Biorę mąkę, masło i kilka jabłek. Godzinę później na stole ląduje pyszna szarlotka

Papierówki, szare renety, antonówki — już za chwilę, stragany będą uginać się pod tymi pysznymi jabłkami. To właśnie z tych gatunków przygotujesz najlepszą szarlotkę. Przedstawiamy najprostszy przepis na to pyszne ciasto.

Bez podpiekania, bez duszenia. Najprostszy przepis na szarlotkę
Bez podpiekania, bez duszenia. Najprostszy przepis na szarlotkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Brent Hofacker

14.09.2023 16:35

Słodkie, kruche ciasto przełamane soczystymi, kwaśnymi jabłkami z dodatkiem aromatycznego cynamonu to symbol nadchodzącej jesieni. To jedno z ciast, które w tym szczególnym czasie przygotowujemy najczęściej. I wbrew obiegowej opinii, nie wymaga szczególnych umiejętności cukierniczych.

Poznaj przepis na szarlotkę, której przygotowanie zajmie ci mniej niż godzinę — włącznie z pieczeniem. Dodatkowe podpiekanie spodu czy duszenie jabłek nie będzie konieczne. Ciasto wyjdzie idealnie kruche, a jabłka rozpadną się wskutek wysokiej temperatury.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Trzymaj się tych trzech zasad. Tak przygotujesz pyszną szarlotkę

Jak już wspomnieliśmy, przygotowanie dobrej szarlotki nie jest trudne. Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad. Pierwsza i najważniejsza, dotyczy serca ciasta, czyli jabłek. Powinny być jędrne, soczyste i kwaśne. Najlepsza będą antonówki, szare renety, złote renety czy papierówki. Znajdziesz je na straganach już pod koniec sierpnia, jednak najsmaczniejsze będą w sezonie rozpoczynającym się w drugiej połowie września.

Druga zasada dotyczy mąki. Choć nada się każda, począwszy od tortowej, skończywszy na wrocławskiej, najlepsza będzie krupczatka, bowiem nada ona ciastu pożądanej kruchości. Trzecia zasada odnosi się do spoiwa ciasta, czyli tłuszczu. Dobra szarlotka, to ta, która została przygotowana na maśle. Nie margarynie, a maśle. Im tłustsze, tym lepsze. Wybierz takie, które zawiera nie mniej niż 82 proc. tłuszczu.

Najprostsza szarlotka na świecie — przepis

Składniki:

  • 1,5 kwaśnych jabłek (np. antonówki, renety, papierówki),
  • 320 g mąki krupczatki,
  • 200 g masła (min. 82 proc.),
  • 70 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżka cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier i starte na tarce zimne masło. Zagnieć z nich ciasto. Kiedy stanie się miękkie, zwiń je w kulkę i zawiń w folię spożywczą. Tak przygotowane, włóż do zamrażarki na co najmniej godzinę.
  2. W międzyczasie umyj jabłka i obierz je ze skórki. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach i odłóż na pół godziny. Po tym czasie pozbądź się nadmiaru soku. Dodaj do masy cynamon. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Wyjmij ciasto. Podziel go na dwie części. Pierwszą z nich wyłóż na spód blachy do pieczenia i włóż ją do zamrażalnika na 5 minut. Drugą zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W międzyczasie włącz piekarnik i rozgrzej go do 180 stp. C., grzanie góra — dół.
  4. Wyjmij blachę, a na ciasto wyłóż starte jabłka. Przykryj je startym ciastem. Całość włóż do piekarnika i piecz przez 45 minut.


Wybrane dla Ciebie