Sos boloński zamiast z makaronem łączę z tortillą. Cała rodzina zajada się ze smakiem

Obok takiego duetu nie sposób przejść obojętnie. Klasyczny sos kuchni włoskiej w połączeniu z meksykańską przekąską to niesamowity strzał w dziesiątkę!

Taki obiad to prawdziwa uczta dla podniebieniaTaki obiad to prawdziwa uczta dla podniebienia
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Każdy z nas od czasu do czasu potrzebuje małej odmiany w kuchni. Tym bardziej, jeśli przygotowanie domowych posiłków spoczywa głównie na nas. Dlatego też dobrze od czasu do czasu postawić na nowe kombinacje, które pomagają odkryć zupełnie inne smaki i receptury.

Dobrym przykładem w tym przypadku jest przepis na genialne tacosy z bolońską wkładką. Jest to ciekawe oraz oryginalne połączenie kuchni meksykańskiejwłoskiej. A, że są one dobrze znanelubiane praktycznie w każdym zakątku świata, już na samym starcie masz pewność, że będzie smacznie. Tortilla na ciepło wypełniona po brzegi mięsno-pomidorowym sosem ma w sobie to "coś".

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sos boloński zamiast z makaronem łączę z tortillą. Cała rodzina zajada się ze smakiem

Tacosy z bolońską wkładką stały się hitem w moim domu. Nikt nie jest w stanie się im oprzeć

Składniki:

Sos:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 400 g mielonego mięsa z wołowiny,
  • 500 g passaty pomidorowej,
  • 1 łyżka płatków z czosnku,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • 2 łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • ⅓ szkl. posiekanej natki pietruszki. 

Pozostałe składniki:

  • 5 małych pszennych tortilli,
  • 150 g tartego cheddara.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania sosu bolońskiego. W tym celu na dobrze rozgrzaną i natłuszczoną patelnię wrzucam drobno pokrojoną paprykę oraz cebulę

Na początek na patelnię trafiają warzywa
Na początek na patelnię trafiają warzywa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Po kilku minutach smażenia dodaję mieloną wołowinę oraz passatę pomidorową

Bazą sosu jest oczywiście passata pomidorowa
Bazą sosu jest oczywiście passata pomidorowa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. To jednak nie koniec dodatków na tym etapie. Nie zapominam też o: kukurydzy, czosnku w płatkach, suszonym oregano, słodkiej i ostrej papryce, kminie rzymskim, soli, pieprzu oraz drobno posiekanej natce pietruszki.

Zawartość patelni należy dobrze wymieszać
Zawartość patelni należy dobrze wymieszać © Licencjodawca | Pyszności

Składniki mieszam dokładnie przy pomocy drewnianej łyżki, aby dobrze się połączyły. 

Krok 4. Bezpośrednio na powstałej mieszance umieszczam na chwilę tortillę, aby na całej jej powierzchni znalazł się sos z patelni

Dopiero w takiej formie tortilla może trafić na drugą patelnię
Dopiero w takiej formie tortilla może trafić na drugą patelnię © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Tortillę z takim dodatkiem przekładam następnie na czystą patelnię (częścią z sosem do dołu). Na placku rozsypuję starty na tarce na dużych oczach cheddar. Dodatkowo rozprowadzam mieszankę z patelni

Czas połączyć obie kuchnie w jedno
Czas połączyć obie kuchnie w jedno © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Na koniec składam każdy placek na pół i podsmażam z obu stron przez 2-3 minuty. Gotowe danie dekoruję posiekaną natką pietruszki i serwuję na ciepło. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"