Drobiowe miseczki z niespodzianką to ulubiony obiad mojego teścia. Zawsze prosi o dokładkę
Jeśli nie masz pomysłu na obiad, którym chciałbyś zaskoczyć całą rodzinę, przychodzę z gotowym rozwiązaniem. Z tym przepisem masz gwarantowany sukces już na samym starcie.
15.05.2024 09:12
Przygotowanie obiadu w ciekawy, kreatywny i oryginalny sposób to nie lada wyzwanie. Tym bardziej, jeśli twoi bliscy preferują połączenie tylko klasycznych smaków. Jak się jednak okazuje, mam coś, co na pewno cię zainteresuje.
Okazuje się, że na bazie sznycli z indyka możesz zrobić genialne miseczki, które wypełnisz po brzegi fenomenalną kombinacją z pieczarkami w roli głównej. To oczywiście nie koniec dobrych wiadomości, bo mięsne kęski upieczesz pod kremową pierzynką, na którą składa się aksamitny sos beszamel. A, że do takiego obiadu pasują dosłownie wszystkie dodatki, za każdym razem możesz stworzyć ciekawy i oryginalny obiad dla całej rodziny. W moim domu to prawdziwy hit, a szczególną słabość do niego ma mój teść.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zrób na obiad genialne miseczki drobiowe z pysznym farszem. Twoi bliscy oszaleją na ich punkcie
Składniki:
- 500 g pieczarek,
- 5 łyżek oleju roślinnego,
- 1 cebula,
- 1 łyżka suszonego tymianku,
- 3 ząbki czosnku,
- 1,5 łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- 4 sznycle z piersi z indyka,
- 200 ml sosu beszamel,
- 80 g tartej mozzarelli.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od zrobienia farszu do przyszłych miseczek. W tym celu dzielę pieczarki na mniejsze kawałki, po czym podsmażam je na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni z dodatkiem cebuli.
Krok 2. Po chwili na patelnię dodaję również: suszony tymianek, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszam zawartość patelni i trzymam ją na palniku jeszcze przez kilka minut.
Krok 3. Następnie przechodzę do przygotowania mięsnych miseczek. Aby je zrobić, rozbijam na cienkie placki sznycle z piersi z indyka. Do tego zadania wykorzystuję tłuczek do mięsa. Mięso przygotowane w ten sposób, doprawiam do smaku solą i pieprzem z obu stron, po czym układam je w małej miseczce, by nabrało odpowiednich kształtów.
Krok 4. Powstałe wgłębienie wypełniam po brzegi pieczarkową mieszanką, po czym wystające kawałki indyka składam do środka.
Krok 5. Przygotowane w ten sposób miseczki przekładam do formy do pieczenia, po czym polewam je sosem beszamel. Na koniec każdy element posypuję startą na tarce mozzarellą.
Drobiowe miseczki na koniec wkładam do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Krok 7. Gotowe danie można serwować solo w formie przekąski na ciepło, jak i dodatkami w postaci obiadu. I to wszystko, smacznego!