Biszkopt nie opadnie po upieczeniu. Wypróbuj sprawdzony trik babci Marysi

Biszkopt to podstawa wielu wypieków. Jednak zdarza się, że po wyjęciu z piekarnika opada. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zapobiec? Podpowiadamy, jak przygotować biszkopt, który będzie zawsze puszysty i równy.

BiszkoptBiszkopt
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Biszkopt to pyszny i uniwersalny wypiek, który można wykorzystać do przygotowania tortów, ciast z kremem czy po prostu pysznego deseru. Jednak zdarza się, że po wyjęciu z piekarnika opada, tracąc na puszystości i równym kształcie. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zapobiec?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Raffaello na biszkoptowym spodzie. Obłędny deser prosto z rajskiej wyspy

Dlaczego biszkopt opada?

Opadający biszkopt to sytuacja, która może przydarzyć się każdemu. Warto poznać główne przyczyny tego problemu i sposoby, aby go uniknąć. Jedną z przyczyn może być znacząca różnica w temperaturze składników. Składniki prosto z lodówki i te o temperaturze pokojowej nie zawsze się dogadują, co może wpłynąć na opadnięcie biszkopta.

Temperatura pieczenia

Kolejnym powodem opadania biszkoptu może być zbyt niska temperatura pieczenia. Biszkopt powinien być pieczony w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni Celsjusza. Jeśli temperatura będzie zbyt niska, biszkopt nie wyrośnie i opadnie.

Podczas pieczenia biszkoptu ważne jest, aby nie otwierać drzwiczek piekarnika. Każde otwarcie może spowodować, że biszkopt opadnie.

Babciny patent na idealny biszkopt

Na opadający biszkopt jest jeden prosty sposób, który stosowany był już przez nasze babcie. Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika należy go włożyć na kilka minut do lodówki. Następnie należy obrócić blachę do góry dnem i delikatnie wyjąć biszkopt. Dzięki temu pęcherzyki powietrza nie pękną, a biszkopt zachowa swój kształt.

Udany biszkopt to klucz do wielu wspaniałych wypieków. Poznając przyczyny opadania biszkopta i stosując nasze rady, można uniknąć tego problemu i cieszyć się puszystym i wysokim biszkoptem za każdym razem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej