Wielu myśli, że do szarlotki można dać każde jabłko. To duży błąd

Szarlotka to klasyk w każdym domu. Jak się jednak okazuje, sporo osób nie ma zielonego pojęcia, jaki rodzaj jabłek najlepiej wykorzystać do tego przepisu. Sprawdź, czy ten problem nie dotyczy również ciebie.

Jakie jabłka najlepiej nadają się do szarlotki?Jakie jabłka najlepiej nadają się do szarlotki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | A_Lein
Marzena Pęcak

Chyba zgodzisz się ze mną, że szarlotka to ciasto, które znalazłoby się w pierwszej piątce ulubionych wypieków większości Polaków. Tym bardziej nie może zabraknąć jej w sezonie jesiennym, kiedy mamy do dyspozycji całą masę smacznych jabłek

Mogłoby się wydawać, że skoro szarlotka jest tak bardzo popularnym ciastem w naszym kraju, to każdy doskonale wie, jak ją przygotować. No właśnie, nie do końca. Okazuje się bowiem, że nie wszyscy wiedzą, jaki rodzaj jabłek będzie najlepszy do domowego wypieku. Ba, istnieje spora grupa, która uważa, że do szarlotki można użyć każdej odmiany jabłek. A to duży błąd.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takich pankejków jeszcze nie widziałeś. Dosłownie wychodzą z patelni

Jakie jabłka nadają się do szarlotki?

Jeśli zależy ci na przygotowaniu idealnej szarlotki, zarówno pod względem smaku, jak i struktury, nie możesz wybierać jabłek do przepisu przypadkowo. To, jakich owoców użyjesz, ma ogromne znaczenie dla efektu końcowego, dlatego też dobrze wiedzieć, co brać pod uwagę przy ostatecznym wyborze jabłek. 

Przede wszystkim warto stawiać na dojrzałe, ale jednocześnie twarde okazy. Wybrane jabłka nie mogą być zbyt miękkie lub uszkodzone. Lepiej wybierać odmiany z małą ilością pestek, co z pewnością ułatwi pracę. Ważne też, aby były idealnie soczyste, a pod wpływem temperatury nie traciły swojego oryginalnego smaku oraz struktury.

Szarlotka
Szarlotka © Adobe Stock | rainbow33

Co więcej, do przepisu na szarlotkę zaleca się dodawać jabłka o kwaskowatym posmaku, ewentualnie słodkie, ale w małym stopniu. Bardzo słodkie okazy lepiej odrzucić na samym początku. Dlaczego? Otóż kwaskowaty smak jabłek nada domowemu wypiekowi dodatkowych walorów smakowych. W tym przypadku słodycz pozostałych składników i kwaskowaty smak jabłek będą uzupełniać się wręcz idealnie.

Biorąc pod uwagę powyższe informacje, warto postawić na kilka konkretnych odmian. Z nimi szarlotka uda się za każdym razem. Wymienić można tu: szarązłotą renetę, odmianę champion, ligol, lobo czy antonówki.

Szarlotka na 1000 sposobów

Zanim się pożegnamy, nie byłabym sobą, gdybym nie wspomniała jeszcze o jednej kwestii. Najbardziej kocham szarlotkę za to, że można podać ją na tak wiele ciekawych sposobów. Dlatego też nie warto zamykać się tylko na jeden przepis, ale testować nowe kombinacje. I jeśli potrzebujesz takich inspiracji, zapraszam cię do naszej bogatej bazy z przepisami. Znajdziesz tam wiele ciekawych, smacznych i przede wszystkim sprawdzonych receptur na domowe wypieki z jabłkiem w roli głównej. 

To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Nie dość, że szarlotkę możesz przygotować w wielu wersjach, to jeszcze pasują do niej dosłownie wszystkie dodatki — gałka lodów, karmel, lukier, cukier puder, czy polewa czekoladowa. Tym samym genialne ciacho nigdy się nie przeje, zgadzasz się ze mną?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej