Drobiowe miseczki z niespodzianką to ulubiony obiad mojego teścia. Zawsze prosi o dokładkę

Wystarczy tylko raz na nie spojrzeć, aby natychmiast zgłodnieć
Wystarczy tylko raz na nie spojrzeć, aby natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

15.05.2024 09:12

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli nie masz pomysłu na obiad, którym chciałbyś zaskoczyć całą rodzinę, przychodzę z gotowym rozwiązaniem. Z tym przepisem masz gwarantowany sukces już na samym starcie.

Przygotowanie obiadu w ciekawy, kreatywny i oryginalny sposób to nie lada wyzwanie. Tym bardziej, jeśli twoi bliscy preferują połączenie tylko klasycznych smaków. Jak się jednak okazuje, mam coś, co na pewno cię zainteresuje

Okazuje się, że na bazie sznycli z indyka możesz zrobić genialne miseczki, które wypełnisz po brzegi fenomenalną kombinacją z pieczarkami w roli głównej. To oczywiście nie koniec dobrych wiadomości, bo mięsne kęski upieczesz pod kremową pierzynką, na którą składa się aksamitny sos beszamel. A, że do takiego obiadu pasują dosłownie wszystkie dodatki, za każdym razem możesz stworzyć ciekawyoryginalny obiad dla całej rodziny. W moim domu to prawdziwy hit, a szczególną słabość do niego ma mój teść.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób na obiad genialne miseczki drobiowe z pysznym farszem. Twoi bliscy oszaleją na ich punkcie

Składniki:

  • 500 g pieczarek,
  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka suszonego tymianku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 4 sznycle z piersi z indyka,
  • 200 ml sosu beszamel,
  • 80 g tartej mozzarelli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od zrobienia farszu do przyszłych miseczek. W tym celu dzielę pieczarki na mniejsze kawałki, po czym podsmażam je na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni z dodatkiem cebuli

W pierwszej kolejności zajmuję się pieczarkami
W pierwszej kolejności zajmuję się pieczarkami© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Po chwili na patelnię dodaję również: suszony tymianek, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszam zawartość patelni i trzymam ją na palniku jeszcze przez kilka minut.

W przepisie nie zabraknie aromatycznych przypraw
W przepisie nie zabraknie aromatycznych przypraw© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Następnie przechodzę do przygotowania mięsnych miseczek. Aby je zrobić, rozbijam na cienkie placki sznycle z piersi z indyka. Do tego zadania wykorzystuję tłuczek do mięsa. Mięso przygotowane w ten sposób, doprawiam do smaku solą i pieprzem z obu stron, po czym układam je w małej miseczce, by nabrało odpowiednich kształtów.

Miseczka jest już prawie gotowa
Miseczka jest już prawie gotowa© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Powstałe wgłębienie wypełniam po brzegi pieczarkową mieszanką, po czym wystające kawałki indyka składam do środka.

I miseczka gotowa
I miseczka gotowa© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Przygotowane w ten sposób miseczki przekładam do formy do pieczenia, po czym polewam je sosem beszamel. Na koniec każdy element posypuję startą na tarce mozzarellą.

Czas na ostatnie dodatki
Czas na ostatnie dodatki© Licencjodawca | Pyszności

Drobiowe miseczki na koniec wkładam do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Krok 7. Gotowe danie można serwować solo w formie przekąski na ciepło, jak i dodatkami w postaci obiadu. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także