Biszkopt nie opadnie po upieczeniu. Wypróbuj sprawdzony trik babci Marysi

Biszkopt to podstawa wielu wypieków. Jednak zdarza się, że po wyjęciu z piekarnika opada. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zapobiec? Podpowiadamy, jak przygotować biszkopt, który będzie zawsze puszysty i równy.

BiszkoptBiszkopt
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Biszkopt to pyszny i uniwersalny wypiek, który można wykorzystać do przygotowania tortów, ciast z kremem czy po prostu pysznego deseru. Jednak zdarza się, że po wyjęciu z piekarnika opada, tracąc na puszystości i równym kształcie. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zapobiec?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Raffaello na biszkoptowym spodzie. Obłędny deser prosto z rajskiej wyspy

Dlaczego biszkopt opada?

Opadający biszkopt to sytuacja, która może przydarzyć się każdemu. Warto poznać główne przyczyny tego problemu i sposoby, aby go uniknąć. Jedną z przyczyn może być znacząca różnica w temperaturze składników. Składniki prosto z lodówki i te o temperaturze pokojowej nie zawsze się dogadują, co może wpłynąć na opadnięcie biszkopta.

Temperatura pieczenia

Kolejnym powodem opadania biszkoptu może być zbyt niska temperatura pieczenia. Biszkopt powinien być pieczony w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni Celsjusza. Jeśli temperatura będzie zbyt niska, biszkopt nie wyrośnie i opadnie.

Podczas pieczenia biszkoptu ważne jest, aby nie otwierać drzwiczek piekarnika. Każde otwarcie może spowodować, że biszkopt opadnie.

Babciny patent na idealny biszkopt

Na opadający biszkopt jest jeden prosty sposób, który stosowany był już przez nasze babcie. Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika należy go włożyć na kilka minut do lodówki. Następnie należy obrócić blachę do góry dnem i delikatnie wyjąć biszkopt. Dzięki temu pęcherzyki powietrza nie pękną, a biszkopt zachowa swój kształt.

Udany biszkopt to klucz do wielu wspaniałych wypieków. Poznając przyczyny opadania biszkopta i stosując nasze rady, można uniknąć tego problemu i cieszyć się puszystym i wysokim biszkoptem za każdym razem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Królowie i szlachta zajadali się tą zdrową zupą. Dziś mniej popularna, a na trawienie jest świetna
Królowie i szlachta zajadali się tą zdrową zupą. Dziś mniej popularna, a na trawienie jest świetna
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser