Michalinka bez pieczenia. Dosłownie rozpływa się w ustach

Wielkanoc tuż-tuż, więc to ostatni dobry moment na poszukiwanie inspiracji. W przypadku, gdy zależy ci na czasie, to warto sięgnąć po te stosunkowo proste receptury. A należy do nich Michalinka, czyli ciasto bez pieczenia, które zachwyca smakiem i sposobem przygotowania. Poznaj najlepszy przepis na ten pyszny deser.

ObrazekMichalinka - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Gotowanie w NL
Karol Wiak

Ciasta bez pieczenia to świetne rozwiązanie dla tych osób, które nie mają czasu na tradycyjne pieczenie i przygotowanie popularnych deserów. W przypadku Michalinki, na którą mamy przyjemność zaprezentować przepis, można pokusić się o stwierdzenie, że jest to ciasto na każdą okazję. Michalinkę możesz z powodzeniem przygotować na Wielkanoc. Jej atutem jest przede wszystkim prostota przygotowania i wyjątkowy smak, dzięki czemu każdy będzie zachwycony.

Ciasto Michalinka bez pieczenia - proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne ciasto

Popularne ciasta bez pieczenia to w ostatnim czasie prawdziwy hit. Po sprawdzone receptury najczęściej sięgają te osoby, które nie mają czasu na pieczenie lub akurat w danej chwili mają ochotę na coś słodkiego. Podobnie wygląda sytuacja, gdy weźmiemy pod uwagę ciasto na Wielkanoc. Z racji, że są to święta, które wymagają przygotowania również innych świątecznych dań, to możesz z powodzeniem sięgnąć właśnie po ten przepis na szybkie ciasto.

Obrazek
Przygotowanie Michalinki - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Gotowanie w NL

Michalinka jest łatwa w przygotowaniu, a jej podstawą są kakaowe herbatniki i budyniowy krem. To pomysł na deser, który rozpływa się w ustach. Jeśli zastanawiasz się nad tym, jak przygotować Michalinkę, to wiedz, że robi się ją miło, łatwo i przyjemnie. W tym szybkim i smacznym cieście zakocha się każdy, kto lubi słodkości. Tego możesz być bardziej niż pewny!

Ciasto Michalinka przepis - jak zrobić to szybkie ciasto?

Skoro jest to ciasto bez pieczenia, to wiedz, że zyskasz na tym sporo czasu. Najbardziej pracochłonne jest tu przygotowanie masy budyniowej, ale spokojnie dasz sobie radę. Zaskocz swoich gości i przygotuj to popularne ciasto już teraz!

Składniki:

  • szklanka cukru
  • 370 g herbatników kakaowych
  • kostka masła
  • 5 szklanek mleka
  • puszka brzoskwiń
  • 4 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru

Składniki na lukier:

  • 2 łyżki gorącej wody
  • 3/4 szklanki cukru pudru
Obrazek
Ciasto Michalinka - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Gotowanie w NL

Sposób przygotowania:

  1. Odsącz brzoskwinie z zalewy i pokrój je w kostkę.
  2. Wlej szklankę mleka do budyni i rozpuść je na zimno.
  3. Przelej do rondelka pozostałe 4 szklanki mleka i dodaj cukier oraz masło. Gdy mleko się zagotuje, wlej mieszankę budyniową i dokładnie wymieszaj.
  4. Dodaj pokrojone brzoskwinie do budyniu i ponownie wymieszaj.
  5. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż pierwszą warstwę herbatników.
  6. Wylej na nie połowę masy budyniowej i ułóż kolejną warstwę ciastek. Wylej kolejną porcję masy budyniowej i przykryj ją ostatnią warstwą herbatników.
  7. Cukier puder wymieszaj z gorącą wodą i tak przygotowanym lukrem polej całe ciasto.
  8. Wstaw Michalinkę na 2 godziny do lodówki. Smacznego!

Zobacz również na naszym kanale YouTube przepis na mazurek pistacjowy z malinami:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej