazwie).
  12. Ostudzone ciasto przechowuj w lodówce.
Ciasta na Wielkanoc: sernik rosa
Ciasta na Wielkanoc: sernik rosa© Adobe Stock

Przepis na mazurek z solonym karmelem. Wielkanocne ciasto z nutą szaleństwa

Składniki:

CIASTO

  • 1 jajko,
  • 100 g masła (w temp. pokojowej),
  • 50 g cukru pudru,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej.

MASA

  • 100 g orzechów (włoskich, pekan, laskowych),
  • 50 g niesolonego masła
  • 70 g brązowego cukru
  • 70 g masy kajmakowej
  • pół łyżeczki soli,
  • kwaśna konfitura do posmarowania ciasta, np. żurawinowa,
  • płatki migdałów do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Składniki na ciasto wymieszaj dokładnie i zagnieć. Gotowe ciasto owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym rozwałkuj je (szybko, żeby się nie nagrzało) i wyłóż nim blachę (20x25), również boki blachy. Pamiętaj, by wcześniej wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
  2. Ciasto włóż ponownie do lodówki na 15 minut. Po tym włóż je do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika (z termoobiegiem, 200 st. C bez termoobiegu) na 15 minut.
  3. Przygotuj masę. Na dużej mocy palnika rozpuść na patelni masło z cukrem, cały czas mieszając.
  4. Całość doprowadź do wrzenia. Po tym zmniejsz nieco ogień i podgrzewaj masę jeszcze 5 minut. Powinna bulgotać i nabrać lekko brązowej barwy.
  5. Następnie dodaj kajmak i sól. Wymieszaj całość i zdejmij z kuchenki. Do masy dodaj orzechy, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
  6. Spód mazurka posmaruj konfiturą. Następnie wyłóż ostudzoną masę z solonym karmelem. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
  7. Przed podaniem posyp płatkami migdałów.
Ciasta na Wielkanoc: mazurek z solonym karmelem
Ciasta na Wielkanoc: mazurek z solonym karmelem© Adobe Stock
Wybrane dla Ciebie