Idealna przystawka na Wielkanoc. Jajka w takim wydaniu to niebo w gębie

Ta przystawka na Wielkanoc ma duże szanse zaistnieć w twoim rankingu ulubionych przekąsek świątecznych i pozostać w nim już na zawsze. U nas tak było i teraz już wiemy, skąd ten cały zachwyt nad jajkami po szkocku. I pozostaje już tylko pytanie: dlaczego tak późno to odkryliśmy?

Jajka po szkocku - idealna przystawka na WielkanocJajka po szkocku - idealna przystawka na Wielkanoc
Źródło zdjęć: © Canva | mikafotostok

Przystawka na Wielkanoc, którą za moment ci przedstawimy, może wydać ci się znajoma. My również odnieśliśmy takie wrażenie. Szybko zrozumieliśmy, że tak naprawdę znaliśmy tę potrawę od dawna, ale nigdy nie skojarzyliśmy jej ze świętami. To olśnienie było bardzo przyjemne i dziś już wiemy, że jajka po szkocku doskonale sprawdzą się właśnie na Wielkanoc.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy tylko ich spróbowałam, natychmiast przepadłam. Teraz robię je bardzo często

W ojczyźnie Gordona Ramsaya i potwora z Loch Ness (to naprawdę absolutnie przypadkowe połączenie) jajka spożywa się w towarzystwie mięsa mielonego. Jeśli do tej pory ten duet wydawał ci się nienaturalny, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że powinieneś po prostu inaczej na niego spojrzeć. Nie jak na zwykłe śniadanie, lecz jak na przystawkę na Wielkanoc. To być może właśnie ten urozmaicony pomysł na podanie świątecznych jajek, którego szukałeś...

Przepis jest banalnie prosty, a wszystkie składniki są ci z całą pewnością doskonale znane. Prześledź poniższą recepturę i do dzieła. Powodzenia!

Jajka po szkocku — idealna przystawka na Wielkanoc

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki,
  • kilka łyżek bułki tartej,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz,
  • opcjonalnie: składniki na naleśniki.

Sposób przygotowania:

Ta przystawka na Wielkanoc zachwyci wszystkich
Ta przystawka na Wielkanoc zachwyci wszystkich © Canva | fazeful
  1. 4 jajka ugotuj na twardo lub półtwardo. Ostudź je i obierz ze skorupek.
  2. Mięso mielone połącz z 1 jajkiem, natką pietruszki, zeszkloną na maśle lub oleju cebulą i przyprawami. Wymieszaj. Tak przygotowaną mięsną masą oblep ugotowane jajka.
  3. Jajka po szkocku panieruj najpierw w ostatnim jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż z każdej strony na rozgrzanym oleju. Na koniec przystawka na Wielkanoc powinna zostać porządnie odtłuszczona przy pomocy ręcznika papierowego.
  4. Przekrój jajka na pół ostrym nożem i podawaj w ten sposób na wielkanocnym stole. Istnieje też inny ciekawy pomysł, zakładający zawinięcie jajek w naleśniki. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej