Biszkopt nie opadnie po upieczeniu. Wypróbuj sprawdzony trik babci Marysi
Biszkopt to podstawa wielu wypieków. Jednak zdarza się, że po wyjęciu z piekarnika opada. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zapobiec? Podpowiadamy, jak przygotować biszkopt, który będzie zawsze puszysty i równy.
24.09.2023 10:18
Biszkopt to pyszny i uniwersalny wypiek, który można wykorzystać do przygotowania tortów, ciast z kremem czy po prostu pysznego deseru. Jednak zdarza się, że po wyjęciu z piekarnika opada, tracąc na puszystości i równym kształcie. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zapobiec?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego biszkopt opada?
Opadający biszkopt to sytuacja, która może przydarzyć się każdemu. Warto poznać główne przyczyny tego problemu i sposoby, aby go uniknąć. Jedną z przyczyn może być znacząca różnica w temperaturze składników. Składniki prosto z lodówki i te o temperaturze pokojowej nie zawsze się dogadują, co może wpłynąć na opadnięcie biszkopta.
Temperatura pieczenia
Kolejnym powodem opadania biszkoptu może być zbyt niska temperatura pieczenia. Biszkopt powinien być pieczony w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni Celsjusza. Jeśli temperatura będzie zbyt niska, biszkopt nie wyrośnie i opadnie.
Podczas pieczenia biszkoptu ważne jest, aby nie otwierać drzwiczek piekarnika. Każde otwarcie może spowodować, że biszkopt opadnie.
Babciny patent na idealny biszkopt
Na opadający biszkopt jest jeden prosty sposób, który stosowany był już przez nasze babcie. Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika należy go włożyć na kilka minut do lodówki. Następnie należy obrócić blachę do góry dnem i delikatnie wyjąć biszkopt. Dzięki temu pęcherzyki powietrza nie pękną, a biszkopt zachowa swój kształt.
Udany biszkopt to klucz do wielu wspaniałych wypieków. Poznając przyczyny opadania biszkopta i stosując nasze rady, można uniknąć tego problemu i cieszyć się puszystym i wysokim biszkoptem za każdym razem.