Babcia nie dodaje rodzynek do sernika. Sięga po sekretny składnik, który smakuje całej rodzinie

Sernik z rodzynkami czy bez? Te stare jak świat rozważania zdają się nie mieć końca, ale niektórzy z nas, zamiast się kłócić, wolą poszukać kompromisu. Moja babcia ma na to szczególnie dobry sposób: co prawda nie dodaje do ciasta rodzynek, ale nie pozostawia też sernika zupełnie pustego...

Sernik z rodzynkami? Babcia ma na to inny pomysłSernik z rodzynkami? Babcia ma na to inny pomysł
Źródło zdjęć: © Canva | NatashaPhoto

Niewiele produktów spożywczych wywołuje równie zażarte dyskusje, co rodzynki w serniku. Czy są tam mile widziane? A może to absurd i prawdziwy sernik nigdy nie powinien ich zawierać? Te dyskusje można by zakończyć krótkim przytoczeniem pewnej znanej łacińskiej sentencji o gustach. Dzisiaj nie chcę jednak wchodzić w żadne tego rodzaju polemiki. Wolę przedstawić ci sposób mojej babci na sernik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami robię co tydzień. Moja rodzina ciągle się o nie dopomina

Tajemniczym składnikiem, który pojawia się w przepisie babci na sernik, jest żurawina. Kiedyś ten dodatek występował w tym popularnym cieście znacznie częściej, ale babcia serwuje go w ten sposób do dziś. Wystarczy spróbować takiego sernika, żeby odkryć, że nie jest to żaden bezsensowny wymysł, lecz przemyślany zabieg, który dodaje wypiekowi pysznego charakteru. Jeśli chcesz się o tym przekonać osobiście, to poniżej prezentuje przepis na to kulinarne cudo!

Sernik z żurawiną

Składniki:

Ciasto:

  • 80 g masła
  • 200 g herbatników

Masa serowa:

  • 500 g dwukrotnie zmielonego twarogu,
  • 3 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny.

Galaretka:

  • 1 szklanka soku z żurawiny,
  • 2 łyżki cukru,
  • 10 g żelatyny.
Sernik z żurawiną - świetny pomysł na urozmaicenie klasycznego ciasta
Sernik z żurawiną - świetny pomysł na urozmaicenie klasycznego ciasta © Canva | flashbackz

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki pokrusz. Wymieszaj je ze stopionym masłem. Teraz przełóż gotową mieszankę do natłuszczonej formy. Wyrównaj i wstaw do lodówki.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki masy serowej z wyjątkiem żurawiny. Ją dodaj dopiero na koniec, delikatnie, przy pomocy łyżki.
  3. Masę serową wylej teraz na zastygnięty już spód z lodówki. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 45 minut. Studź w wyłączonym urządzeniu.
  4. Sok z żurawiny podgrzej wraz z cukrem w rondelku. Dodaj rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę, zagotuj i odstaw do lekkiego przestudzenia.
  5. Schłodzoną, ale jeszcze w płynnej postaci galaretkę wylej na wierzch ciasta. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie