Zamiast naleśników, zrób fluffy pancakes. Są wyjątkowo puszyste i delikatne jak obłoczek
Szukasz pomysłu na smaczne i ciekawe śniadanie? Przygotuj puszyste jak chmurka fluffy pancakes, a twoi bliscy zaniemówią z wrażenia!
07.04.2024 | aktual.: 09.04.2024 20:13
Masz dość robienia kanapek z samego rana? A może przejadła ci się tradycyjna jajecznica, tosty z dżemem lub owsianka? Zarówno ty, jak i cała rodzina, potrzebujecie jakiejś odmiany? Jeśli tak, trafiłeś w odpowiednie miejsce.
Już za moment poznasz genialny patent na smaczne śniadanie, które w dodatku fenomenalnie się prezentuje. Chodzi oczywiście o japońskie naleśniki, czyli fluffy pancakes.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gdy raz zrobisz naleśniki w stylu fluffy, nie będziesz chciał jeść żadnych innych
Japońskie naleśniki zachwycają swoją puszystością już od pierwszego kęsa. Są lekkie i delikatne jak chmurka, dlatego też ich jedzenie, to czysta przyjemność. Dosłownie rozpływają się ustach.
Co więcej, bez problemu możesz połączyć je z całą masą smacznych dodatków. Takie śniadanie szybko ci się nie znudzi. I jeśli obawiasz się, że przygotowanie fluffy pancakes jest skomplikowane, od razu uspokajam. Sprawdzona receptura zapewni ci sukces w kuchni i to już za pierwszym podejściem.
Jak zrobić fluffy pancakes? Przepis na japońskie naleśniki
Składniki:
- 5 jajek z podziałem na żółtka i białka,
- 1 szczypta soli,
- 50 g mąki tortowej,
- 80 ml mleka,
- 60 g drobnego cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- ulubione dodatki do wyboru: świeże owoce, domowy sos owocowy, syrop klonowy, polewa czekoladowa, bita śmietana, cukier puder.
Sposób przygotowania:
- Na początek oddziel żółtka od białek. Następnie ubij białka na sztywną pianę wraz z dodatkiem soli. Po chwili zacznij dodawać do miski małymi porcjami cukier.
- W osobnej misce połącz ze sobą: żółtka, mleko oraz ekstrakt waniliowy.
- Na koniec do mieszanki dodaj przesianą przez sitko mąkę. Dzięki temu zabiegowi oraz wcześniejszemu ubiciu białek, twoje naleśniki wyjdą idealnie puszyste.
- Do mieszanki na bazie żółtek zacznij dodawać powoli ubite białka. Pamiętaj, rób to powoli i delikatnie, aby nie uszkodzić ich struktury.
- Powstałą mieszankę przelej ostrożnie na dobrze rozgrzaną patelnię z minimalną ilością tłuszczu. Uformuj małe okrągłe placuszki i smaż je na każdej stronie po 2-3 minuty. W tym czasie powinny nabrać pięknych złocistych rumieńców.
- Puszyste jak chmurka naleśniki serwuj zaraz po usmażeniu z ulubionymi dodatkami. I to wszystko, smacznego!