Babcia nie dodaje rodzynek do sernika. Sięga po sekretny składnik, który smakuje całej rodzinie

Sernik z rodzynkami czy bez? Te stare jak świat rozważania zdają się nie mieć końca, ale niektórzy z nas, zamiast się kłócić, wolą poszukać kompromisu. Moja babcia ma na to szczególnie dobry sposób: co prawda nie dodaje do ciasta rodzynek, ale nie pozostawia też sernika zupełnie pustego...

Sernik z rodzynkami? Babcia ma na to inny pomysłSernik z rodzynkami? Babcia ma na to inny pomysł
Źródło zdjęć: © Canva | NatashaPhoto

Niewiele produktów spożywczych wywołuje równie zażarte dyskusje, co rodzynki w serniku. Czy są tam mile widziane? A może to absurd i prawdziwy sernik nigdy nie powinien ich zawierać? Te dyskusje można by zakończyć krótkim przytoczeniem pewnej znanej łacińskiej sentencji o gustach. Dzisiaj nie chcę jednak wchodzić w żadne tego rodzaju polemiki. Wolę przedstawić ci sposób mojej babci na sernik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami robię co tydzień. Moja rodzina ciągle się o nie dopomina

Tajemniczym składnikiem, który pojawia się w przepisie babci na sernik, jest żurawina. Kiedyś ten dodatek występował w tym popularnym cieście znacznie częściej, ale babcia serwuje go w ten sposób do dziś. Wystarczy spróbować takiego sernika, żeby odkryć, że nie jest to żaden bezsensowny wymysł, lecz przemyślany zabieg, który dodaje wypiekowi pysznego charakteru. Jeśli chcesz się o tym przekonać osobiście, to poniżej prezentuje przepis na to kulinarne cudo!

Sernik z żurawiną

Składniki:

Ciasto:

  • 80 g masła
  • 200 g herbatników

Masa serowa:

  • 500 g dwukrotnie zmielonego twarogu,
  • 3 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny.

Galaretka:

  • 1 szklanka soku z żurawiny,
  • 2 łyżki cukru,
  • 10 g żelatyny.
Sernik z żurawiną - świetny pomysł na urozmaicenie klasycznego ciasta
Sernik z żurawiną - świetny pomysł na urozmaicenie klasycznego ciasta © Canva | flashbackz

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki pokrusz. Wymieszaj je ze stopionym masłem. Teraz przełóż gotową mieszankę do natłuszczonej formy. Wyrównaj i wstaw do lodówki.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki masy serowej z wyjątkiem żurawiny. Ją dodaj dopiero na koniec, delikatnie, przy pomocy łyżki.
  3. Masę serową wylej teraz na zastygnięty już spód z lodówki. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 45 minut. Studź w wyłączonym urządzeniu.
  4. Sok z żurawiny podgrzej wraz z cukrem w rondelku. Dodaj rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę, zagotuj i odstaw do lekkiego przestudzenia.
  5. Schłodzoną, ale jeszcze w płynnej postaci galaretkę wylej na wierzch ciasta. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo