Idealna przystawka na Wielkanoc. Jajka w takim wydaniu to niebo w gębie

Ta przystawka na Wielkanoc ma duże szanse zaistnieć w twoim rankingu ulubionych przekąsek świątecznych i pozostać w nim już na zawsze. U nas tak było i teraz już wiemy, skąd ten cały zachwyt nad jajkami po szkocku. I pozostaje już tylko pytanie: dlaczego tak późno to odkryliśmy?

Jajka po szkocku - idealna przystawka na WielkanocJajka po szkocku - idealna przystawka na Wielkanoc
Źródło zdjęć: © Canva | mikafotostok

Przystawka na Wielkanoc, którą za moment ci przedstawimy, może wydać ci się znajoma. My również odnieśliśmy takie wrażenie. Szybko zrozumieliśmy, że tak naprawdę znaliśmy tę potrawę od dawna, ale nigdy nie skojarzyliśmy jej ze świętami. To olśnienie było bardzo przyjemne i dziś już wiemy, że jajka po szkocku doskonale sprawdzą się właśnie na Wielkanoc.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy tylko ich spróbowałam, natychmiast przepadłam. Teraz robię je bardzo często

W ojczyźnie Gordona Ramsaya i potwora z Loch Ness (to naprawdę absolutnie przypadkowe połączenie) jajka spożywa się w towarzystwie mięsa mielonego. Jeśli do tej pory ten duet wydawał ci się nienaturalny, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że powinieneś po prostu inaczej na niego spojrzeć. Nie jak na zwykłe śniadanie, lecz jak na przystawkę na Wielkanoc. To być może właśnie ten urozmaicony pomysł na podanie świątecznych jajek, którego szukałeś...

Przepis jest banalnie prosty, a wszystkie składniki są ci z całą pewnością doskonale znane. Prześledź poniższą recepturę i do dzieła. Powodzenia!

Jajka po szkocku — idealna przystawka na Wielkanoc

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki,
  • kilka łyżek bułki tartej,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz,
  • opcjonalnie: składniki na naleśniki.

Sposób przygotowania:

Ta przystawka na Wielkanoc zachwyci wszystkich
Ta przystawka na Wielkanoc zachwyci wszystkich © Canva | fazeful
  1. 4 jajka ugotuj na twardo lub półtwardo. Ostudź je i obierz ze skorupek.
  2. Mięso mielone połącz z 1 jajkiem, natką pietruszki, zeszkloną na maśle lub oleju cebulą i przyprawami. Wymieszaj. Tak przygotowaną mięsną masą oblep ugotowane jajka.
  3. Jajka po szkocku panieruj najpierw w ostatnim jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż z każdej strony na rozgrzanym oleju. Na koniec przystawka na Wielkanoc powinna zostać porządnie odtłuszczona przy pomocy ręcznika papierowego.
  4. Przekrój jajka na pół ostrym nożem i podawaj w ten sposób na wielkanocnym stole. Istnieje też inny ciekawy pomysł, zakładający zawinięcie jajek w naleśniki. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥