Sernik z jagodami i białą czekoladą - przepis. Owocowo-czekoladowy pomysł na lato

Są takie dania i desery, obok których nie można przejść obojętnie. Sezon na jagody to właściwy czas, by wybrać się na jagody do lasu. To właśnie one są podstawą tak smacznego deseru, jakim jest sernik z jagodami i białą czekoladą. Możesz być pewny, że w tym przypadku, nie poprzestaniesz na jednym kawałku.

ObrazekSernik z jagodami - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Jedno z ulubionych ciast Polaków to bez wątpienia sernik. Przygotowuje się je na wiele smacznych sposobów. Podstawą jest odpowiednio zmielona masa serowa, spód i pewne dodatki. Jeśli zależy ci na tym, by przygotować szybkie ciasto na lato, które sprawdzi się idealnie na każdą okazję, to sernik z jagodami i białą czekoladą będzie najlepszą opcją. Dlaczego? Przekonaj się! Jego smak zachwyci ciebie, jak i twoich gości.

Sernik z jagodami i białą czekoladą

Sernik z jagodami i białą czekoladą na czekoladowym spodzie to wyjątkowe połączenie smaków. Kombinacja klasycznego sernika z aromatycznymi jagodami oraz aksamitną białą czekoladą zapewni ci niezapomniane doznania kulinarne. W tym artykule poznasz przepis na ten wspaniały deser oraz poznasz cenne wskazówki, które pozwolą ci stworzyć idealny sernik z jagodami i białą czekoladą na czekoladowym spodzie.

Obrazek
Warto jest wybrać się po świeże jagody do lasu - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na sernik z jagodami i białą czekoladą

Kluczowym elementem udanego sernika z jagodami i białą czekoladą na czekoladowym spodzie są wysokiej jakości składniki. Upewnij się, że wybierasz świeże i soczyste jagody, które dodadzą wyjątkowego smaku i koloru deserowi. Co więcej, starannie dobrana biała czekolada o delikatnym i kremowym smaku wspaniale skomponuje się z jagodami i nada sernikowi niepowtarzalny charakter.

Składniki na spód:

      
  • 200 g kruchych ciasteczek czekoladowych,
  • 70 g masła,
  • łyżka kakao,
  • 50 g ciemnej czekolady.

Składniki na masę serową:

        
  • 300 g białej czekolady,
  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 2 duże białka jajka,
  • około 1/3 szklanki cukru,
  • 2 x 150 g jagód,
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej.
Obrazek
Sernik z jagodami to słodkie dzieło sztuki - Pyszności; Foto Canva.com

Przygotowanie sernika z jagodami i białą czekoladą

Sernik z jagodami i białą czekoladą przepis obejmuje trzy etapy przygotowania tego ciasta. Rozpoczynasz od przygotowania spodu, następna w kolejności będzie masa serowa i później pieczenie i dekoracja ciasta. Możesz być pewny tego, że to ciasto zachwyci cię smakiem. Zobacz, jak zrobić sernik z jagodami krok po kroku. To naprawdę proste.

        
  1. Rozpocznij przygotowanie sernika od zrobienia czekoladowego spodu. Zmiel ciastka czekoladowe i wymieszaj je z roztopionym masłem, czekoladą i kakao. Ułóż masę na dnie formy i dokładnie ją spłaszcz. Następnie wstaw formę do lodówki, aby spód stwardniał.
  2. Opłucz jagody i osusz je na papierowych ręcznikach.
  3. Wymieszaj ser z roztopioną czekoladą, białkami, cukrem i białą czekoladą oraz mąką ziemniaczaną.
  4. Wyłóż masę serową na przygotowany spód, a na wierzch wysyp połowę jagód.
  5. Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika i niemal od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni. Piecz przez około 70 minut do momentu, aż masa będzie odpowiednio zastygnięta.
  6. Wyjmij sernik z piekarnika, ostudź go i następnie wstaw do lodówki bez przykrycia i obręczy. Przed podaniem, posyp resztą jagód. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej