Michalinka bez pieczenia. Dosłownie rozpływa się w ustach
Wielkanoc tuż-tuż, więc to ostatni dobry moment na poszukiwanie inspiracji. W przypadku, gdy zależy ci na czasie, to warto sięgnąć po te stosunkowo proste receptury. A należy do nich Michalinka, czyli ciasto bez pieczenia, które zachwyca smakiem i sposobem przygotowania. Poznaj najlepszy przepis na ten pyszny deser.
05.04.2023 14:15
Ciasta bez pieczenia to świetne rozwiązanie dla tych osób, które nie mają czasu na tradycyjne pieczenie i przygotowanie popularnych deserów. W przypadku Michalinki, na którą mamy przyjemność zaprezentować przepis, można pokusić się o stwierdzenie, że jest to ciasto na każdą okazję. Michalinkę możesz z powodzeniem przygotować na Wielkanoc. Jej atutem jest przede wszystkim prostota przygotowania i wyjątkowy smak, dzięki czemu każdy będzie zachwycony.
Ciasto Michalinka bez pieczenia - proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne ciasto
Popularne ciasta bez pieczenia to w ostatnim czasie prawdziwy hit. Po sprawdzone receptury najczęściej sięgają te osoby, które nie mają czasu na pieczenie lub akurat w danej chwili mają ochotę na coś słodkiego. Podobnie wygląda sytuacja, gdy weźmiemy pod uwagę ciasto na Wielkanoc. Z racji, że są to święta, które wymagają przygotowania również innych świątecznych dań, to możesz z powodzeniem sięgnąć właśnie po ten przepis na szybkie ciasto.
Michalinka jest łatwa w przygotowaniu, a jej podstawą są kakaowe herbatniki i budyniowy krem. To pomysł na deser, który rozpływa się w ustach. Jeśli zastanawiasz się nad tym, jak przygotować Michalinkę, to wiedz, że robi się ją miło, łatwo i przyjemnie. W tym szybkim i smacznym cieście zakocha się każdy, kto lubi słodkości. Tego możesz być bardziej niż pewny!
Ciasto Michalinka przepis - jak zrobić to szybkie ciasto?
Skoro jest to ciasto bez pieczenia, to wiedz, że zyskasz na tym sporo czasu. Najbardziej pracochłonne jest tu przygotowanie masy budyniowej, ale spokojnie dasz sobie radę. Zaskocz swoich gości i przygotuj to popularne ciasto już teraz!
Składniki:
- szklanka cukru
- 370 g herbatników kakaowych
- kostka masła
- 5 szklanek mleka
- puszka brzoskwiń
- 4 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
Składniki na lukier:
- 2 łyżki gorącej wody
- 3/4 szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Odsącz brzoskwinie z zalewy i pokrój je w kostkę.
- Wlej szklankę mleka do budyni i rozpuść je na zimno.
- Przelej do rondelka pozostałe 4 szklanki mleka i dodaj cukier oraz masło. Gdy mleko się zagotuje, wlej mieszankę budyniową i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj pokrojone brzoskwinie do budyniu i ponownie wymieszaj.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż pierwszą warstwę herbatników.
- Wylej na nie połowę masy budyniowej i ułóż kolejną warstwę ciastek. Wylej kolejną porcję masy budyniowej i przykryj ją ostatnią warstwą herbatników.
- Cukier puder wymieszaj z gorącą wodą i tak przygotowanym lukrem polej całe ciasto.
- Wstaw Michalinkę na 2 godziny do lodówki. Smacznego!
Zobacz również na naszym kanale YouTube przepis na mazurek pistacjowy z malinami: