Pijana śliwka podbiła polskie stoły. Nie ma lepszego ciasta do kawy
Kakaowy biszkopt, lekki krem, a do tego wyrazista, "pijana" śliwka. To przepis na ciasto, które wciąga od pierwszego kęsa i na długo pozostaje w pamięci. Wyjaśniamy, jak przygotować słynną "pijaną śliwkę". Przepis jest prostszy, niż mogłoby się wydawać.
23.09.2023 13:41
"Pijana śliwka" to ciasto, które cieszy się coraz większą popularnością. Nazwa pijana nie jest tutaj przypadkowa, bowiem w cieście wyczuwalny jest alkohol, dlatego też można podać je wyłącznie dorosłym.
Choć procentów jest tu niewiele, to właśnie alkohol gra tutaj kluczową rolę. Dzięki niemu ciasto jest wyraziste i lekko "grzeje" w gardło. Wyjaśniamy, jak je przygotować, krok po kroku. Z tym przepisem poradzi sobie nawet początkujący cukiernik.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
"Pijana śliwka" - przepis
Składniki:
- 400 g suszonych śliwek,
- 250 ml rumu,
- 3/4 szklanki wody,
- 1/2 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 4 duże jajka,
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 6 łyżek kakao,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 szklanki mleka,
- dwie kostki masła,
- laska prawdziwej wanilii lub ekstrakt waniliowy,
- szklanka cukru,
- 3 łyżki wody.
Przygotowanie:
- Przygotowanie ciasta zaczynamy od nasączenia śliwek. Do niewielkiego garnka wlej 3/4 szklanki wody i wsyp do niej suszone śliwki oraz trzy łyżki cukru. Całość gotuj ok. 5 minut. Odcedź śliwki, zachowując syrop, który przyda się później do nasączenia biszkoptu.
- Podgotowane śliwki zalej rumem. Postaw je w lodówce na przynajmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Kiedy śliwki już naciągną alkoholem, zajmij się biszkoptem. Zacznij od ubicia masy jajecznej. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno z 1/2 szklanki cukru, a następnie, dodaj do nich żółtka. Całość delikatnie wymieszaj.
- Do masy jajecznej dodaj przesianą 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 mąki ziemniaczanej, kakao oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszaj ze sobą łyżką bądź silikonową szpatułką.
- W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stp. C., grzanie góra-dół.
- Okrągłą blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przelej na nie ciasto. Wstrząśnij blachą, żeby wyrównać masę i włóż ją do rozgrzanego piekarnika.
- Biszkopt piecz ok. 25 minut. Po upieczeniu pozostaw je na blacie do całkowitego wystudzenia i zajmij się kremem.
- Do niewielkiego rondelka wlej szklankę mleka. Kiedy zacznie wrzeć, wsyp szklankę cukru i dodaj wanilii lub ekstraktu waniliowego.
- Do kubka wlej pozostałe mleko i wsyp do niej dwie łyżki mąki pszennej i dwie łyżki mąki ziemniaczanej. Całość dokładnie wymieszaj i wlej do gotującego się mleka z wanilią.
- Po dwóch minutach konsystencja kremu powinna przypominać budyń. Przykryj go folią i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- W niewielkiej misce utrzyj kostkę masła. Kiedy stanie się puszyste, dodaj po łyżce kremu budyniowego.
- Odcedź śliwki. Alkohol połącz z przygotowanym wcześniej syropem śliwkowym i nasącz nim biszkopt. Po nasączeniu rozprowadź po nim wystudzony krem.
- Na kremie ułóż śliwki, a następnie, zabierz się za polewę.
- Rozpuść pozostałą kostkę masła. Dodaj szklankę cukru, 3 łyżki wody oraz 3 łyżki kakao. Po dokładnym rozpuszczeniu składników, odstaw ją do ostygnięcia. Kiedy będzie już letnia, polej nią ciasto.