Położyłam kurczaka na kapuście i zapiekłam. Teściowa od razu poprosiła o przepis

Pierś z kurczaka zapiekana na warzywnym leczo i kapuście to przepis na pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Proste składniki podane w nietypowy sposób błyskawicznie znikają z talerza.

Pieczony kurczak na kapuście- PysznościPieczony kurczak na kapuście- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Pierś z kurczaka to mięso, po które sięgam zdecydowanie najczęściej. Delikatny smak świetnie komponuje się z większością warzyw, a ja uwielbiam eksperymentować z kolejnymi przepisami. Tym razem piersi z kurczaka zapiekłam na kawałkach kapusty z dodatkiem warzywnej potrawki i sera. Proste, pyszne i efektowne danie błyskawicznie zniknęło z talerzy, a ja byłam dumna, że udało mi się przemycić do diety dodatkową porcję warzyw. Jest smacznie, ale przede wszystkim przepis jest na tyle nieskomplikowany że poradzi sobie z nim nawet kuchenny amator.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem na pyszny obiad nuda w kuchni na pewno ci nie grozi

Pieczony kurczak na kapuście

Składniki:

Farsz:

  • ¼ szklanki oliwy z oliwek,
  • bakłażan,
  • marchewka,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki,
  • ⅓ szklanki posiekanej natki pietruszki,
  • 1.5 łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu.

Reszta składników:

  • 3 filety z piersi z kurczaka,
  • sól i pieprz,
  • kapusta włoska,
  • 6 łyżek oliwy z oliwy,
  • 160 g tartej mozzarelli,

Sposób przygotowania:

Krok 1: Filety z kurczaka doprawiam solą oraz pieprzem i obsmażam z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem lub oliwą. Odkładam je na bok.

Krok 2: Następnie wrzucam na patelnię pokrojonego w kostkę bakłażana i podsmażam, aż nieco zbrązowieje. Ściągam z patelni.

Smażony bakłażan- Pyszności
Smażony bakłażan- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Na patelnię wlewam oliwę z oliwek, dorzucam posiekaną drobno cebulę oraz pokrojoną marchewkę. Gdy cebula się zeszkli, dorzucam cienkie plasterki czosnku, podsmażony wcześniej bakłażan, pomidory z puszki, sól, pieprz, słodką paprykę oraz natkę pietruszki. Całość mieszam i podsmażam.

Krok 4: Kapustę włoską kroję w plastry i układam na blaszce. Polewam oliwą z oliwek, dodaję porcję podsmażonych warzyw, pierś z kurczaka, ponownie warzywa i posypuję całość startym serem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Celsjusza i piekę przez 30-40 minut.

Pieczony kurczak na kapuście- Pyszności
Pieczony kurczak na kapuście- Pyszności © Licencjodawca

Krok 5: Upieczone danie serwuję na ciepło, gdy ser apetycznie się ciągnie. Smacznego!

Pieczony kurczak na kapuście- Pyszności
Pieczony kurczak na kapuście- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło