Znany kucharz pokazał, jak zrobić kotlety po parysku. Znacznie lepsze niż klasyczne

Soczysty w środku, chrupiący na zewnątrz, a do tego bajecznie łatwy do przyrządzenia - przepis Piotra Ogińskiego na kotleta po parysku przebija inne. Geniusz tkwi w prostocie.

Piotr Ogiński pokazał, jak przygotować kotleta po parysku Piotr Ogiński pokazał, jak przygotować kotleta po parysku
Źródło zdjęć: © YouTube: Kocham Gotować (screenshot)

Czym jest kotlet po parysku? To nic innego, jak pierś z kurczaka smażona w miękkiej panierce z samego jajka. Kotlet po parysku jest fuzją polskich i francuskich tradycji kulinarnych. Nieco odmienioną wersję dania zaproponował Piotr Ogiński, zawodowy kucharz znany z występów w "Top Chef" i "Hell's Kitchen".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bułeczki z kurczakiem. Pomysł na ciekawy obiad lub kolację

Kotlet po parysku, czyli jaki?

Mimo że kotlet po parysku obecnie głęboko zakorzeniony jest w polskiej kulturze kulinarnej, ma swoje korzenie w kuchni francuskiej. Ta bowiem przez wieki wywierała ogromny wpływ na smaki i techniki kulinarne na całym kontynencie europejskim. Wersja kotleta po parysku, którą znamy dzisiaj, najpewniej pochodzi z lat powojennych XX wieku. W tym okresie Polacy, zmagając się z ograniczonym dostępem do różnorodnych składników, zaczęli tworzyć własne interpretacje popularnych francuskich dań. Kotlet po parysku był jednym z najbardziej udanych wyników tych kulinarnych eksperymentów.

Dzisiaj przepis na kotleta po parysku staje się inspiracją do tworzenia mniej lub bardziej eleganckich dań. Kucharz Piotr Ogiński zaproponował nieco odmienioną wersję znanej potrawy. W jego wydaniu wygląda obłędnie i - jak zapewnia autor przepisu - tak też smakuje. Ponadto kotlet wygląda na talerzu dość efektownie - Ogiński podpowiada bowiem, by pierś z kurczaka wykroić razem ze skrzydełkiem.

Kotlet po parysku według przepisu Piotra Ogińskiego
Kotlet po parysku według przepisu Piotra Ogińskiego © YouTube: Kocham Gotować (screenshot)

Kotlet po parysku. Przepis Piotra Ogińskiego

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka ze skrzydełkiem,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól,
  • krupczatka do panierowania,
  • masło klarowane do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Pierś oczyść z błon, usuń z niej polędwiczkę. Następnie natnij pierś, wsuwając ostrze w boczną część mięsa, tworząc po nacięciu kształt "motylka".
  2. Pierś delikatnie rozbij tłuczkiem - szczególnie tam, gdzie mięso jest najgrubsze. Mięso dopraw solą.
  3. Następnie przygotuj panierkę. Do miski wybij jedno jajko, dodaj łyżkę skrobi ziemniaczanej, następnie dodaj dwa razy więcej mąki pszennej (dwie łyżki) i dokładnie wymieszaj całość, by ciasto nie miało grudek.
  4. W osobnej misce umieść mąkę krupczatkę.
  5. Rozbitego kotleta najpierw obtocz w mące krupczatce, a następnie zanurz w cieście. Zanim jednak przełożysz kotleta do ciasta, zacznij rozgrzewać na patelni masło klarowane.
  6. Kiedy masło będzie gotowe do smażenia, zanurz kotleta w cieście, a po tym od razu przełóż go na rozgrzany tłuszcz. Kotleta smaż na średnim ogniu. Zwróć uwagę na to, by nie przegrzać tłuszczu.
  7. Dobrze obsmażone mięso przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  8. Podawaj z ziemniaczanym purée i ulubioną surówką.
Wybrane dla Ciebie
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀