Znany kucharz pokazał, jak zrobić kotlety po parysku. Znacznie lepsze niż klasyczne

Soczysty w środku, chrupiący na zewnątrz, a do tego bajecznie łatwy do przyrządzenia - przepis Piotra Ogińskiego na kotleta po parysku przebija inne. Geniusz tkwi w prostocie.

Piotr Ogiński pokazał, jak przygotować kotleta po parysku Piotr Ogiński pokazał, jak przygotować kotleta po parysku
Źródło zdjęć: © YouTube: Kocham Gotować (screenshot)

Czym jest kotlet po parysku? To nic innego, jak pierś z kurczaka smażona w miękkiej panierce z samego jajka. Kotlet po parysku jest fuzją polskich i francuskich tradycji kulinarnych. Nieco odmienioną wersję dania zaproponował Piotr Ogiński, zawodowy kucharz znany z występów w "Top Chef" i "Hell's Kitchen".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bułeczki z kurczakiem. Pomysł na ciekawy obiad lub kolację

Kotlet po parysku, czyli jaki?

Mimo że kotlet po parysku obecnie głęboko zakorzeniony jest w polskiej kulturze kulinarnej, ma swoje korzenie w kuchni francuskiej. Ta bowiem przez wieki wywierała ogromny wpływ na smaki i techniki kulinarne na całym kontynencie europejskim. Wersja kotleta po parysku, którą znamy dzisiaj, najpewniej pochodzi z lat powojennych XX wieku. W tym okresie Polacy, zmagając się z ograniczonym dostępem do różnorodnych składników, zaczęli tworzyć własne interpretacje popularnych francuskich dań. Kotlet po parysku był jednym z najbardziej udanych wyników tych kulinarnych eksperymentów.

Dzisiaj przepis na kotleta po parysku staje się inspiracją do tworzenia mniej lub bardziej eleganckich dań. Kucharz Piotr Ogiński zaproponował nieco odmienioną wersję znanej potrawy. W jego wydaniu wygląda obłędnie i - jak zapewnia autor przepisu - tak też smakuje. Ponadto kotlet wygląda na talerzu dość efektownie - Ogiński podpowiada bowiem, by pierś z kurczaka wykroić razem ze skrzydełkiem.

Kotlet po parysku według przepisu Piotra Ogińskiego
Kotlet po parysku według przepisu Piotra Ogińskiego © YouTube: Kocham Gotować (screenshot)

Kotlet po parysku. Przepis Piotra Ogińskiego

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka ze skrzydełkiem,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól,
  • krupczatka do panierowania,
  • masło klarowane do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Pierś oczyść z błon, usuń z niej polędwiczkę. Następnie natnij pierś, wsuwając ostrze w boczną część mięsa, tworząc po nacięciu kształt "motylka".
  2. Pierś delikatnie rozbij tłuczkiem - szczególnie tam, gdzie mięso jest najgrubsze. Mięso dopraw solą.
  3. Następnie przygotuj panierkę. Do miski wybij jedno jajko, dodaj łyżkę skrobi ziemniaczanej, następnie dodaj dwa razy więcej mąki pszennej (dwie łyżki) i dokładnie wymieszaj całość, by ciasto nie miało grudek.
  4. W osobnej misce umieść mąkę krupczatkę.
  5. Rozbitego kotleta najpierw obtocz w mące krupczatce, a następnie zanurz w cieście. Zanim jednak przełożysz kotleta do ciasta, zacznij rozgrzewać na patelni masło klarowane.
  6. Kiedy masło będzie gotowe do smażenia, zanurz kotleta w cieście, a po tym od razu przełóż go na rozgrzany tłuszcz. Kotleta smaż na średnim ogniu. Zwróć uwagę na to, by nie przegrzać tłuszczu.
  7. Dobrze obsmażone mięso przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  8. Podawaj z ziemniaczanym purée i ulubioną surówką.
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników