Błyskawiczny makaron z parmezanową nutką robię co tydzień. Cała rodzina się nim zajada

Tym razem mam dla ciebie genialny patent na makaronową ucztę z pysznym i jednocześnie prostym akcentem. Już po jednym kęsie nie będziesz chciał jeść nic innego.

Takiemu obiadowi nie oprze się nawet największy niejadekTakiemu obiadowi nie oprze się nawet największy niejadek
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Pomysłów na smaczny i ciekawy obiad dla całej rodziny nigdy nie jest za wiele. Tym bardziej, kiedy świetny posiłek można zrobić w błyskawicznym tempie. Co więcej, na cały proces składa się dosłownie kilka podstawowych składników. Nie wierzysz? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne.

Makaron z parmezanową nutką to świetny dowód na to, że czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze. W tym przypadku wystarczy połączyć długi makaronkultowym serem oraz żółtkami. Oczywiście nie zabraknie tu również świeżej natki pietruszki. Całość obłędnie smakuje i jednocześnie pięknie się prezentuje. Prawdziwą wisienką na torcie w tym przypadku jest fakt, że taki obiad zrobisz spokojnie w 20 minut bez wychodzenia po dodatkowe zakupy. Wszystkie składniki na pewno masz w swojej kuchni, dlatego nie ma co dłużej zwlekać, tylko brać się za gotowanie. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny makaron z parmezanową nutką robię co tydzień. Cała rodzina się nim zajada

Nie masz pomysłu na smaczny i szybki obiad? Przygotuj makaron z parmezanem w roli głównej. Ma w sobie to "coś"

Składniki:

  • 200 g makaronu bucatini,
  • 2 żółtka,
  • 1/4 szkl. oliwy z oliwek,
  • 60 g tartego parmezanu,
  • 1/3 szkl. posiekanej natki pietruszki,
  • 1/3 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania makaronu bucatini. Gotuję go w garnku z gorącą i osoloną wodą. Pastę przygotowuję w sposób al dente.

Bazą całego przepisu jest makaron
Bazą całego przepisu jest makaron © Licencjodawca | Pyszności

Oczywiście świetnie sprawdzą się tu również inne rodzaje makaronu. Wybierz ulubioną formę i ciesz się smakiem niesamowitego obiadu.

Krok 2. Następnie zabieram się za zrobienie dodatku do makaronu. W tym celu łączę ze sobą: starty na tarce parmezan, żółtka oraz oliwę z oliwek. Do miski wrzucam również drobno posiekaną natkę pietruszki, po czym dokładnie mieszam wszystkie produkty. 

Do miski wrzucam jajka, ser i pietruszkę
Do miski wrzucam jajka, ser i pietruszkę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Ugotowany i odcedzony makaron przekładam do miski z wcześniej przygotowaną mieszanką. Po raz kolejny dokładnie mieszam zawartość naczynia, aby użyte do przepisu składniki stworzyły idealną kombinację smakową. 

Czas połączyć wszystkie składniki
Czas połączyć wszystkie składniki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Gotowy makaron przekładam na talerze. Każdą porcję dodatkowo dekoruję przy pomocy parmezanu i świeżej natki pietruszki. I to wszystko, smacznego!

Ślinka cieknie od samego patrzenia
Ślinka cieknie od samego patrzenia © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło