Kiełbasa do mazurka wielkanocnego? Andrzej Polan do deseru dodał mięso

Mazurek wielkanocny na słono? Dlaczego nie! To idealny przepis dla fascynatów kulinarnych eksperymentów, ale nie tylko. Nawet ci, nieposiadający większych kulinarnych umiejętności, poradzą sobie z taką wersją mazurka. To połączenie kruchego ciasta z tradycyjnymi wielkanocnym dodatkami. Całość jest dopieszczona mieszanką aromatycznych ziół.

ObrazekMazurek wielkanocny na słono w wydaniu Andrzeja Polana - Pyszności; Fot. Adobe Stock/Instagram: Andrzej Polan (screenshot)

Mazurek wielkanocny jest jednym z najczęściej spotykanych wypieków, lądujących na wielkanocnych stołach Polaków. Ciasto zwykle jest ozdabiane kolorowymi jajkami, lukrem, polewą czekoladową lub bakaliami. Co region, to inny przepis na mazurek, ale zwykle przygotowujemy go na słodko. Zupełnie inne wydanie tradycyjnego ciasta zaserwował Andrzej Polan w jednym z telewizyjnych programów.

Wytrawna wersja wielkanocnego mazurka. Z kiełbasą i cebulą

Andrzej Polan to znany kucharz, autor książek kulinarnych i restaurator - w Warszawie prowadzi słynną "Małą Polanę Smaków". Jako osobowość telewizyjna często pojawia się w kulinarnych show. Ostatnio w programie śniadaniowym "Dzień Dobry TVN" podzielił się swoimi pomysłami na urozmaicenie wielkanocnego stołu. Zaproponował między innymi wytrwany mazurek wielkanocny z białą kiełbasą i konfiturą z czerwonej cebuli. Przepis na taką wersję ciasta znajdziecie poniżej.

Polan zaproponował również dwa inne wypełnienia do mazurka: ziemniaki, suchą krakowską, chrzan i żurawinę oraz boczniaki z kremowym selerem i chrzanem. To drugie połączył z ciastem francuskim, natomiast farsz z popularnej "krakowskiej" wylądował na spodzie z ziemniaków. Ciekawe i nietuzinkowe przepisy kucharza bazują na znanych w Polsce produktach. To zupełnie inne spojrzenie na przyrządzenie czegoś nietypowego z prostych składników.

Obrazek
Mazurek wielkanocny z kajmakiem odchodzi do lamusa. Wypróbuj wytrawną wersję ciasta - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Przepis na wielkanocny mazurek na słono Andrzeja Polana

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 5 czerwonych cebul
  • 300 g białej surowej kiełbasy
  • 200 ml śmietanki 30%
  • olej
  • sól, pieprz, świeży tymianek, mielony kminek
  • 50 g rodzynek
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 4 łyżki miodu
  • opakowanie jajek przepiórczych
  • cebula dymka
  • koperek
  • świeży majeranek

Przygotowanie: 

  1. Na początku należy przygotować kruche ciasto. Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli, pokrojone masło i jaja. Wyrób ciasto i odstaw je na chwilę, by odpoczęło. Po ok. 20 minutach wyłóż nim blaszkę, tworząc wokół mały rant z ciasta.
  2. Ciasto piecz ok. 15 min. w 180 st. C.
  3. Pokrój cebulę w kostkę lub piórka i przesmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj sól, pieprz i świeży tymianek.
  4. Kiedy cebula zeszkli się, dodaj do niej ocet balsamiczny, rodzynki i miód, a następnie przemieszaj całość i smaż do momentu aż masa zgęstnieje, a ocet odparuje. Pod koniec smażenia dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Tak przygotowaną konfiturę wyłóż na upieczony spód z kruchego ciasta.
  6. Obierz białą kiełbasę z osłonki i usmaż mięso pamiętając, by odlewać z patelni nadmiar tłuszczu i wody.
  7. Pod koniec smażenia dodaj śmietanę, majeranek i mielony kminek. Tak przygotowany farsz wyłóż na konfiturę z cebuli.
  8. Mazurek włóż do piekarnika na 20 minut i piecz w 180 st. C.
  9. Przed podaniem udekoruj ciasto sadzonymi jajkami przepiórczymi.

Jak zrobić idealne kruche ciasto do mazurka?

Kruche ciasto to podstawa nie tylko mazurka wielkanocnego, ale też wielu innych ciast. Jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale w rzeczywistości tak nie jest.

Najlepiej trzymać się proporcji 3:2:1, czyli 3 części mąki, 2 części tłuszczu i masła oraz 1 część cukru. Dzięki tej zasadzie bez większych problemów wyrobisz idealne ciasto. Pamiętaj też, by zbyt długo go nie zagniatać. Przepis na kruche ciasto krok po kroku znajdziesz TUTAJ.

Zobacz także nasz przepis na mazurek na słodko, bez pieczenia. Więcej inspiracji na świąteczne dania znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości