Dodaj łyżeczkę do jajecznicy. Nie będzie sucha

Jajecznica należy do ulubionych śniadań. Jest pożywna, sycąca i na ciepło, co ma duże znaczenie zwłaszcza jesienią czy zimą. W dodatku jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Jednak jak to zrobić, by jej konsystencja była idealna? Znany kucharz zdradza swój patent.

JajecznicaJajecznicę najczęściej jemy na śniadanie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Co zrobić, by jajecznica miała idealną konsystencję? Wiele osób sugeruje, że klasyczne połączenie jajek z masłem oraz przyprawami jak sól i pieprz w zupełności wystarczy. Sekret tkwi bowiem w powolnym mieszaniu jajek. Jednak znany kucharz Alton Brown proponuje inne podejście do tego popularnego dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne gniazdka z ciasta filo to idealny przepis na szybki obiad. Chrupią aż miło

Nowa jakość jajecznicy

Alton Brown twierdzi, że kluczem do uzyskania kremowej i wilgotnej jajecznicy jest dodanie składnika, który nie kojarzy się z tym daniem. Jego zdaniem, wystarczy jedna łyżeczka majonezu, aby jajecznica nabrała nowej jakości. Swoje wyjątkowe podejście do jajecznicy opisał w książce pt. "Everyday Cook" wydanej w 2016 roku.

Przepis Browna zakłada dodanie łyżeczki majonezu oraz wody do jajek na patelni, zanim zaczną się ścinać. Następnie szybko łączy te składniki przy użyciu szpatułki, co zapewnia jajecznicy aksamitną konsystencję.

Nie martw się o kalorie

Choć niektórzy mogą obawiać się o smak czy kaloryczność dodatku majonezu, Brown uspokaja, że jego wpływ smakowy jest niemal nieodczuwalny, a kaloryczność dania nie ulega znaczącej zmianie.

Jeżeli chcesz sam sprawdzić skuteczność tej metody, przy najbliższym smażeniu jajecznicy dodaj do niej łyżeczkę majonezu jeszcze zanim jajka zaczną ścinać. Łatwo się przekonać, czy znany szef kuchni ma rację.

Wybrane dla Ciebie

Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu