PrzepisŚniadanieOto najzdrowsze śniadanie, jakie zrobisz w kilka minut. Robert Makłowicz je ubóstwia

Oto najzdrowsze śniadanie, jakie zrobisz w kilka minut. Robert Makłowicz je ubóstwia

Najsłynniejszy polski krytyk kulinarny je uwielbia. Nic dziwnego, jajka po wiedeńsku są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Są bogate w składniki odżywcze i sycą na długo. To idealny wybór na śniadanie.

Jajka po wiedeńsku to świetny pomysł na zdrowe śniadanie
Jajka po wiedeńsku to świetny pomysł na zdrowe śniadanie
Źródło zdjęć: © Wikipedia

Jajka są bardzo ważną częścią naszej diety. Mają w sobie mnóstwo witamin i minerałów, które wspomagają funkcjonowanie naszego organizmu. Możemy przygotować je na różne sposoby - ugotować, podsmażyć, a nawet upiec. Pomysłów jest mnóstwo, ale ten jeden jest najzdrowszy. Jajka po wiedeńsku uwielbia nawet sam Robert Makłowicz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada z karkówki zapiekana w aromatycznym maśle. Idealnie krucha, soczysta i pyszna

Dlaczego warto jeść jajka po wiedeńsku?

Przez lata krążył mit, że jajka podwyższają poziom złego cholesterolu. Zrozumienie, że jedzenie tego produktu nie jest szkodliwe, zajęło nam sporo czasu. Pomogło w tym badanie Nowozelandzkiego Towarzystwa Kardiologicznego. Jajka są wartościowym posiłkiem, gdyż zawierają witaminę A, D, E, K oraz witaminy z grupy B, a także minerały (żelazo, wapń, potas i magnez). Do tego znajdziemy tam zdrowe kwasy tłuszczowe. Jajka są też niskokaloryczne.

Jak zrobić jajka po wiedeńsku?

Przepis jest banalnie prosty, a danie możesz zaserwować na śniadanie lub na kolację. Da się je przygotować na dwa sposoby:

  1. Ugotuj jajko na miękko, obierz je ze skorupki, a następnie przełóż do szklanki lub kieliszka. Dodaj trochę masła, dopraw ulubionymi przyprawami, na przykład solą i pieprzem.
  2. Wbij jajka do żaroodpornej szklanki. Naczynie włóż do garnka z gotującą się wodą na 3-5 minut. W tym czasie białko się zetnie, a żółtko zostanie miękkie. Od razu wyciągnij szklankę z rondelka, a do jajek dodaj masło oraz przyprawy.
.
.© Pexels

Jak widzisz, przygotowanie jajek po wiedeńsku jest niezwykle proste. W dodatku jest sycące i smakuje obłędnie. Dostarczy ci też ważnych składników odżywczych, których twój organizm potrzebuje. Warto sięgać po takie śniadanie. W końcu Robert Makłowicz wie, co dobre.

jajkarobert makłowiczprzepis
Wybrane dla Ciebie