Biorę mąkę, masło i kilka jabłek. Godzinę później na stole ląduje pyszna szarlotka

Papierówki, szare renety, antonówki — już za chwilę, stragany będą uginać się pod tymi pysznymi jabłkami. To właśnie z tych gatunków przygotujesz najlepszą szarlotkę. Przedstawiamy najprostszy przepis na to pyszne ciasto.

Bez podpiekania, bez duszenia. Najprostszy przepis na szarlotkęBez podpiekania, bez duszenia. Najprostszy przepis na szarlotkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Brent Hofacker

Słodkie, kruche ciasto przełamane soczystymi, kwaśnymi jabłkami z dodatkiem aromatycznego cynamonu to symbol nadchodzącej jesieni. To jedno z ciast, które w tym szczególnym czasie przygotowujemy najczęściej. I wbrew obiegowej opinii, nie wymaga szczególnych umiejętności cukierniczych.

Poznaj przepis na szarlotkę, której przygotowanie zajmie ci mniej niż godzinę — włącznie z pieczeniem. Dodatkowe podpiekanie spodu czy duszenie jabłek nie będzie konieczne. Ciasto wyjdzie idealnie kruche, a jabłka rozpadną się wskutek wysokiej temperatury.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z rabarbarem jak za dawnych lat. Przepis prosto z babcinego zeszytu

Trzymaj się tych trzech zasad. Tak przygotujesz pyszną szarlotkę

Jak już wspomnieliśmy, przygotowanie dobrej szarlotki nie jest trudne. Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad. Pierwsza i najważniejsza, dotyczy serca ciasta, czyli jabłek. Powinny być jędrne, soczyste i kwaśne. Najlepsza będą antonówki, szare renety, złote renety czy papierówki. Znajdziesz je na straganach już pod koniec sierpnia, jednak najsmaczniejsze będą w sezonie rozpoczynającym się w drugiej połowie września.

Druga zasada dotyczy mąki. Choć nada się każda, począwszy od tortowej, skończywszy na wrocławskiej, najlepsza będzie krupczatka, bowiem nada ona ciastu pożądanej kruchości. Trzecia zasada odnosi się do spoiwa ciasta, czyli tłuszczu. Dobra szarlotka, to ta, która została przygotowana na maśle. Nie margarynie, a maśle. Im tłustsze, tym lepsze. Wybierz takie, które zawiera nie mniej niż 82 proc. tłuszczu.

Najprostsza szarlotka na świecie — przepis

Składniki:

  • 1,5 kwaśnych jabłek (np. antonówki, renety, papierówki),
  • 320 g mąki krupczatki,
  • 200 g masła (min. 82 proc.),
  • 70 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżka cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier i starte na tarce zimne masło. Zagnieć z nich ciasto. Kiedy stanie się miękkie, zwiń je w kulkę i zawiń w folię spożywczą. Tak przygotowane, włóż do zamrażarki na co najmniej godzinę.
  2. W międzyczasie umyj jabłka i obierz je ze skórki. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach i odłóż na pół godziny. Po tym czasie pozbądź się nadmiaru soku. Dodaj do masy cynamon. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Wyjmij ciasto. Podziel go na dwie części. Pierwszą z nich wyłóż na spód blachy do pieczenia i włóż ją do zamrażalnika na 5 minut. Drugą zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W międzyczasie włącz piekarnik i rozgrzej go do 180 stp. C., grzanie góra — dół.
  4. Wyjmij blachę, a na ciasto wyłóż starte jabłka. Przykryj je startym ciastem. Całość włóż do piekarnika i piecz przez 45 minut.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie