WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Stary niemiecki przepis na szarlotkę. Wychodzi tak pyszna, że trudno się oderwać

Jesienią na żadnym stole nie może zabraknąć domowej szarlotki. Dziś dowiesz się, jak ją pieczono prawie 130 lat temu. To będzie prawdziwy hit!

Jak zrobić pyszną domową szarlotkę?Jak zrobić pyszną domową szarlotkę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Carmen Steiner
Marzena Pęcak

Kiedy słyszę hasło jesień, to od razu przed oczami pojawiają mi się konkretne daniawypieki. Oczywiście w przypadku wypieków prym wiedzie wtedy kultowa szarlotka. I choć wiem, że wiele osób piecze ją przez cały rok, dla mnie zawsze będzie to ciasto typowo jesienne

Uważam, że właśnie w tym okresie smakuje najlepiej. A jeśli możesz zjeść ją jeszcze w słoneczny dzień na tarasie wraz z kubkiem rozgrzewającej herbaty z dodatkiem plastra cytryny i szczypty cynamonu, gdzie otaczają cię drzewa z kolorowymi liśćmi to już w ogóle sztos. Uwielbiam takie dni i już nie mogę doczekać się ich również tej jesieni. Mam nadzieję, że pogoda będzie w tym sezonie łaskawa i takich okazji będzie jak najwięcej!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smak lata zamknięty w pysznym deserze. Bez mąki, z łatwo dostępnych składników

Jak pieczono szarlotkę 130 lat temu?

Na pewno masz w swoim domu sprawdzony przepis na domową szarlotkę. I oczywiście nie ma nic w tym złego, bo warto mieć takie perełki zawsze pod ręką. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby od czasu do czasu zaszaleć w swojej kuchni i przetestować zupełnie inną recepturę

Z całego serca zachęcam cię do przetestowania przepisu, który ma prawie 130 lat. Pochodzi on z niemieckiej książki kucharskiej. I nie dość, że genialnie smakuje, to nieco różni się od przepisów, które znasz i wykorzystujesz na co dzień. Będzie to więc jednocześnie ciekawa przygodatest nowego połączenia smaków. Kto wie, może odkryjesz nową miłość kulinarną właśnie w jesiennym cieście z jabłkami. 

Szarlotka to typowo jesienny wypiek
Szarlotka to typowo jesienny wypiek © Adobe Stock | Inga Nielsen

Przepis na stuletnią szarlotkę krok po kroku

Myślę, że nie muszę dodawać nic więcej, aby przekonać cię do wykorzystania dzisiejszej receptury. Dlatego też od razu przechodzimy do konkretów. 

Składniki:

Ciasto:

  • 1,5 szkl. mąki,
  • 5 jajek,
  • ½ kostki masła,
  • 1,5 szkl. cukru pudru,
  • ½ cytryny (skórka starta).

Jabłkowa warstwa:

  • 4-5 jabłek,
  • 250 g kwaśnej śmietany,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania ciasta. W tym celu połącz w misce masło (wcześniej pokrój je na mniejsze kawałki) oraz szklankę cukru pudru. 
  2. Jako kolejny składnik dodaj do powstałej mieszanki jajka. Pamiętaj jednak, aby robić to "na raty"
  3. Dopiero po dokładnym połączeniu składników, możesz dodać pozostałą część cukru pudru.
  4. To jednak nie koniec, do ciasta należy dodać jeszcze skórkę z połowy cytryny oraz mąkę. Najpierw zetrzyj na tarce skórkę z cytrusa i dodaj do miski. 
  5. Następnie przesiej mąkę, aby dodatkowo ją napowietrzyć. Dodaj ją do mieszanki w kilku partiach, dokładnie mieszając zawartość miski.
  6. Tak przygotowane ciasto przełóż do formy do pieczenia
  7. Na wierzchu ułóż blisko siebie jabłka pokrojone w cienkie plasterki. Jabłka możesz dodatkowo polać sokiem z cytryny, aby szybko nie ściemniały.
  8. W osobnej misce połącz śmietankę, cukier, cynamon i jabłka. Uzyskany miks rozprowadź bezpośrednio na jabłkach i wstaw do piekarnika. 
  9. Urządzenie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 minut. Smacznego!

I to wszystko na dzisiaj. Koniecznie daj mi znać, co myślisz o przedstawionej wyżej recepturze. Zawita do twojej kuchni w najbliższym czasie?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo