Babcia nie dodaje rodzynek do sernika. Sięga po sekretny składnik, który smakuje całej rodzinie
Sernik z rodzynkami czy bez? Te stare jak świat rozważania zdają się nie mieć końca, ale niektórzy z nas, zamiast się kłócić, wolą poszukać kompromisu. Moja babcia ma na to szczególnie dobry sposób: co prawda nie dodaje do ciasta rodzynek, ale nie pozostawia też sernika zupełnie pustego...
07.03.2024 11:25
Niewiele produktów spożywczych wywołuje równie zażarte dyskusje, co rodzynki w serniku. Czy są tam mile widziane? A może to absurd i prawdziwy sernik nigdy nie powinien ich zawierać? Te dyskusje można by zakończyć krótkim przytoczeniem pewnej znanej łacińskiej sentencji o gustach. Dzisiaj nie chcę jednak wchodzić w żadne tego rodzaju polemiki. Wolę przedstawić ci sposób mojej babci na sernik.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tajemniczym składnikiem, który pojawia się w przepisie babci na sernik, jest żurawina. Kiedyś ten dodatek występował w tym popularnym cieście znacznie częściej, ale babcia serwuje go w ten sposób do dziś. Wystarczy spróbować takiego sernika, żeby odkryć, że nie jest to żaden bezsensowny wymysł, lecz przemyślany zabieg, który dodaje wypiekowi pysznego charakteru. Jeśli chcesz się o tym przekonać osobiście, to poniżej prezentuje przepis na to kulinarne cudo!
Sernik z żurawiną
Składniki:
Ciasto:
- 80 g masła
- 200 g herbatników
Masa serowa:
- 500 g dwukrotnie zmielonego twarogu,
- 3 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki śmietany 18 proc.,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny.
Galaretka:
- 1 szklanka soku z żurawiny,
- 2 łyżki cukru,
- 10 g żelatyny.
Sposób przygotowania:
- Herbatniki pokrusz. Wymieszaj je ze stopionym masłem. Teraz przełóż gotową mieszankę do natłuszczonej formy. Wyrównaj i wstaw do lodówki.
- Wymieszaj wszystkie składniki masy serowej z wyjątkiem żurawiny. Ją dodaj dopiero na koniec, delikatnie, przy pomocy łyżki.
- Masę serową wylej teraz na zastygnięty już spód z lodówki. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 45 minut. Studź w wyłączonym urządzeniu.
- Sok z żurawiny podgrzej wraz z cukrem w rondelku. Dodaj rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę, zagotuj i odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Schłodzoną, ale jeszcze w płynnej postaci galaretkę wylej na wierzch ciasta. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Smacznego!