Sernik z jagodami i białą czekoladą - przepis. Owocowo-czekoladowy pomysł na lato
18.07.2023 12:00, aktual.: 19.03.2024 11:12
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Są takie dania i desery, obok których nie można przejść obojętnie. Sezon na jagody to właściwy czas, by wybrać się na jagody do lasu. To właśnie one są podstawą tak smacznego deseru, jakim jest sernik z jagodami i białą czekoladą. Możesz być pewny, że w tym przypadku, nie poprzestaniesz na jednym kawałku.
Jedno z ulubionych ciast Polaków to bez wątpienia sernik. Przygotowuje się je na wiele smacznych sposobów. Podstawą jest odpowiednio zmielona masa serowa, spód i pewne dodatki. Jeśli zależy ci na tym, by przygotować szybkie ciasto na lato, które sprawdzi się idealnie na każdą okazję, to sernik z jagodami i białą czekoladą będzie najlepszą opcją. Dlaczego? Przekonaj się! Jego smak zachwyci ciebie, jak i twoich gości.
Sernik z jagodami i białą czekoladą
Sernik z jagodami i białą czekoladą na czekoladowym spodzie to wyjątkowe połączenie smaków. Kombinacja klasycznego sernika z aromatycznymi jagodami oraz aksamitną białą czekoladą zapewni ci niezapomniane doznania kulinarne. W tym artykule poznasz przepis na ten wspaniały deser oraz poznasz cenne wskazówki, które pozwolą ci stworzyć idealny sernik z jagodami i białą czekoladą na czekoladowym spodzie.
Przepis na sernik z jagodami i białą czekoladą
Kluczowym elementem udanego sernika z jagodami i białą czekoladą na czekoladowym spodzie są wysokiej jakości składniki. Upewnij się, że wybierasz świeże i soczyste jagody, które dodadzą wyjątkowego smaku i koloru deserowi. Co więcej, starannie dobrana biała czekolada o delikatnym i kremowym smaku wspaniale skomponuje się z jagodami i nada sernikowi niepowtarzalny charakter.
Składniki na spód:
- 200 g kruchych ciasteczek czekoladowych,
- 70 g masła,
- łyżka kakao,
- 50 g ciemnej czekolady.
Składniki na masę serową:
- 300 g białej czekolady,
- 1 kg twarogu sernikowego,
- 2 duże białka jajka,
- około 1/3 szklanki cukru,
- 2 x 150 g jagód,
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej.
Zobacz także
Przygotowanie sernika z jagodami i białą czekoladą
Sernik z jagodami i białą czekoladą przepis obejmuje trzy etapy przygotowania tego ciasta. Rozpoczynasz od przygotowania spodu, następna w kolejności będzie masa serowa i później pieczenie i dekoracja ciasta. Możesz być pewny tego, że to ciasto zachwyci cię smakiem. Zobacz, jak zrobić sernik z jagodami krok po kroku. To naprawdę proste.
- Rozpocznij przygotowanie sernika od zrobienia czekoladowego spodu. Zmiel ciastka czekoladowe i wymieszaj je z roztopionym masłem, czekoladą i kakao. Ułóż masę na dnie formy i dokładnie ją spłaszcz. Następnie wstaw formę do lodówki, aby spód stwardniał.
- Opłucz jagody i osusz je na papierowych ręcznikach.
- Wymieszaj ser z roztopioną czekoladą, białkami, cukrem i białą czekoladą oraz mąką ziemniaczaną.
- Wyłóż masę serową na przygotowany spód, a na wierzch wysyp połowę jagód.
- Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika i niemal od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni. Piecz przez około 70 minut do momentu, aż masa będzie odpowiednio zastygnięta.
- Wyjmij sernik z piekarnika, ostudź go i następnie wstaw do lodówki bez przykrycia i obręczy. Przed podaniem, posyp resztą jagód. Smacznego!