Drobiowe miseczki z niespodzianką to ulubiony obiad mojego teścia. Zawsze prosi o dokładkę

Jeśli nie masz pomysłu na obiad, którym chciałbyś zaskoczyć całą rodzinę, przychodzę z gotowym rozwiązaniem. Z tym przepisem masz gwarantowany sukces już na samym starcie.

Wystarczy tylko raz na nie spojrzeć, aby natychmiast zgłodniećWystarczy tylko raz na nie spojrzeć, aby natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Przygotowanie obiadu w ciekawy, kreatywny i oryginalny sposób to nie lada wyzwanie. Tym bardziej, jeśli twoi bliscy preferują połączenie tylko klasycznych smaków. Jak się jednak okazuje, mam coś, co na pewno cię zainteresuje

Okazuje się, że na bazie sznycli z indyka możesz zrobić genialne miseczki, które wypełnisz po brzegi fenomenalną kombinacją z pieczarkami w roli głównej. To oczywiście nie koniec dobrych wiadomości, bo mięsne kęski upieczesz pod kremową pierzynką, na którą składa się aksamitny sos beszamel. A, że do takiego obiadu pasują dosłownie wszystkie dodatki, za każdym razem możesz stworzyć ciekawyoryginalny obiad dla całej rodziny. W moim domu to prawdziwy hit, a szczególną słabość do niego ma mój teść.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drobiowe miseczki z niespodzianką to ulubiony obiad mojego teścia. Zawsze prosi o dokładkę

Zrób na obiad genialne miseczki drobiowe z pysznym farszem. Twoi bliscy oszaleją na ich punkcie

Składniki:

  • 500 g pieczarek,
  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka suszonego tymianku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 4 sznycle z piersi z indyka,
  • 200 ml sosu beszamel,
  • 80 g tartej mozzarelli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od zrobienia farszu do przyszłych miseczek. W tym celu dzielę pieczarki na mniejsze kawałki, po czym podsmażam je na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni z dodatkiem cebuli

W pierwszej kolejności zajmuję się pieczarkami
W pierwszej kolejności zajmuję się pieczarkami © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Po chwili na patelnię dodaję również: suszony tymianek, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszam zawartość patelni i trzymam ją na palniku jeszcze przez kilka minut.

W przepisie nie zabraknie aromatycznych przypraw
W przepisie nie zabraknie aromatycznych przypraw © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Następnie przechodzę do przygotowania mięsnych miseczek. Aby je zrobić, rozbijam na cienkie placki sznycle z piersi z indyka. Do tego zadania wykorzystuję tłuczek do mięsa. Mięso przygotowane w ten sposób, doprawiam do smaku solą i pieprzem z obu stron, po czym układam je w małej miseczce, by nabrało odpowiednich kształtów.

Miseczka jest już prawie gotowa
Miseczka jest już prawie gotowa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Powstałe wgłębienie wypełniam po brzegi pieczarkową mieszanką, po czym wystające kawałki indyka składam do środka.

I miseczka gotowa
I miseczka gotowa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Przygotowane w ten sposób miseczki przekładam do formy do pieczenia, po czym polewam je sosem beszamel. Na koniec każdy element posypuję startą na tarce mozzarellą.

Czas na ostatnie dodatki
Czas na ostatnie dodatki © Licencjodawca | Pyszności

Drobiowe miseczki na koniec wkładam do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Krok 7. Gotowe danie można serwować solo w formie przekąski na ciepło, jak i dodatkami w postaci obiadu. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia