Położyłam kurczaka na kapuście i zapiekłam. Teściowa od razu poprosiła o przepis
Pierś z kurczaka zapiekana na warzywnym leczo i kapuście to przepis na pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Proste składniki podane w nietypowy sposób błyskawicznie znikają z talerza.
22.09.2023 08:47
Pierś z kurczaka to mięso, po które sięgam zdecydowanie najczęściej. Delikatny smak świetnie komponuje się z większością warzyw, a ja uwielbiam eksperymentować z kolejnymi przepisami. Tym razem piersi z kurczaka zapiekłam na kawałkach kapusty z dodatkiem warzywnej potrawki i sera. Proste, pyszne i efektowne danie błyskawicznie zniknęło z talerzy, a ja byłam dumna, że udało mi się przemycić do diety dodatkową porcję warzyw. Jest smacznie, ale przede wszystkim przepis jest na tyle nieskomplikowany że poradzi sobie z nim nawet kuchenny amator.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczony kurczak na kapuście
Składniki:
Farsz:
- ¼ szklanki oliwy z oliwek,
- bakłażan,
- marchewka,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka słodkiej papryki,
- 400 g pomidorów krojonych z puszki,
- ⅓ szklanki posiekanej natki pietruszki,
- 1.5 łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki pieprzu.
Reszta składników:
- 3 filety z piersi z kurczaka,
- sól i pieprz,
- kapusta włoska,
- 6 łyżek oliwy z oliwy,
- 160 g tartej mozzarelli,
Sposób przygotowania:
Krok 1: Filety z kurczaka doprawiam solą oraz pieprzem i obsmażam z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem lub oliwą. Odkładam je na bok.
Krok 2: Następnie wrzucam na patelnię pokrojonego w kostkę bakłażana i podsmażam, aż nieco zbrązowieje. Ściągam z patelni.
Krok 3: Na patelnię wlewam oliwę z oliwek, dorzucam posiekaną drobno cebulę oraz pokrojoną marchewkę. Gdy cebula się zeszkli, dorzucam cienkie plasterki czosnku, podsmażony wcześniej bakłażan, pomidory z puszki, sól, pieprz, słodką paprykę oraz natkę pietruszki. Całość mieszam i podsmażam.
Krok 4: Kapustę włoską kroję w plastry i układam na blaszce. Polewam oliwą z oliwek, dodaję porcję podsmażonych warzyw, pierś z kurczaka, ponownie warzywa i posypuję całość startym serem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Celsjusza i piekę przez 30-40 minut.
Krok 5: Upieczone danie serwuję na ciepło, gdy ser apetycznie się ciągnie. Smacznego!