PoradyWielu myśli, że do szarlotki można dać każde jabłko. To duży błąd

Wielu myśli, że do szarlotki można dać każde jabłko. To duży błąd

Jakie jabłka najlepiej nadają się do szarlotki?
Jakie jabłka najlepiej nadają się do szarlotki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | A_Lein

25.09.2023 15:24

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Szarlotka to klasyk w każdym domu. Jak się jednak okazuje, sporo osób nie ma zielonego pojęcia, jaki rodzaj jabłek najlepiej wykorzystać do tego przepisu. Sprawdź, czy ten problem nie dotyczy również ciebie.

Chyba zgodzisz się ze mną, że szarlotka to ciasto, które znalazłoby się w pierwszej piątce ulubionych wypieków większości Polaków. Tym bardziej nie może zabraknąć jej w sezonie jesiennym, kiedy mamy do dyspozycji całą masę smacznych jabłek

Mogłoby się wydawać, że skoro szarlotka jest tak bardzo popularnym ciastem w naszym kraju, to każdy doskonale wie, jak ją przygotować. No właśnie, nie do końca. Okazuje się bowiem, że nie wszyscy wiedzą, jaki rodzaj jabłek będzie najlepszy do domowego wypieku. Ba, istnieje spora grupa, która uważa, że do szarlotki można użyć każdej odmiany jabłek. A to duży błąd.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie jabłka nadają się do szarlotki?

Jeśli zależy ci na przygotowaniu idealnej szarlotki, zarówno pod względem smaku, jak i struktury, nie możesz wybierać jabłek do przepisu przypadkowo. To, jakich owoców użyjesz, ma ogromne znaczenie dla efektu końcowego, dlatego też dobrze wiedzieć, co brać pod uwagę przy ostatecznym wyborze jabłek. 

Przede wszystkim warto stawiać na dojrzałe, ale jednocześnie twarde okazy. Wybrane jabłka nie mogą być zbyt miękkie lub uszkodzone. Lepiej wybierać odmiany z małą ilością pestek, co z pewnością ułatwi pracę. Ważne też, aby były idealnie soczyste, a pod wpływem temperatury nie traciły swojego oryginalnego smaku oraz struktury.

Szarlotka
Szarlotka© Adobe Stock | rainbow33

Co więcej, do przepisu na szarlotkę zaleca się dodawać jabłka o kwaskowatym posmaku, ewentualnie słodkie, ale w małym stopniu. Bardzo słodkie okazy lepiej odrzucić na samym początku. Dlaczego? Otóż kwaskowaty smak jabłek nada domowemu wypiekowi dodatkowych walorów smakowych. W tym przypadku słodycz pozostałych składników i kwaskowaty smak jabłek będą uzupełniać się wręcz idealnie.

Biorąc pod uwagę powyższe informacje, warto postawić na kilka konkretnych odmian. Z nimi szarlotka uda się za każdym razem. Wymienić można tu: szarązłotą renetę, odmianę champion, ligol, lobo czy antonówki.

Szarlotka na 1000 sposobów

Zanim się pożegnamy, nie byłabym sobą, gdybym nie wspomniała jeszcze o jednej kwestii. Najbardziej kocham szarlotkę za to, że można podać ją na tak wiele ciekawych sposobów. Dlatego też nie warto zamykać się tylko na jeden przepis, ale testować nowe kombinacje. I jeśli potrzebujesz takich inspiracji, zapraszam cię do naszej bogatej bazy z przepisami. Znajdziesz tam wiele ciekawych, smacznych i przede wszystkim sprawdzonych receptur na domowe wypieki z jabłkiem w roli głównej. 

To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Nie dość, że szarlotkę możesz przygotować w wielu wersjach, to jeszcze pasują do niej dosłownie wszystkie dodatki — gałka lodów, karmel, lukier, cukier puder, czy polewa czekoladowa. Tym samym genialne ciacho nigdy się nie przeje, zgadzasz się ze mną?

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także