Kluski śląskie zapiekane z sosem pomidorowym robię przynajmniej raz w tygodniu

I pomysł na obiad dla całej rodziny już jest
I pomysł na obiad dla całej rodziny już jest
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

21.05.2024 09:12

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli jesteś wielkim fanem klusków śląskich, mam coś, co na pewno cię zainteresuje. Już za moment dowiesz się, jak je podać w ciekawym, oryginalnym i przede wszystkim smacznym wydaniu.

Kluski śląskie to jedno z tych dań, które jest bardzo mocno zakorzenione w polskiej kuchni. I oczywiście można podać je na wiele smacznych sposobów. I choć najczęściej serwuję się je z mięsem, dzisiaj chcę zachęcić cię do małej modyfikacji. Gwarantuję już na starcie, że na pewno nie pożałujesz. To będzie totalnie nowe odkrycie kulinarne

Okazuje się, że kultowe kluski śląskie świetnie sprawdzą się w duecie z sosem pomidorowym oraz ciągnącym się serem w dwóch odsłonach. Po wizycie w piekarniku na twoim stole pojawi się prawdziwa uczta dla podniebienia, której nie będzie w stanie oprzeć się nawet największy niejadek. Po prostu taka możliwość w ogóle nie wchodzi w grę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdy na stole pojawiają się kluski śląskie z sosem pomidorowym, cała rodzina w mgnieniu oka jest przy stole

Składniki:

Kluski śląskie ok. 20 sztuk:

  • 800 g ziemniaków typu C,
  • około 5 łyżek mąki ziemniaczanej.

Sos pomidorowy:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 60 g suszonych pomidorów w oleju,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 600 g passaty pomidorowej z ziołami,
  • 1/2 szkl. posiekanej natki pietruszki,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku.

Dodatki:

  • 100 g tartej mozzarelli,
  • 30 tartego parmezanu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od ugotowania obranych ziemniaków. Następnie przeciskam je przez praskę do ziemniaków i mieszam przy pomocy łyżki stołowej do chwili, aż stworzą gładkąjednolitą mieszankę.

W pierwszej kolejności zajmuję się ziemniakami
W pierwszej kolejności zajmuję się ziemniakami© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Po chwili do miski trafia również mąka ziemniaczana, którą łączę z ugotowanymi ziemniakami. 

Czas na mąkę ziemniaczaną
Czas na mąkę ziemniaczaną© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Powstałą mieszankę przekładam na stolnicę i zaczynam wyrabiać przy pomocy rąk. Kiedy mąka z ziemniakami dobrze się połączy, całość dzielę na mniejsze kawałki. Następnie każdy taki element roluję do chwili otrzymania kształtu wałka o średnicy 2-3 cm.  

W efekcie każda ziemniaczana część ma przybrać postać wałka
W efekcie każda ziemniaczana część ma przybrać postać wałka© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. To jednak nie koniec. Wszystkie ziemniaczane wałki dzielę na mniejsze kawałki, po czym formuję z nich okrągłe kluski z charakterystyczną dziurką

Idealny kształt już jest
Idealny kształt już jest© Licencjodawca

Krok 5. Kluski śląskie gotuję we wrzącejosolonej wodzie przez kilka minut. 

Po ugotowaniu kluski prezentują się w ten sposób
Po ugotowaniu kluski prezentują się w ten sposób© Licencjodawca

Krok 6. W międzyczasie przygotowuję domowej roboty sos pomidorowy. Aby go zrobić, łączę na rozgrzanej patelni: oliwę z oliwek, suszone pomidory, obrane i drobno posiekane ząbki czosnku, passatę pomidorową z ziołami oraz natkę pietruszki. Nie zapominam również doprawić mieszanki z patelni przy pomocy soli i pieprzu. 

Sos doprawiam do smaku solą i pieprzem
Sos doprawiam do smaku solą i pieprzem© Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Część domowego sosu rozprowadzam bezpośrednio w formie o średnicy 30 cm. Kolejną warstwę tworzę z ugotowanych klusek śląskich, które z kolei przykrywam kolejną warstwą sosu

Już coraz bliżej
Już coraz bliżej© Licencjodawca | Pyszności

Krok 8. Na koniec całe danie posypuję mozzarellą oraz parmezanem. Dopiero w takim wydaniu danie może trafić do rozgrzanego piekarnika, gdzie ma spędzić dokładnie 10 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 220 stopni Celsjusza

Czas na krótką wizytę w piekarniku
Czas na krótką wizytę w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Krok 9. Po wyjęciu formy z rozgrzanego piekarnika dekoruję całe danie świeżą natką pietruszki. I to wszystko, smacznego!

Taki obiad można jeść codziennie
Taki obiad można jeść codziennie© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także