Gotujesz raz, jesz przez kilka dni. Zupa kung-fu to prawdziwy hit na obiad

Czy masz czas na gotowanie, a może jesteś leniwym kucharzem? Niezależnie od odpowiedzi, mamy dla ciebie idealne rozwiązanie - zupa kung-fu. To szybki i prosty przepis na jednogarnkową potrawę, która zapewni ci smaczne dania na kilka dni.

zupazupa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Shaiith Nowak Jacek
Marcin Michałowski

Zupa kung-fu jest nie tylko syta, ale także pełna aromatycznych smaków. Przekonaj się, jak w kilku prostych krokach przygotować to niezwykłe danie!

Zupa kung-fu to doskonała propozycja dla tych, którzy cenią sobie prostotę i oszczędność czasu. Przygotowanie tego dania jest błyskawiczne, a wszystko, co potrzebujesz, to kilka podstawowych składników i chęć do gotowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast do sałatki, wsypuję do bulionu. Poznaj przepis na pyszną zupę dla całej rodziny

Zupa kung-fu - pyszne danie na kilka dni

Zupa kung-fu to pyszna, sycąca i aromatyczna potrawa, która sprawdzi się na każdą okazję. Jest idealna na obiad, kolację lub lunch do pracy. Zupa jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a jej składniki są dostępne w każdym sklepie.

Składniki na zupę kung-fu:

  • ½ kg mięsa z łopatki wieprzowej,
  • 5 szt. ziemniaków,
  • 1 szt. cebuli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 szt. marchwi,
  • 1 szt. korzenia pietruszki,
  • 1/3 główki kapusty,
  • 25 dag pieczarek,
  • 2 szt. papryki czerwonej,
  • 1 szt. papryczki chili,
  • 200 g koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 10 dag boczku wędzonego.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Podsmaż na rozgrzanym oleju.
  2. Do warzyw dodaj pokrojony w kostkę boczek i mięso. Dopraw solą, paprykami słodką i ostrą. Smaż przez około 30 minut.
  3. Ziemniaki, marchew i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę. Kapustę drobno poszatkuj. Warzywa przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj sól i gotuj przez około 20 minut.
  4. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Smaż na rozgrzanym oleju. Dopraw pieprzem i solą. Dodaj oczyszczone z nasion, pokrojone w paseczki papryki czerwone oraz papryczkę chili. Smaż przez około 10 minut.
  5. Do ugotowanych warzyw dodaj mięso, usmażone grzyby z paprykami, koncentrat pomidorowy i zagęść zupę mąką rozrobioną w małej ilości wody. Na koniec dodaj majeranek i gotuj przez chwilę.

Zupa kung-fu to danie, które można przygotować w kilkadziesiąt minut. Jest to idealne rozwiązanie dla osób, które nie mają dużo czasu na gotowanie. Zupa jest również bardzo sycąca, dzięki czemu może być jedzona na obiad i kolację.

Oto kilka wskazówek, które pomogą ci przygotować pyszną zupę kung-fu:

  • Aby mięso było bardziej kruche, zalej je wodą i marynuj przez kilka godzin.
  • Jeśli chcesz, aby zupa była bardziej pikantna, dodaj więcej papryczki chili.
  • Możesz również dodać do zupy inne składniki, np. fasolę, kukurydzę lub groszek.

Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę