Błyskawiczny makaron z parmezanową nutką robię co tydzień. Cała rodzina się nim zajada
Tym razem mam dla ciebie genialny patent na makaronową ucztę z pysznym i jednocześnie prostym akcentem. Już po jednym kęsie nie będziesz chciał jeść nic innego.
07.05.2024 08:11
Pomysłów na smaczny i ciekawy obiad dla całej rodziny nigdy nie jest za wiele. Tym bardziej, kiedy świetny posiłek można zrobić w błyskawicznym tempie. Co więcej, na cały proces składa się dosłownie kilka podstawowych składników. Nie wierzysz? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne.
Makaron z parmezanową nutką to świetny dowód na to, że czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze. W tym przypadku wystarczy połączyć długi makaron z kultowym serem oraz żółtkami. Oczywiście nie zabraknie tu również świeżej natki pietruszki. Całość obłędnie smakuje i jednocześnie pięknie się prezentuje. Prawdziwą wisienką na torcie w tym przypadku jest fakt, że taki obiad zrobisz spokojnie w 20 minut bez wychodzenia po dodatkowe zakupy. Wszystkie składniki na pewno masz w swojej kuchni, dlatego nie ma co dłużej zwlekać, tylko brać się za gotowanie.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie masz pomysłu na smaczny i szybki obiad? Przygotuj makaron z parmezanem w roli głównej. Ma w sobie to "coś"
Składniki:
- 200 g makaronu bucatini,
- 2 żółtka,
- 1/4 szkl. oliwy z oliwek,
- 60 g tartego parmezanu,
- 1/3 szkl. posiekanej natki pietruszki,
- 1/3 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania makaronu bucatini. Gotuję go w garnku z gorącą i osoloną wodą. Pastę przygotowuję w sposób al dente.
Oczywiście świetnie sprawdzą się tu również inne rodzaje makaronu. Wybierz ulubioną formę i ciesz się smakiem niesamowitego obiadu.
Krok 2. Następnie zabieram się za zrobienie dodatku do makaronu. W tym celu łączę ze sobą: starty na tarce parmezan, żółtka oraz oliwę z oliwek. Do miski wrzucam również drobno posiekaną natkę pietruszki, po czym dokładnie mieszam wszystkie produkty.
Krok 3. Ugotowany i odcedzony makaron przekładam do miski z wcześniej przygotowaną mieszanką. Po raz kolejny dokładnie mieszam zawartość naczynia, aby użyte do przepisu składniki stworzyły idealną kombinację smakową.
Krok 4. Gotowy makaron przekładam na talerze. Każdą porcję dodatkowo dekoruję przy pomocy parmezanu i świeżej natki pietruszki. I to wszystko, smacznego!