Biorę mąkę, masło i kilka jabłek. Godzinę później na stole ląduje pyszna szarlotka

Papierówki, szare renety, antonówki — już za chwilę, stragany będą uginać się pod tymi pysznymi jabłkami. To właśnie z tych gatunków przygotujesz najlepszą szarlotkę. Przedstawiamy najprostszy przepis na to pyszne ciasto.

Bez podpiekania, bez duszenia. Najprostszy przepis na szarlotkęBez podpiekania, bez duszenia. Najprostszy przepis na szarlotkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Brent Hofacker

Słodkie, kruche ciasto przełamane soczystymi, kwaśnymi jabłkami z dodatkiem aromatycznego cynamonu to symbol nadchodzącej jesieni. To jedno z ciast, które w tym szczególnym czasie przygotowujemy najczęściej. I wbrew obiegowej opinii, nie wymaga szczególnych umiejętności cukierniczych.

Poznaj przepis na szarlotkę, której przygotowanie zajmie ci mniej niż godzinę — włącznie z pieczeniem. Dodatkowe podpiekanie spodu czy duszenie jabłek nie będzie konieczne. Ciasto wyjdzie idealnie kruche, a jabłka rozpadną się wskutek wysokiej temperatury.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z rabarbarem jak za dawnych lat. Przepis prosto z babcinego zeszytu

Trzymaj się tych trzech zasad. Tak przygotujesz pyszną szarlotkę

Jak już wspomnieliśmy, przygotowanie dobrej szarlotki nie jest trudne. Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad. Pierwsza i najważniejsza, dotyczy serca ciasta, czyli jabłek. Powinny być jędrne, soczyste i kwaśne. Najlepsza będą antonówki, szare renety, złote renety czy papierówki. Znajdziesz je na straganach już pod koniec sierpnia, jednak najsmaczniejsze będą w sezonie rozpoczynającym się w drugiej połowie września.

Druga zasada dotyczy mąki. Choć nada się każda, począwszy od tortowej, skończywszy na wrocławskiej, najlepsza będzie krupczatka, bowiem nada ona ciastu pożądanej kruchości. Trzecia zasada odnosi się do spoiwa ciasta, czyli tłuszczu. Dobra szarlotka, to ta, która została przygotowana na maśle. Nie margarynie, a maśle. Im tłustsze, tym lepsze. Wybierz takie, które zawiera nie mniej niż 82 proc. tłuszczu.

Najprostsza szarlotka na świecie — przepis

Składniki:

  • 1,5 kwaśnych jabłek (np. antonówki, renety, papierówki),
  • 320 g mąki krupczatki,
  • 200 g masła (min. 82 proc.),
  • 70 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżka cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier i starte na tarce zimne masło. Zagnieć z nich ciasto. Kiedy stanie się miękkie, zwiń je w kulkę i zawiń w folię spożywczą. Tak przygotowane, włóż do zamrażarki na co najmniej godzinę.
  2. W międzyczasie umyj jabłka i obierz je ze skórki. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach i odłóż na pół godziny. Po tym czasie pozbądź się nadmiaru soku. Dodaj do masy cynamon. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Wyjmij ciasto. Podziel go na dwie części. Pierwszą z nich wyłóż na spód blachy do pieczenia i włóż ją do zamrażalnika na 5 minut. Drugą zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W międzyczasie włącz piekarnik i rozgrzej go do 180 stp. C., grzanie góra — dół.
  4. Wyjmij blachę, a na ciasto wyłóż starte jabłka. Przykryj je startym ciastem. Całość włóż do piekarnika i piecz przez 45 minut.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo