Odkąd robię omleta w ten sposób, moja rodzina nie chce nawet słyszeć o innym śniadaniu

Znudziły ci się już wszystkie pomysły na przygotowanie śniadania? A może twoi bliscy zaczęli kręcić nosem, że chcieliby zjeść coś nowego? Znam skuteczne rozwiązanie na tego typu dylematy.

I pomysł na oryginalne i smaczne śniadanie już jestI pomysł na oryginalne i smaczne śniadanie już jest
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Przygotowanie śniadania to wbrew pozorom prawdziwa sztuka. I to z kilku względów. Po pierwsze, rankiem zawsze brakuje nam czasu i stawiamy na szybkie i proste rozwiązania. Po drugie, bardzo często skupiamy się na 2-3 ekspresowych przepisach, zapominając jednocześnie, że istnieje dużo więcej możliwości. No i na koniec jeszcze jedna kwestia. Zazwyczaj nie bierzemy pod uwagę w ogóle piekarnika, bo wydaje się nam, że przygotowanie śniadania z takim sprzętem to dużo pracy. A to wcale nie jest prawda, o czym przekonasz się już za moment. 

Wystarczy, że wrzucisz do jednej miski potrzebne składniki, dokładnie je wymieszasz i wstawisz na 20 minut do piekarnika. Nie dość, że sprzęt załatwi całą pracę za ciebie, to jeszcze ty spokojnie możesz w tym czasie przyszykować się do pracy. A po 20 minutach zaserwujesz swoim bliskim prawdziwą ucztę dla podniebienia. Genialna miseczka w jadalnym wydaniu z pieczonym omletem to prawdziwy strzał w 10!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię omleta w ten sposób, moja rodzina nie chce nawet słyszeć o innym śniadaniu

Omleta z dodatkami przygotuj w oryginalnych miseczkach z tortilli. Twoi bliscy będą nimi zachwyceni

Składniki:

  • 1 pełnoziarnista tortilla,
  • 3 jajka,
  • 40 g drobno pokrojonego świeżego szpinaku,
  • 80 g pomidorków koktajlowych,
  • 100 g mini mozzarelli,
  • 30 g czarnych oliwek,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 natka pietruszki do dekoracji. 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania dodatków. W tym celu kroję pomidorki koktajlowe na pół. Następnie siekam drobno świeże liście szpinaku. Na mniejsze kawałki dzielę też czerwoną cebulę

Najpierw zajmuję się dodatkami
Najpierw zajmuję się dodatkami © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie umieszczam na kuchennym blacie foremkę o średnicy 21 cm, po czym do środka wkładam pełnoziarnistą tortillę. W ten sposób w mgnieniu oka powstaje oryginalna miska w jadalnym wydaniu.

Kształt miseczki już jest
Kształt miseczki już jest © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Bezpośrednio do tortillowej miski wlewam jajka, które następnie roztrzepuję przy pomocy zwykłego widelca. Oczywiście nie zapominam również doprawić ich do smaku soląpieprzem.  

Jako pierwsze w misce lądują jajka
Pierwsze w misce lądują jajka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Jako kolejne składniki do jadalnej konstrukcji trafiają wcześniej przygotowane pomidorki koktajlowe oraz szpinak. Kolejne ciekawe dodatki to czarne oliwki, mini kuleczki mozzarelli oraz czerwona cebula

Zaczyna robić się kolorowo
Zaczyna robić się kolorowo © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na koniec polewam całą mieszankę oliwą z oliwek. Po raz kolejny używam też soli pieprzu, aby jeszcze bardziej podkręcić smak przyszłego śniadania. Foremkę z zawartością w takiej formie wkładam do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 160 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotowe danie serwuję z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. I to wszystko, smacznego!

Po takim śniadaniu każdy dzień będzie udany
Po takim śniadaniu każdy dzień będzie udany © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej