Szybki deser na bazie masy jajeczno-biszkoptowej. Tak pyszny, że nigdy nie kończy się na jednej porcji
Clafoutis porzeczkowy to przepis na bajecznie prosty deser inspirowany kuchnią francuską. Jajeczno-biszkoptowa masa w połączeniu z kwaskowatymi porzeczkami smakuje po prostu wybornie.
03.09.2023 11:13
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Clafoutis nazywany jest ulubionym przepisem wszystkich francuskich mam. Robi się go równie prosto i szybko, co klasyczne naleśniki, a świetnie sprawdzi się w roli deseru na różne okazje. Pochodzi z regionu Limousin w środkowej Francji i powstaje na bazie jajeczno-biszkoptowej mieszanki z dodatkiem owoców. Przepis jest śmiesznie prosty i jest świetnym wprowadzeniem do pysznej przygody z kuchnią francuską. W tym przepisie sięgnęłam po czerwone porzeczki, ale sprawdzą się również wiśnie czy czereśnie. Deser robi się szybko, więc jest idealny, gdy najdzie nas nagła ochota na coś słodkiego lub u progu pojawiają się niespodziewani goście.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Clafoutis porzeczkowe
Składniki:
- 4 jajka,
- 100 g cukru,
- 80 g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 50 g masła - roztopionego,
- 150 ml śmietanki 36 proc.,
- 150 ml mleka,
- 500 g czerwonej porzeczki.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski wbijam jajka, dodaję do nich cukier i ubijam mikserem. Podczas ubijania dodaję również proszek do pieczenia, mąkę pszenną, roztopione masło, mleko oraz śmietankę.
Krok 2. Do żaroodpornego naczynia wkładam porzeczki bez gałązki. Zalewam całość przygotowaną masą i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza, Zapiekam przez 30 minut.
Krok 3. Upieczony deser dekoruję gałązkami porzeczek. Podaję go na ciepło, chociaż sprawdzi się również na zimno. W wersji ciepłej proponuję dodać też gałkę lodów śmietankowych lub waniliowych. W wersji na zimno całość możesz dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!