Oto najzdrowsze śniadanie, jakie zrobisz w kilka minut. Robert Makłowicz je ubóstwia
Najsłynniejszy polski krytyk kulinarny je uwielbia. Nic dziwnego, jajka po wiedeńsku są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Są bogate w składniki odżywcze i sycą na długo. To idealny wybór na śniadanie.
13.09.2023 16:35
Jajka są bardzo ważną częścią naszej diety. Mają w sobie mnóstwo witamin i minerałów, które wspomagają funkcjonowanie naszego organizmu. Możemy przygotować je na różne sposoby - ugotować, podsmażyć, a nawet upiec. Pomysłów jest mnóstwo, ale ten jeden jest najzdrowszy. Jajka po wiedeńsku uwielbia nawet sam Robert Makłowicz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego warto jeść jajka po wiedeńsku?
Przez lata krążył mit, że jajka podwyższają poziom złego cholesterolu. Zrozumienie, że jedzenie tego produktu nie jest szkodliwe, zajęło nam sporo czasu. Pomogło w tym badanie Nowozelandzkiego Towarzystwa Kardiologicznego. Jajka są wartościowym posiłkiem, gdyż zawierają witaminę A, D, E, K oraz witaminy z grupy B, a także minerały (żelazo, wapń, potas i magnez). Do tego znajdziemy tam zdrowe kwasy tłuszczowe. Jajka są też niskokaloryczne.
Zobacz także
Jak zrobić jajka po wiedeńsku?
Przepis jest banalnie prosty, a danie możesz zaserwować na śniadanie lub na kolację. Da się je przygotować na dwa sposoby:
- Ugotuj jajko na miękko, obierz je ze skorupki, a następnie przełóż do szklanki lub kieliszka. Dodaj trochę masła, dopraw ulubionymi przyprawami, na przykład solą i pieprzem.
- Wbij jajka do żaroodpornej szklanki. Naczynie włóż do garnka z gotującą się wodą na 3-5 minut. W tym czasie białko się zetnie, a żółtko zostanie miękkie. Od razu wyciągnij szklankę z rondelka, a do jajek dodaj masło oraz przyprawy.
Jak widzisz, przygotowanie jajek po wiedeńsku jest niezwykle proste. W dodatku jest sycące i smakuje obłędnie. Dostarczy ci też ważnych składników odżywczych, których twój organizm potrzebuje. Warto sięgać po takie śniadanie. W końcu Robert Makłowicz wie, co dobre.