W paprykach ukrywam same smaczne kęski. Kiedy pojawiają się na stole robią prawdziwą furorę
Czy wiesz, że w niepozornej papryce można przygotować oryginalny, bardzo ciekawy i przede wszystkim smaczny obiad? Gotowa receptura już na ciebie czeka.
25.04.2024 09:13
Jeśli masz dość gotowania na okrągło tych samych dań, mam coś, co na pewno cię zainteresuje. Zaskakująca inspiracja ma dosłownie wszystko — pyszną kombinację smakową, ciekawą formę podania i prostą instrukcję, z którą poradzi sobie nawet największy laik kulinarny.
Co też się kryje za takim opisem? Otóż tym razem chcę zachęcić cię do przygotowania fenomenalnych papryk wypełnionych po brzegi pysznym farszem. Znajdziesz tu nie tylko mięsne kawałki, ale też kaszę jaglaną, zielone szparagi, pieczarki oraz pomidorki koktajlowe. Nie zabraknie również aromatycznych przypraw, które sprawią, że walory smakowe całej potrawy zapadną ci w pamięci na długi czas.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Umieść w paprykach pyszny farsz i upiecz je w piekarniku. Cała rodzina będzie zachwycona
Składniki:
Farsz:
- 120 g zielonych szparagów,
- 100 g mini pieczarek,
- 1 czerwona cebula,
- 100 g pomidorków koktajlowych,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka soli,
- 150 g ugotowanej kaszy jaglanej.
Pozostałe składniki:
- 4 sznycle z indyka,
- 4 łyżeczki przyprawy do kurczaka,
- 4 duże czerwone papryki,
- 100 g passaty ziołowej,
- 80 g żółtego sera.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania farszu do papryk. W tym celu dzielę na mniejsze kawałki zielone szparagi oraz mini pieczarki. Warzywa łączę następnie na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni.
Krok 2. Jako kolejne składniki na patelnię trafiają: czerwona cebula, pomidorki koktajlowe, obrane i posiekane ząbki czosnku, zioła prowansalskie oraz pieprz. Na koniec na patelnię dodaję jeszcze ugotowaną kaszę jaglaną, po czym dokładnie mieszam całość.
Krok 3. Następnie zajmuję się mięsem. Do przepisu wykorzystuję sznycle z indyka, które rozbijam na cienkie placki przy pomocy tłuczka do mięsa. Każdy kawałek doprawiam dodatkowo przyprawą do kurczaka.
Krok 4. Pozostaje już tylko przygotować papryki. Wybieram dużej wielkości warzywa, aby można było umieścić w nich sporo farszu. Następnie odcinam kapelusze i pozbywam się gniazd nasiennych.
Krok 5. Rozbite kawałki mięsa umieszczam w każdej papryce. Następnie dodaję farsz z patelni i składam do środka wystające końcówki sznycli z indyka.
Krok 6. Tak przygotowane papryki przekładam do formy do pieczenia. Na wierzchu każdego warzywa rozprowadzam passatę ziołową. Nie zapominam też o starym na tarce żółtym serze. Obiad w takim wydaniu trafia następnie do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Krok 7. Upieczone papryki posypuję świeżą natką pietruszki. I to wszystko, smacznego!