Weź tylko jabłka i dwa składniki. Babeczki będą obłędnie pulchniutkie
Te babeczki jabłkowe są inne niż wszystkie, ale w niczym nie ustępują tym przygotowanym według klasycznego przepisu, choć ich wnętrze przypomina bardziej piankę niż tradycyjne ciasto. To tylko jeden z wielu powodów, dla których babeczki jabłkowe powinny chociaż raz pojawić się na twoim stole.
13.03.2024 | aktual.: 13.03.2024 15:39
Babeczki jabłkowe możesz podać na śniadanie, po obiedzie, jako deser, podwieczorek czy małe co nieco, kiedy żołądek ściska mały głód. Ze względu na to, że jabłka dostępne są przez cały rok, nie będziesz miał problemu ze skompletowaniem składników. Tym bardziej że wystarczą tylko trzy. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Babeczki jabłkowe. Szybkie i bez mąki
W gruncie rzeczy to quasi-babeczki, bo mimo że przybierają ich charakterystyczny kształt, wewnątrz są lekką, puszystą pianką. Babeczki jabłkowe powstają bez użycia mąki, za to składają się z samych jajek i jogurtu, co na myśl słusznie przywodzić może omlet. W tej wersji - babeczkowej i na słodko - zaskakuje i podbija podniebienia.
Do jabłkowych babeczek możesz dodać namoczone rodzynki, posiekane suszone morele czy ulubione orzechy. Jeśli wybierzesz słodki gatunek jabłka, obejdzie się bez cukru. Jeśli jednak obawiasz się, że babeczki wyjdą niesmaczne, możesz je nieco osłodzić lub podać ze słodkim sosem. Miej na uwadze, że dodatek soli również "wydobywa" słodki smak, więc szczypta nie zaszkodzi.
Ekspresowe babeczki jabłkowe. Przepis
Składniki:
- 2 duże jabłka,
- 2 jajka,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- cynamon do smaku.
Przygotowanie:
- Jabłka wymyj, obierz i pokrój w kostkę.
- Jabłka wrzuć do blendera, dodaj jajka i jogurt. Zblenduj całość na gładką masę.
- Masę przelej do foremek na babeczki i posyp cynamonem.
- Babeczki jabłkowe piecz w 180 st. przez ok. 45 minut.