Oto najzdrowsze śniadanie, jakie zrobisz w kilka minut. Robert Makłowicz je ubóstwia

Najsłynniejszy polski krytyk kulinarny je uwielbia. Nic dziwnego, jajka po wiedeńsku są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Są bogate w składniki odżywcze i sycą na długo. To idealny wybór na śniadanie.

Jajka po wiedeńskuJajka po wiedeńsku to świetny pomysł na zdrowe śniadanie
Źródło zdjęć: © Wikipedia
Paulina Hermann

Jajka są bardzo ważną częścią naszej diety. Mają w sobie mnóstwo witamin i minerałów, które wspomagają funkcjonowanie naszego organizmu. Możemy przygotować je na różne sposoby - ugotować, podsmażyć, a nawet upiec. Pomysłów jest mnóstwo, ale ten jeden jest najzdrowszy. Jajka po wiedeńsku uwielbia nawet sam Robert Makłowicz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada z karkówki zapiekana w aromatycznym maśle. Idealnie krucha, soczysta i pyszna

Dlaczego warto jeść jajka po wiedeńsku?

Przez lata krążył mit, że jajka podwyższają poziom złego cholesterolu. Zrozumienie, że jedzenie tego produktu nie jest szkodliwe, zajęło nam sporo czasu. Pomogło w tym badanie Nowozelandzkiego Towarzystwa Kardiologicznego. Jajka są wartościowym posiłkiem, gdyż zawierają witaminę A, D, E, K oraz witaminy z grupy B, a także minerały (żelazo, wapń, potas i magnez). Do tego znajdziemy tam zdrowe kwasy tłuszczowe. Jajka są też niskokaloryczne.

Jak zrobić jajka po wiedeńsku?

Przepis jest banalnie prosty, a danie możesz zaserwować na śniadanie lub na kolację. Da się je przygotować na dwa sposoby:

  1. Ugotuj jajko na miękko, obierz je ze skorupki, a następnie przełóż do szklanki lub kieliszka. Dodaj trochę masła, dopraw ulubionymi przyprawami, na przykład solą i pieprzem.
  2. Wbij jajka do żaroodpornej szklanki. Naczynie włóż do garnka z gotującą się wodą na 3-5 minut. W tym czasie białko się zetnie, a żółtko zostanie miękkie. Od razu wyciągnij szklankę z rondelka, a do jajek dodaj masło oraz przyprawy.
.
. © Pexels

Jak widzisz, przygotowanie jajek po wiedeńsku jest niezwykle proste. W dodatku jest sycące i smakuje obłędnie. Dostarczy ci też ważnych składników odżywczych, których twój organizm potrzebuje. Warto sięgać po takie śniadanie. W końcu Robert Makłowicz wie, co dobre.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska