Gotujesz raz, jesz przez kilka dni. Zupa kung-fu to prawdziwy hit na obiad

Czy masz czas na gotowanie, a może jesteś leniwym kucharzem? Niezależnie od odpowiedzi, mamy dla ciebie idealne rozwiązanie - zupa kung-fu. To szybki i prosty przepis na jednogarnkową potrawę, która zapewni ci smaczne dania na kilka dni.

zupazupa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Shaiith Nowak Jacek
Marcin Michałowski

Zupa kung-fu jest nie tylko syta, ale także pełna aromatycznych smaków. Przekonaj się, jak w kilku prostych krokach przygotować to niezwykłe danie!

Zupa kung-fu to doskonała propozycja dla tych, którzy cenią sobie prostotę i oszczędność czasu. Przygotowanie tego dania jest błyskawiczne, a wszystko, co potrzebujesz, to kilka podstawowych składników i chęć do gotowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast do sałatki, wsypuję do bulionu. Poznaj przepis na pyszną zupę dla całej rodziny

Zupa kung-fu - pyszne danie na kilka dni

Zupa kung-fu to pyszna, sycąca i aromatyczna potrawa, która sprawdzi się na każdą okazję. Jest idealna na obiad, kolację lub lunch do pracy. Zupa jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a jej składniki są dostępne w każdym sklepie.

Składniki na zupę kung-fu:

  • ½ kg mięsa z łopatki wieprzowej,
  • 5 szt. ziemniaków,
  • 1 szt. cebuli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 szt. marchwi,
  • 1 szt. korzenia pietruszki,
  • 1/3 główki kapusty,
  • 25 dag pieczarek,
  • 2 szt. papryki czerwonej,
  • 1 szt. papryczki chili,
  • 200 g koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 10 dag boczku wędzonego.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Podsmaż na rozgrzanym oleju.
  2. Do warzyw dodaj pokrojony w kostkę boczek i mięso. Dopraw solą, paprykami słodką i ostrą. Smaż przez około 30 minut.
  3. Ziemniaki, marchew i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę. Kapustę drobno poszatkuj. Warzywa przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj sól i gotuj przez około 20 minut.
  4. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Smaż na rozgrzanym oleju. Dopraw pieprzem i solą. Dodaj oczyszczone z nasion, pokrojone w paseczki papryki czerwone oraz papryczkę chili. Smaż przez około 10 minut.
  5. Do ugotowanych warzyw dodaj mięso, usmażone grzyby z paprykami, koncentrat pomidorowy i zagęść zupę mąką rozrobioną w małej ilości wody. Na koniec dodaj majeranek i gotuj przez chwilę.

Zupa kung-fu to danie, które można przygotować w kilkadziesiąt minut. Jest to idealne rozwiązanie dla osób, które nie mają dużo czasu na gotowanie. Zupa jest również bardzo sycąca, dzięki czemu może być jedzona na obiad i kolację.

Oto kilka wskazówek, które pomogą ci przygotować pyszną zupę kung-fu:

  • Aby mięso było bardziej kruche, zalej je wodą i marynuj przez kilka godzin.
  • Jeśli chcesz, aby zupa była bardziej pikantna, dodaj więcej papryczki chili.
  • Możesz również dodać do zupy inne składniki, np. fasolę, kukurydzę lub groszek.

Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇