Każdy kęs rozpływa się w ustach. Wygląda i smakuje jak deser, a to śniadanie

Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski to popularny, austriacki deser, który można podać jako wytworne śniadanie. Smakuje niczym puszysty suflet, a każdy kęs rozpływa się w ustach. Z łatwością przygotujesz go w domu, a większość potrzebnych składników masz już w swojej kuchennej szafce.

Omlet cesarski oprószony cukrem pudrem.Omlet cesarski oprószony cukrem pudrem.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Angelika Heine

Austriacy traktują go jak deser, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby podać go na sobotnie śniadanie. Omlet cesarski powstał na cześć cesarza Franciszka Józefa I, który słynął ze swojego zamiłowania do słodkości. Jest niezwykle miękki i puszysty, a w smaku przypomina nieco wytworny suflet, a co najlepsze, przygotujesz go w mniej niż 5 minut. Jak go przygotować?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Omlet cesarski, czyli deser podawany na królewskim dworze

Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski wymyślono już w 1832 roku. Podawano go w cesarsko-królewskiej cukierni Zauner, która specjalizowała się w deserach i słodkich wypiekach. Cesarz Franciszek Józef I był jej stałym bywalcem. Przedstawiciel Habsburgów słynął z zamiłowania do słodkości, a omlet cesarski miał być jednym z jego ulubionych deserów.

Omlet cesarski od lat znajduje się na liście austriackich potraw tradycyjnych, gdzie serwuje się go jako danie główne. To bardzo prosta potrawa, którą przygotowuje się z mleka, mąki pszennej i jaj. Gotową masę wylewa się na rozgrzaną patelnię i smaży się ją pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu. Pod koniec smażenia omlet "rozrywa" się na mniejsze kawałki, a przed podaniem oprósza się go cukrem pudrem. Austriacy jadają go z rodzynkami, rodzynkami w rumie lub duszonymi jabłkami, które można zastąpić dowolnymi owocami czy ulubioną konfiturą.

Omlet cesarski — przepis

Składniki:

  • 125 g mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 4 jajka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki masła,
  • cukier puder,
  • opcjonalnie: rodzynki, owoce jagodowe, sezonowe owoce, ulubiona konfitura, kajmak.

Przygotowanie:

  1. Oddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj z mlekiem, a białka ubij na sztywną masę. Jeśli nie będą chciały się ubić, dodaj do nich szczyptę soli lub odrobinę soku z cytryny.
  2. Do żółtek dodaj przesianą mąkę, 2 łyżki cukru pudru oraz proszek do pieczenia. Całość zmiksuj na gładką masę. Dodaj do niej po łyżce ubitych białej i wymieszaj je ze sobą za pomocą silikonowej szpatułki aż do połączenia się składników.
  3. Wyciągnij patelnię i włącz mały gaz. Roztop na niej masło. Kiedy masło się rozpuści, wylej przygotowaną wcześniej masę i smaż ją pod przykryciem przez 3-5 minut. Po przewróceniu omletu rozerwij go na niewielkie kawałki i smaż jeszcze przez 2 minuty.
  4. Gotowy omlet oprósz cukrem pudrem. Podawaj z sezonowymi owocami lub innymi, ulubionymi dodatkami.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku