Skończył się termin ważności produktu? Kucharz tłumaczy, kiedy należy się go pozbyć
Termin ważności na produktach to bardzo ważna informacja. Znany kucharz tłumaczy, kiedy produkt nadaje się do wyrzucenia, a kiedy można go jeszcze użyć. Wiele osób ma z tym problem.
03.09.2023 18:03
Na pewno zgodzisz się ze mną, że zakupy spożywcze to nieodłączony element naszego życia. Bez takich artykułów po prostu nie bylibyśmy w stanie normalnie funkcjonować. Dlatego każdy z nas od czasu do czasu wybiera się na zakupy.
I można wyróżnić tu dwa sposoby działania. Jedni wolą robić duże zapasy i jeździć do marketów jak najrzadziej. Inni z kolei stawiają na częstsze, ale za to mniejsze zakupy. A ty, do której grupy się zaliczasz?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Termin ważności prawdę ci powie
Podczas zakupów spożywczych zwracamy uwagę nie tylko na konkretną markę (możemy mieć w końcu swoich faworytów), ale i na termin ważności. I zazwyczaj staramy się wybierać takie produkty, aby data przydatności była jak najdłuższa.
Co jednak w chwili, kiedy zakupiony produkt, gdzieś się zawieruszył i znalazłeś go dopiero po czasie. Czy w każdym przypadku taki produkt powinien lądować w koszu na śmieci? A może istnieje inna alternatywa?
Znany kucharz wyjaśnia
Temat ten postanowił omówić na swoim kanale @kochamgotować na YT Piotr Ogiński. Jego wskazówki są naprawdę przydatne, bo w końcu każdy z nas codziennie ma do czynienia z całą masą produktów spożywczych. Dlatego też znajdź trochę wolnego czasu, usiądź wygodnie i zapoznaj się z tym artykułem do końca. Na pewno nie pożałujesz!
Pan Piotr już na samym wstępie podkreśla, że nawet jeśli skończył się termin ważności na konkretnym produkcie, zanim trafi on do kosza, warto coś sprawdzić. Mężczyzna zauważa, że w przypadku terminu ważności możemy zauważyć dwa sposoby zapisu. Na części produktów znajdziemy informację: "najlepiej spożyć przed", zaś na innych: "należy spożyć do". Czy wiesz, jaka jest różnica pomiędzy tymi dwoma sformułowaniami? A może nigdy dotąd nie zwracałeś na to uwagi?
Zobacz ten film zanim WYRZUCISZ jedzenie do śmieci! #niewyrzucaj
Dalej kucharz zachęca, aby w drugim przypadku produkt po prostu otworzyć i przetestować. Jeśli będzie on w porządku pomimo upływu wskazanego terminu, można nadal go wykorzystać w kuchni. Na koniec pan Piotr prosi swoich fanów, aby nie wyrzucali bezmyślnie jedzenia. Ja oczywiście również popieram jego stanowisko. Nie ma nic gorszego od marnowania potencjału żywności. A ty co o tym sądzisz?