Oto najzdrowsze śniadanie, jakie zrobisz w kilka minut. Robert Makłowicz je ubóstwia

Najsłynniejszy polski krytyk kulinarny je uwielbia. Nic dziwnego, jajka po wiedeńsku są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Są bogate w składniki odżywcze i sycą na długo. To idealny wybór na śniadanie.

Jajka po wiedeńskuJajka po wiedeńsku to świetny pomysł na zdrowe śniadanie
Źródło zdjęć: © Wikipedia
Paulina Hermann

Jajka są bardzo ważną częścią naszej diety. Mają w sobie mnóstwo witamin i minerałów, które wspomagają funkcjonowanie naszego organizmu. Możemy przygotować je na różne sposoby - ugotować, podsmażyć, a nawet upiec. Pomysłów jest mnóstwo, ale ten jeden jest najzdrowszy. Jajka po wiedeńsku uwielbia nawet sam Robert Makłowicz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada z karkówki zapiekana w aromatycznym maśle. Idealnie krucha, soczysta i pyszna

Dlaczego warto jeść jajka po wiedeńsku?

Przez lata krążył mit, że jajka podwyższają poziom złego cholesterolu. Zrozumienie, że jedzenie tego produktu nie jest szkodliwe, zajęło nam sporo czasu. Pomogło w tym badanie Nowozelandzkiego Towarzystwa Kardiologicznego. Jajka są wartościowym posiłkiem, gdyż zawierają witaminę A, D, E, K oraz witaminy z grupy B, a także minerały (żelazo, wapń, potas i magnez). Do tego znajdziemy tam zdrowe kwasy tłuszczowe. Jajka są też niskokaloryczne.

Jak zrobić jajka po wiedeńsku?

Przepis jest banalnie prosty, a danie możesz zaserwować na śniadanie lub na kolację. Da się je przygotować na dwa sposoby:

  1. Ugotuj jajko na miękko, obierz je ze skorupki, a następnie przełóż do szklanki lub kieliszka. Dodaj trochę masła, dopraw ulubionymi przyprawami, na przykład solą i pieprzem.
  2. Wbij jajka do żaroodpornej szklanki. Naczynie włóż do garnka z gotującą się wodą na 3-5 minut. W tym czasie białko się zetnie, a żółtko zostanie miękkie. Od razu wyciągnij szklankę z rondelka, a do jajek dodaj masło oraz przyprawy.
.
. © Pexels

Jak widzisz, przygotowanie jajek po wiedeńsku jest niezwykle proste. W dodatku jest sycące i smakuje obłędnie. Dostarczy ci też ważnych składników odżywczych, których twój organizm potrzebuje. Warto sięgać po takie śniadanie. W końcu Robert Makłowicz wie, co dobre.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości