Skończył się termin ważności produktu? Kucharz tłumaczy, kiedy należy się go pozbyć

Termin ważności na produktach to bardzo ważna informacja. Znany kucharz tłumaczy, kiedy produkt nadaje się do wyrzucenia, a kiedy można go jeszcze użyć. Wiele osób ma z tym problem.

Kucharz tłumaczy, jak interpretować termin ważności na produkcieKucharz tłumaczy, jak interpretować termin ważności na produkcie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube | goodluz, kochamgotować

Na pewno zgodzisz się ze mną, że zakupy spożywcze to nieodłączony element naszego życia. Bez takich artykułów po prostu nie bylibyśmy w stanie normalnie funkcjonować. Dlatego każdy z nas od czasu do czasu wybiera się na zakupy.

I można wyróżnić tu dwa sposoby działania. Jedni wolą robić duże zapasy i jeździć do marketów jak najrzadziej. Inni z kolei stawiają na częstsze, ale za to mniejsze zakupy. A ty, do której grupy się zaliczasz?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona karkówka z owocowym dodatkiem. Rozpływa się w ustach

Termin ważności prawdę ci powie

Podczas zakupów spożywczych zwracamy uwagę nie tylko na konkretną markę (możemy mieć w końcu swoich faworytów), ale i na termin ważności. I zazwyczaj staramy się wybierać takie produkty, aby data przydatności była jak najdłuższa. 

Co jednak w chwili, kiedy zakupiony produkt, gdzieś się zawieruszył i znalazłeś go dopiero po czasie. Czy w każdym przypadku taki produkt powinien lądować w koszu na śmieci? A może istnieje inna alternatywa?

Znany kucharz wyjaśnia

Temat ten postanowił omówić na swoim kanale @kochamgotować na YT Piotr Ogiński. Jego wskazówki są naprawdę przydatne, bo w końcu każdy z nas codziennie ma do czynienia z całą masą produktów spożywczych. Dlatego też znajdź trochę wolnego czasu, usiądź wygodnie i zapoznaj się z tym artykułem do końca. Na pewno nie pożałujesz!

Pan Piotr już na samym wstępie podkreśla, że nawet jeśli skończył się termin ważności na konkretnym produkcie, zanim trafi on do kosza, warto coś sprawdzić. Mężczyzna zauważa, że w przypadku terminu ważności możemy zauważyć dwa sposoby zapisu. Na części produktów znajdziemy informację: "najlepiej spożyć przed", zaś na innych: "należy spożyć do". Czy wiesz, jaka jest różnica pomiędzy tymi dwoma sformułowaniami? A może nigdy dotąd nie zwracałeś na to uwagi?

Jeżeli na produkcie napisane jest: "należy spożyć do", to po upływie tej daty, powinniśmy go wyrzucić. Bo jest on niebezpieczny dla naszego zdrowia. Z kolei jeśli na produkcie napisane jest: "najlepiej spożyć przed", to nie wyrzucajcie go po upływie tej daty. Taki produkt dalej można spożywać, jedynie może stracić trochę na jakości.

tłumaczy w filmie Piotr Ogiński.

Zobacz ten film zanim WYRZUCISZ jedzenie do śmieci! #niewyrzucaj

Dalej kucharz zachęca, aby w drugim przypadku produkt po prostu otworzyćprzetestować. Jeśli będzie on w porządku pomimo upływu wskazanego terminu, można nadal go wykorzystać w kuchni. Na koniec pan Piotr prosi swoich fanów, aby nie wyrzucali bezmyślnie jedzenia. Ja oczywiście również popieram jego stanowisko. Nie ma nic gorszego od marnowania potencjału żywności. A ty co o tym sądzisz?

Wybrane dla Ciebie

Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody