Odkąd robię omleta w ten sposób, moja rodzina nie chce nawet słyszeć o innym śniadaniu
Znudziły ci się już wszystkie pomysły na przygotowanie śniadania? A może twoi bliscy zaczęli kręcić nosem, że chcieliby zjeść coś nowego? Znam skuteczne rozwiązanie na tego typu dylematy.
23.04.2024 09:10
Przygotowanie śniadania to wbrew pozorom prawdziwa sztuka. I to z kilku względów. Po pierwsze, rankiem zawsze brakuje nam czasu i stawiamy na szybkie i proste rozwiązania. Po drugie, bardzo często skupiamy się na 2-3 ekspresowych przepisach, zapominając jednocześnie, że istnieje dużo więcej możliwości. No i na koniec jeszcze jedna kwestia. Zazwyczaj nie bierzemy pod uwagę w ogóle piekarnika, bo wydaje się nam, że przygotowanie śniadania z takim sprzętem to dużo pracy. A to wcale nie jest prawda, o czym przekonasz się już za moment.
Wystarczy, że wrzucisz do jednej miski potrzebne składniki, dokładnie je wymieszasz i wstawisz na 20 minut do piekarnika. Nie dość, że sprzęt załatwi całą pracę za ciebie, to jeszcze ty spokojnie możesz w tym czasie przyszykować się do pracy. A po 20 minutach zaserwujesz swoim bliskim prawdziwą ucztę dla podniebienia. Genialna miseczka w jadalnym wydaniu z pieczonym omletem to prawdziwy strzał w 10!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Omleta z dodatkami przygotuj w oryginalnych miseczkach z tortilli. Twoi bliscy będą nimi zachwyceni
Składniki:
- 1 pełnoziarnista tortilla,
- 3 jajka,
- 40 g drobno pokrojonego świeżego szpinaku,
- 80 g pomidorków koktajlowych,
- 100 g mini mozzarelli,
- 30 g czarnych oliwek,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- ½ łyżeczki soli,
- 1 szczypta pieprzu
- 1 natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania dodatków. W tym celu kroję pomidorki koktajlowe na pół. Następnie siekam drobno świeże liście szpinaku. Na mniejsze kawałki dzielę też czerwoną cebulę.
Krok 2. Następnie umieszczam na kuchennym blacie foremkę o średnicy 21 cm, po czym do środka wkładam pełnoziarnistą tortillę. W ten sposób w mgnieniu oka powstaje oryginalna miska w jadalnym wydaniu.
Krok 3. Bezpośrednio do tortillowej miski wlewam jajka, które następnie roztrzepuję przy pomocy zwykłego widelca. Oczywiście nie zapominam również doprawić ich do smaku solą i pieprzem.
Krok 4. Jako kolejne składniki do jadalnej konstrukcji trafiają wcześniej przygotowane pomidorki koktajlowe oraz szpinak. Kolejne ciekawe dodatki to czarne oliwki, mini kuleczki mozzarelli oraz czerwona cebula.
Krok 5. Na koniec polewam całą mieszankę oliwą z oliwek. Po raz kolejny używam też soli i pieprzu, aby jeszcze bardziej podkręcić smak przyszłego śniadania. Foremkę z zawartością w takiej formie wkładam do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Krok 6. Gotowe danie serwuję z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. I to wszystko, smacznego!