Sos boloński zamiast z makaronem łączę z tortillą. Cała rodzina zajada się ze smakiem
Obok takiego duetu nie sposób przejść obojętnie. Klasyczny sos kuchni włoskiej w połączeniu z meksykańską przekąską to niesamowity strzał w dziesiątkę!
24.02.2024 09:43
Każdy z nas od czasu do czasu potrzebuje małej odmiany w kuchni. Tym bardziej, jeśli przygotowanie domowych posiłków spoczywa głównie na nas. Dlatego też dobrze od czasu do czasu postawić na nowe kombinacje, które pomagają odkryć zupełnie inne smaki i receptury.
Dobrym przykładem w tym przypadku jest przepis na genialne tacosy z bolońską wkładką. Jest to ciekawe oraz oryginalne połączenie kuchni meksykańskiej i włoskiej. A, że są one dobrze znane i lubiane praktycznie w każdym zakątku świata, już na samym starcie masz pewność, że będzie smacznie. Tortilla na ciepło wypełniona po brzegi mięsno-pomidorowym sosem ma w sobie to "coś".
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tacosy z bolońską wkładką stały się hitem w moim domu. Nikt nie jest w stanie się im oprzeć
Składniki:
Sos:
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 400 g mielonego mięsa z wołowiny,
- 500 g passaty pomidorowej,
- 1 łyżka płatków z czosnku,
- 1 łyżka suszonego oregano,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- 2 łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- ⅓ szkl. posiekanej natki pietruszki.
Pozostałe składniki:
- 5 małych pszennych tortilli,
- 150 g tartego cheddara.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania sosu bolońskiego. W tym celu na dobrze rozgrzaną i natłuszczoną patelnię wrzucam drobno pokrojoną paprykę oraz cebulę.
Krok 2. Po kilku minutach smażenia dodaję mieloną wołowinę oraz passatę pomidorową.
Krok 3. To jednak nie koniec dodatków na tym etapie. Nie zapominam też o: kukurydzy, czosnku w płatkach, suszonym oregano, słodkiej i ostrej papryce, kminie rzymskim, soli, pieprzu oraz drobno posiekanej natce pietruszki.
Składniki mieszam dokładnie przy pomocy drewnianej łyżki, aby dobrze się połączyły.
Krok 4. Bezpośrednio na powstałej mieszance umieszczam na chwilę tortillę, aby na całej jej powierzchni znalazł się sos z patelni.
Krok 5. Tortillę z takim dodatkiem przekładam następnie na czystą patelnię (częścią z sosem do dołu). Na placku rozsypuję starty na tarce na dużych oczach cheddar. Dodatkowo rozprowadzam mieszankę z patelni.
Krok 6. Na koniec składam każdy placek na pół i podsmażam z obu stron przez 2-3 minuty. Gotowe danie dekoruję posiekaną natką pietruszki i serwuję na ciepło. Smacznego!