Kiełbasa do mazurka wielkanocnego? Andrzej Polan do deseru dodał mięso

Mazurek wielkanocny na słono? Dlaczego nie! To idealny przepis dla fascynatów kulinarnych eksperymentów, ale nie tylko. Nawet ci, nieposiadający większych kulinarnych umiejętności, poradzą sobie z taką wersją mazurka. To połączenie kruchego ciasta z tradycyjnymi wielkanocnym dodatkami. Całość jest dopieszczona mieszanką aromatycznych ziół.

ObrazekMazurek wielkanocny na słono w wydaniu Andrzeja Polana - Pyszności; Fot. Adobe Stock/Instagram: Andrzej Polan (screenshot)

Mazurek wielkanocny jest jednym z najczęściej spotykanych wypieków, lądujących na wielkanocnych stołach Polaków. Ciasto zwykle jest ozdabiane kolorowymi jajkami, lukrem, polewą czekoladową lub bakaliami. Co region, to inny przepis na mazurek, ale zwykle przygotowujemy go na słodko. Zupełnie inne wydanie tradycyjnego ciasta zaserwował Andrzej Polan w jednym z telewizyjnych programów.

Wytrawna wersja wielkanocnego mazurka. Z kiełbasą i cebulą

Andrzej Polan to znany kucharz, autor książek kulinarnych i restaurator - w Warszawie prowadzi słynną "Małą Polanę Smaków". Jako osobowość telewizyjna często pojawia się w kulinarnych show. Ostatnio w programie śniadaniowym "Dzień Dobry TVN" podzielił się swoimi pomysłami na urozmaicenie wielkanocnego stołu. Zaproponował między innymi wytrwany mazurek wielkanocny z białą kiełbasą i konfiturą z czerwonej cebuli. Przepis na taką wersję ciasta znajdziecie poniżej.

Polan zaproponował również dwa inne wypełnienia do mazurka: ziemniaki, suchą krakowską, chrzan i żurawinę oraz boczniaki z kremowym selerem i chrzanem. To drugie połączył z ciastem francuskim, natomiast farsz z popularnej "krakowskiej" wylądował na spodzie z ziemniaków. Ciekawe i nietuzinkowe przepisy kucharza bazują na znanych w Polsce produktach. To zupełnie inne spojrzenie na przyrządzenie czegoś nietypowego z prostych składników.

Obrazek
Mazurek wielkanocny z kajmakiem odchodzi do lamusa. Wypróbuj wytrawną wersję ciasta - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Przepis na wielkanocny mazurek na słono Andrzeja Polana

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 5 czerwonych cebul
  • 300 g białej surowej kiełbasy
  • 200 ml śmietanki 30%
  • olej
  • sól, pieprz, świeży tymianek, mielony kminek
  • 50 g rodzynek
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 4 łyżki miodu
  • opakowanie jajek przepiórczych
  • cebula dymka
  • koperek
  • świeży majeranek

Przygotowanie: 

  1. Na początku należy przygotować kruche ciasto. Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli, pokrojone masło i jaja. Wyrób ciasto i odstaw je na chwilę, by odpoczęło. Po ok. 20 minutach wyłóż nim blaszkę, tworząc wokół mały rant z ciasta.
  2. Ciasto piecz ok. 15 min. w 180 st. C.
  3. Pokrój cebulę w kostkę lub piórka i przesmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj sól, pieprz i świeży tymianek.
  4. Kiedy cebula zeszkli się, dodaj do niej ocet balsamiczny, rodzynki i miód, a następnie przemieszaj całość i smaż do momentu aż masa zgęstnieje, a ocet odparuje. Pod koniec smażenia dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Tak przygotowaną konfiturę wyłóż na upieczony spód z kruchego ciasta.
  6. Obierz białą kiełbasę z osłonki i usmaż mięso pamiętając, by odlewać z patelni nadmiar tłuszczu i wody.
  7. Pod koniec smażenia dodaj śmietanę, majeranek i mielony kminek. Tak przygotowany farsz wyłóż na konfiturę z cebuli.
  8. Mazurek włóż do piekarnika na 20 minut i piecz w 180 st. C.
  9. Przed podaniem udekoruj ciasto sadzonymi jajkami przepiórczymi.

Jak zrobić idealne kruche ciasto do mazurka?

Kruche ciasto to podstawa nie tylko mazurka wielkanocnego, ale też wielu innych ciast. Jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale w rzeczywistości tak nie jest.

Najlepiej trzymać się proporcji 3:2:1, czyli 3 części mąki, 2 części tłuszczu i masła oraz 1 część cukru. Dzięki tej zasadzie bez większych problemów wyrobisz idealne ciasto. Pamiętaj też, by zbyt długo go nie zagniatać. Przepis na kruche ciasto krok po kroku znajdziesz TUTAJ.

Zobacz także nasz przepis na mazurek na słodko, bez pieczenia. Więcej inspiracji na świąteczne dania znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej