Kluski śląskie zapiekane z sosem pomidorowym robię przynajmniej raz w tygodniu
Jeśli jesteś wielkim fanem klusków śląskich, mam coś, co na pewno cię zainteresuje. Już za moment dowiesz się, jak je podać w ciekawym, oryginalnym i przede wszystkim smacznym wydaniu.
21.05.2024 09:12
Kluski śląskie to jedno z tych dań, które jest bardzo mocno zakorzenione w polskiej kuchni. I oczywiście można podać je na wiele smacznych sposobów. I choć najczęściej serwuję się je z mięsem, dzisiaj chcę zachęcić cię do małej modyfikacji. Gwarantuję już na starcie, że na pewno nie pożałujesz. To będzie totalnie nowe odkrycie kulinarne.
Okazuje się, że kultowe kluski śląskie świetnie sprawdzą się w duecie z sosem pomidorowym oraz ciągnącym się serem w dwóch odsłonach. Po wizycie w piekarniku na twoim stole pojawi się prawdziwa uczta dla podniebienia, której nie będzie w stanie oprzeć się nawet największy niejadek. Po prostu taka możliwość w ogóle nie wchodzi w grę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gdy na stole pojawiają się kluski śląskie z sosem pomidorowym, cała rodzina w mgnieniu oka jest przy stole
Składniki:
Kluski śląskie ok. 20 sztuk:
- 800 g ziemniaków typu C,
- około 5 łyżek mąki ziemniaczanej.
Sos pomidorowy:
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 60 g suszonych pomidorów w oleju,
- 4 ząbki czosnku,
- 600 g passaty pomidorowej z ziołami,
- 1/2 szkl. posiekanej natki pietruszki,
- przyprawy: sól i pieprz do smaku.
Dodatki:
- 100 g tartej mozzarelli,
- 30 tartego parmezanu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od ugotowania obranych ziemniaków. Następnie przeciskam je przez praskę do ziemniaków i mieszam przy pomocy łyżki stołowej do chwili, aż stworzą gładką i jednolitą mieszankę.
Krok 2. Po chwili do miski trafia również mąka ziemniaczana, którą łączę z ugotowanymi ziemniakami.
Krok 3. Powstałą mieszankę przekładam na stolnicę i zaczynam wyrabiać przy pomocy rąk. Kiedy mąka z ziemniakami dobrze się połączy, całość dzielę na mniejsze kawałki. Następnie każdy taki element roluję do chwili otrzymania kształtu wałka o średnicy 2-3 cm.
Krok 4. To jednak nie koniec. Wszystkie ziemniaczane wałki dzielę na mniejsze kawałki, po czym formuję z nich okrągłe kluski z charakterystyczną dziurką.
Krok 5. Kluski śląskie gotuję we wrzącej i osolonej wodzie przez kilka minut.
Krok 6. W międzyczasie przygotowuję domowej roboty sos pomidorowy. Aby go zrobić, łączę na rozgrzanej patelni: oliwę z oliwek, suszone pomidory, obrane i drobno posiekane ząbki czosnku, passatę pomidorową z ziołami oraz natkę pietruszki. Nie zapominam również doprawić mieszanki z patelni przy pomocy soli i pieprzu.
Krok 7. Część domowego sosu rozprowadzam bezpośrednio w formie o średnicy 30 cm. Kolejną warstwę tworzę z ugotowanych klusek śląskich, które z kolei przykrywam kolejną warstwą sosu.
Krok 8. Na koniec całe danie posypuję mozzarellą oraz parmezanem. Dopiero w takim wydaniu danie może trafić do rozgrzanego piekarnika, gdzie ma spędzić dokładnie 10 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 220 stopni Celsjusza.
Krok 9. Po wyjęciu formy z rozgrzanego piekarnika dekoruję całe danie świeżą natką pietruszki. I to wszystko, smacznego!