Sos boloński zamiast z makaronem łączę z tortillą. Cała rodzina zajada się ze smakiem

Obok takiego duetu nie sposób przejść obojętnie. Klasyczny sos kuchni włoskiej w połączeniu z meksykańską przekąską to niesamowity strzał w dziesiątkę!

Taki obiad to prawdziwa uczta dla podniebienia
Taki obiad to prawdziwa uczta dla podniebienia
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

24.02.2024 09:43

Każdy z nas od czasu do czasu potrzebuje małej odmiany w kuchni. Tym bardziej, jeśli przygotowanie domowych posiłków spoczywa głównie na nas. Dlatego też dobrze od czasu do czasu postawić na nowe kombinacje, które pomagają odkryć zupełnie inne smaki i receptury.

Dobrym przykładem w tym przypadku jest przepis na genialne tacosy z bolońską wkładką. Jest to ciekawe oraz oryginalne połączenie kuchni meksykańskiejwłoskiej. A, że są one dobrze znanelubiane praktycznie w każdym zakątku świata, już na samym starcie masz pewność, że będzie smacznie. Tortilla na ciepło wypełniona po brzegi mięsno-pomidorowym sosem ma w sobie to "coś".

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tacosy z bolońską wkładką stały się hitem w moim domu. Nikt nie jest w stanie się im oprzeć

Składniki:

Sos:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 400 g mielonego mięsa z wołowiny,
  • 500 g passaty pomidorowej,
  • 1 łyżka płatków z czosnku,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • 2 łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • ⅓ szkl. posiekanej natki pietruszki. 

Pozostałe składniki:

  • 5 małych pszennych tortilli,
  • 150 g tartego cheddara.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania sosu bolońskiego. W tym celu na dobrze rozgrzaną i natłuszczoną patelnię wrzucam drobno pokrojoną paprykę oraz cebulę

Na początek na patelnię trafiają warzywa
Na początek na patelnię trafiają warzywa© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Po kilku minutach smażenia dodaję mieloną wołowinę oraz passatę pomidorową

Bazą sosu jest oczywiście passata pomidorowa
Bazą sosu jest oczywiście passata pomidorowa© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. To jednak nie koniec dodatków na tym etapie. Nie zapominam też o: kukurydzy, czosnku w płatkach, suszonym oregano, słodkiej i ostrej papryce, kminie rzymskim, soli, pieprzu oraz drobno posiekanej natce pietruszki.

Zawartość patelni należy dobrze wymieszać
Zawartość patelni należy dobrze wymieszać© Licencjodawca | Pyszności

Składniki mieszam dokładnie przy pomocy drewnianej łyżki, aby dobrze się połączyły. 

Krok 4. Bezpośrednio na powstałej mieszance umieszczam na chwilę tortillę, aby na całej jej powierzchni znalazł się sos z patelni

Dopiero w takiej formie tortilla może trafić na drugą patelnię
Dopiero w takiej formie tortilla może trafić na drugą patelnię© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Tortillę z takim dodatkiem przekładam następnie na czystą patelnię (częścią z sosem do dołu). Na placku rozsypuję starty na tarce na dużych oczach cheddar. Dodatkowo rozprowadzam mieszankę z patelni

Czas połączyć obie kuchnie w jedno
Czas połączyć obie kuchnie w jedno© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Na koniec składam każdy placek na pół i podsmażam z obu stron przez 2-3 minuty. Gotowe danie dekoruję posiekaną natką pietruszki i serwuję na ciepło. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie