Stary niemiecki przepis na szarlotkę. Wychodzi tak pyszna, że trudno się oderwać
Jesienią na żadnym stole nie może zabraknąć domowej szarlotki. Dziś dowiesz się, jak ją pieczono prawie 130 lat temu. To będzie prawdziwy hit!
24.09.2023 08:22
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kiedy słyszę hasło jesień, to od razu przed oczami pojawiają mi się konkretne dania i wypieki. Oczywiście w przypadku wypieków prym wiedzie wtedy kultowa szarlotka. I choć wiem, że wiele osób piecze ją przez cały rok, dla mnie zawsze będzie to ciasto typowo jesienne.
Uważam, że właśnie w tym okresie smakuje najlepiej. A jeśli możesz zjeść ją jeszcze w słoneczny dzień na tarasie wraz z kubkiem rozgrzewającej herbaty z dodatkiem plastra cytryny i szczypty cynamonu, gdzie otaczają cię drzewa z kolorowymi liśćmi to już w ogóle sztos. Uwielbiam takie dni i już nie mogę doczekać się ich również tej jesieni. Mam nadzieję, że pogoda będzie w tym sezonie łaskawa i takich okazji będzie jak najwięcej!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak pieczono szarlotkę 130 lat temu?
Na pewno masz w swoim domu sprawdzony przepis na domową szarlotkę. I oczywiście nie ma nic w tym złego, bo warto mieć takie perełki zawsze pod ręką. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby od czasu do czasu zaszaleć w swojej kuchni i przetestować zupełnie inną recepturę.
Z całego serca zachęcam cię do przetestowania przepisu, który ma prawie 130 lat. Pochodzi on z niemieckiej książki kucharskiej. I nie dość, że genialnie smakuje, to nieco różni się od przepisów, które znasz i wykorzystujesz na co dzień. Będzie to więc jednocześnie ciekawa przygoda i test nowego połączenia smaków. Kto wie, może odkryjesz nową miłość kulinarną właśnie w jesiennym cieście z jabłkami.
Przepis na stuletnią szarlotkę krok po kroku
Myślę, że nie muszę dodawać nic więcej, aby przekonać cię do wykorzystania dzisiejszej receptury. Dlatego też od razu przechodzimy do konkretów.
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szkl. mąki,
- 5 jajek,
- ½ kostki masła,
- 1,5 szkl. cukru pudru,
- ½ cytryny (skórka starta).
Jabłkowa warstwa:
- 4-5 jabłek,
- 250 g kwaśnej śmietany,
- 3 jajka,
- 2 łyżki cukru,
- 1,5 łyżeczki cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania ciasta. W tym celu połącz w misce masło (wcześniej pokrój je na mniejsze kawałki) oraz szklankę cukru pudru.
- Jako kolejny składnik dodaj do powstałej mieszanki jajka. Pamiętaj jednak, aby robić to "na raty".
- Dopiero po dokładnym połączeniu składników, możesz dodać pozostałą część cukru pudru.
- To jednak nie koniec, do ciasta należy dodać jeszcze skórkę z połowy cytryny oraz mąkę. Najpierw zetrzyj na tarce skórkę z cytrusa i dodaj do miski.
- Następnie przesiej mąkę, aby dodatkowo ją napowietrzyć. Dodaj ją do mieszanki w kilku partiach, dokładnie mieszając zawartość miski.
- Tak przygotowane ciasto przełóż do formy do pieczenia.
- Na wierzchu ułóż blisko siebie jabłka pokrojone w cienkie plasterki. Jabłka możesz dodatkowo polać sokiem z cytryny, aby szybko nie ściemniały.
- W osobnej misce połącz śmietankę, cukier, cynamon i jabłka. Uzyskany miks rozprowadź bezpośrednio na jabłkach i wstaw do piekarnika.
- Urządzenie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 minut. Smacznego!
I to wszystko na dzisiaj. Koniecznie daj mi znać, co myślisz o przedstawionej wyżej recepturze. Zawita do twojej kuchni w najbliższym czasie?