Pijana śliwka podbiła polskie stoły. Nie ma lepszego ciasta do kawy

Kakaowy biszkopt, lekki krem, a do tego wyrazista, "pijana" śliwka. To przepis na ciasto, które wciąga od pierwszego kęsa i na długo pozostaje w pamięci. Wyjaśniamy, jak przygotować słynną "pijaną śliwkę". Przepis jest prostszy, niż mogłoby się wydawać.

Ciasto "pijana śliwka".Ciasto "pijana śliwka".
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

"Pijana śliwka" to ciasto, które cieszy się coraz większą popularnością. Nazwa pijana nie jest tutaj przypadkowa, bowiem w cieście wyczuwalny jest alkohol, dlatego też można podać je wyłącznie dorosłym.

Choć procentów jest tu niewiele, to właśnie alkohol gra tutaj kluczową rolę. Dzięki niemu ciasto jest wyraziste i lekko "grzeje" w gardło. Wyjaśniamy, jak je przygotować, krok po kroku. Z tym przepisem poradzi sobie nawet początkujący cukiernik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z rabarbarem jak za dawnych lat. Przepis prosto z babcinego zeszytu

"Pijana śliwka" - przepis

Składniki:

  • 400 g suszonych śliwek,
  • 250 ml rumu,
  • 3/4 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 4 duże jajka,
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 6 łyżek kakao,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 szklanki mleka,
  • dwie kostki masła,
  • laska prawdziwej wanilii lub ekstrakt waniliowy,
  • szklanka cukru,
  • 3 łyżki wody.

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od nasączenia śliwek. Do niewielkiego garnka wlej 3/4 szklanki wody i wsyp do niej suszone śliwki oraz trzy łyżki cukru. Całość gotuj ok. 5 minut. Odcedź śliwki, zachowując syrop, który przyda się później do nasączenia biszkoptu.
  2. Podgotowane śliwki zalej rumem. Postaw je w lodówce na przynajmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
  3. Kiedy śliwki już naciągną alkoholem, zajmij się biszkoptem. Zacznij od ubicia masy jajecznej. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno z 1/2 szklanki cukru, a następnie, dodaj do nich żółtka. Całość delikatnie wymieszaj.
  4. Do masy jajecznej dodaj przesianą 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 mąki ziemniaczanej, kakao oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszaj ze sobą łyżką bądź silikonową szpatułką.
  5. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stp. C., grzanie góra-dół.
  6. Okrągłą blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przelej na nie ciasto. Wstrząśnij blachą, żeby wyrównać masę i włóż ją do rozgrzanego piekarnika.
  7. Biszkopt piecz ok. 25 minut. Po upieczeniu pozostaw je na blacie do całkowitego wystudzenia i zajmij się kremem.
  8. Do niewielkiego rondelka wlej szklankę mleka. Kiedy zacznie wrzeć, wsyp szklankę cukru i dodaj wanilii lub ekstraktu waniliowego.
  9. Do kubka wlej pozostałe mleko i wsyp do niej dwie łyżki mąki pszennej i dwie łyżki mąki ziemniaczanej. Całość dokładnie wymieszaj i wlej do gotującego się mleka z wanilią.
  10. Po dwóch minutach konsystencja kremu powinna przypominać budyń. Przykryj go folią i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  11. W niewielkiej misce utrzyj kostkę masła. Kiedy stanie się puszyste, dodaj po łyżce kremu budyniowego.
  12. Odcedź śliwki. Alkohol połącz z przygotowanym wcześniej syropem śliwkowym i nasącz nim biszkopt. Po nasączeniu rozprowadź po nim wystudzony krem.
  13. Na kremie ułóż śliwki, a następnie, zabierz się za polewę.
  14. Rozpuść pozostałą kostkę masła. Dodaj szklankę cukru, 3 łyżki wody oraz 3 łyżki kakao. Po dokładnym rozpuszczeniu składników, odstaw ją do ostygnięcia. Kiedy będzie już letnia, polej nią ciasto.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo