Idealna przystawka na Wielkanoc. Jajka w takim wydaniu to niebo w gębie

Ta przystawka na Wielkanoc ma duże szanse zaistnieć w twoim rankingu ulubionych przekąsek świątecznych i pozostać w nim już na zawsze. U nas tak było i teraz już wiemy, skąd ten cały zachwyt nad jajkami po szkocku. I pozostaje już tylko pytanie: dlaczego tak późno to odkryliśmy?

Jajka po szkocku - idealna przystawka na WielkanocJajka po szkocku - idealna przystawka na Wielkanoc
Źródło zdjęć: © Canva | mikafotostok

Przystawka na Wielkanoc, którą za moment ci przedstawimy, może wydać ci się znajoma. My również odnieśliśmy takie wrażenie. Szybko zrozumieliśmy, że tak naprawdę znaliśmy tę potrawę od dawna, ale nigdy nie skojarzyliśmy jej ze świętami. To olśnienie było bardzo przyjemne i dziś już wiemy, że jajka po szkocku doskonale sprawdzą się właśnie na Wielkanoc.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy tylko ich spróbowałam, natychmiast przepadłam. Teraz robię je bardzo często

W ojczyźnie Gordona Ramsaya i potwora z Loch Ness (to naprawdę absolutnie przypadkowe połączenie) jajka spożywa się w towarzystwie mięsa mielonego. Jeśli do tej pory ten duet wydawał ci się nienaturalny, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że powinieneś po prostu inaczej na niego spojrzeć. Nie jak na zwykłe śniadanie, lecz jak na przystawkę na Wielkanoc. To być może właśnie ten urozmaicony pomysł na podanie świątecznych jajek, którego szukałeś...

Przepis jest banalnie prosty, a wszystkie składniki są ci z całą pewnością doskonale znane. Prześledź poniższą recepturę i do dzieła. Powodzenia!

Jajka po szkocku — idealna przystawka na Wielkanoc

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki,
  • kilka łyżek bułki tartej,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz,
  • opcjonalnie: składniki na naleśniki.

Sposób przygotowania:

Ta przystawka na Wielkanoc zachwyci wszystkich
Ta przystawka na Wielkanoc zachwyci wszystkich © Canva | fazeful
  1. 4 jajka ugotuj na twardo lub półtwardo. Ostudź je i obierz ze skorupek.
  2. Mięso mielone połącz z 1 jajkiem, natką pietruszki, zeszkloną na maśle lub oleju cebulą i przyprawami. Wymieszaj. Tak przygotowaną mięsną masą oblep ugotowane jajka.
  3. Jajka po szkocku panieruj najpierw w ostatnim jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż z każdej strony na rozgrzanym oleju. Na koniec przystawka na Wielkanoc powinna zostać porządnie odtłuszczona przy pomocy ręcznika papierowego.
  4. Przekrój jajka na pół ostrym nożem i podawaj w ten sposób na wielkanocnym stole. Istnieje też inny ciekawy pomysł, zakładający zawinięcie jajek w naleśniki. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier