Przepis ma prawie 120 lat i wcale się nie zestarzał. Francuzi pieką na każdą okazję

Tarte Tatin to rodzaj odwróconej tarty, wypełnionej pysznym owocowym nadzieniem. Nazwa przysmaku pochodzi od nazwiska twórczyni, która przypadkiem upiekła deser, który w przyszłości stał się francuskim fenomenem.

Tarte TatinTarte Tatin
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tarta Tatin to specyficzny rodzaj francuskiej tarty, której głównym składnikiem nadzienia są jabłka. Ta wyjątkowa potrawa ma swoje korzenie w małym mieście Lamotte-Beuvron, gdzie powstała w roku 1898. Za twórczynię tego niezwykłego deseru uznaje się Stéphanie Tatin, która wraz ze swoją siostrą Caroline prowadziła hotel i restaurację, które funkcjonują do dzisiaj.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fit tarta czekoladowa z malinami. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia

Tarte Tatin - od przypadku po wielki sukces

Historia powstania tarty jest dość niecodzienna. Stéphanie Tatin, przygotowując tradycyjną tartę z jabłkami, zdecydowała się na nietypowy krok. Zamiast najpierw wyłożyć formę ciastem, postanowiła zacząć od jabłek, które później przykryła ciastem. Efekt jej eksperymentu okazał się zaskakujący, zwłaszcza że Stéphanie zdecydowała się podać tartę na gorąco.

Tarta Tatin szybko zyskała miano popisowego dania Hotelu Tatin. Przepis na ten deser rozprzestrzenił się po całym regionie Sologne, a następnie zdobył międzynarodową sławę. Za to prawdopodobnie odpowiedzialny jest Louis Vaudable, restaurator z Paryża. Podczas swojego pobytu w Lamotte-Beuvron, Vaudable miał okazję spróbować tarty Tatin i był na tyle zachwycony jej smakiem, że postanowił dodać ją do menu swojej restauracji Maxim's.

W Lamotte-Beuvron mieszkańcy założyli specjalne stowarzyszenie, które nosi nazwę La Confrérie des Lichonneux de Tarte Tatin. Jego głównym celem jest promowanie i obrona prawdziwej tarty Tatin. Członkowie stowarzyszenia noszą specjalne stroje, które są nawiązaniem do tradycyjnych wiejskich ubiorów - niebieskie bluzy, czerwone chusty i czarne kapelusze. Co roku organizowane jest święto i targ, podczas których odbywa się degustacja tarty.

Tarte Tatin
Tarte Tatin © Adobe Stock

Tarte Tatin. Przepis

Składniki:

CIASTO:

  • 175 g mąki pszennej,
  • 75 g masła,
  • 40 g cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli,

NADZIENIE

  • 6 kwaśnych i twardych jabłek,
  • 4 łyżki masła,
  • 4 łyżki cukru.

Przygotowanie:

  1. Na stolnicę przesiej mąkę, następnie dodaj twarde masło pokrojone w kostkę, żółtka, sól, cukier. Zacznij wyrabiać ciasto. Gotowe owiń w folię i wstaw na min. 1 godzinę do lodówki.
  2. Obrane jabłka pokrój w ćwiartki. Cukier wsyp na rozgrzaną patelnie. Kiedy zmieni kolor na jasnobrązowy, dodaj masło. Wymieszaj całość.
  3. Do tak przygotowanego karmelu dodaj jabłka. Gotuj je w karmelu, aż zmiękną przez ok. 15 minut.
  4. Formę o śr. 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, a na spód wyłóż jabłka z karmelem. Całość przykryj rozwałkowanym ciastem kruchym, a brzegi zawiń do środka, tak aby jabłka i sos "nie uciekły". Wierzch ciasta nakłuj widelcem. Tartę piecz około 25 minut w temperaturze 190 stopni.
  5. Kiedy tarta będzie gotowa, przykryj ją talerzem, a następnie obróć ciasto tak, by na talerzu znalazła się tarta z jabłkami na górze.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób