Ziemniak faszerowany po rzeszowsku to moje najnowsze odkrycie kulinarne

Lubisz ziemniaki? Jeśli tak, koniecznie musisz spróbować patentu na ich przygotowanie wprost z rzeszowskiej ziemi. Nie dość, że gotowe danie świetnie smakuje, to jeszcze genialnie się prezentuje.

Ziemniaki w takim wydaniu zadomowią się w każdym menuZiemniaki w takim wydaniu zadomowią się w każdym menu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Tym razem zabieram cię w podróż kulinarną do serca Podkarpacia, a mianowicie do Rzeszowa. Jak się okazuje, stolica województwa słynie z genialnego dania na bazie ziemniaka. Co powiesz na ciekawą wersję duszonego warzywa w formie łódeczki, w której czeka wspaniały farsz na bazie kiszonej kapusty i suszonych grzybów?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczane łódeczki skrywają przepyszną niespodziankę. Nikt nie potrafi się jej oprzeć

Prawda, że brzmi smacznie? I tak faktycznie jest. Już po jednym kęsie można totalnie zakochać się w niesamowitej kombinacji smaków. Nic więc dziwnego, że ziemniak faszerowany po rzeszowsku trafił na listę produktów tradycyjnych w kategorii "Gotowe dania i potrawy w województwie podkarpackim. Stało się to dokładnie w 2015 roku. 

Wydrąż ziemniaki i umieść w nich pyszny farsz. Bliscy zaniemówią z wrażenia

Składniki:

  • 200 g kiszonej kapusty,
  • 40 g masła,
  • 1 cebula,
  • 20 g suszonych grzybów wcześniej namoczonych,
  • ½ szkl. wody z namoczonych grzybów,
  • 3 duże ziemniaki w ugotowanej wersji,
  • ¾ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • ½ szkl. wody.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od dokładnego oczyszczenia ziemniakówugotowania ich w mundurkach. Każdego ziemniaka po ugotowaniu kroję na pół, po czym przy pomocy zwykłej łyżki usuwam zawartość warzywa. W ten sposób udaje mi się uzyskać idealny kształt łódeczki, którą można potem nafaszerować. 

Z ugotowanych ziemniaków tworzę małe łódeczki
Z ugotowanych ziemniaków tworzę małe łódeczki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie zajmuję się zrobieniem farszu. W tym celu dzień wcześniej zalewam suszone grzyby wodą i odstawiam je na kilka godzin. W międzyczasie drobno siekam kiszoną kapustę

Po chwili zajmuję się kiszoną kapustą
Po chwili zajmuję się kiszoną kapustą © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Składnik ten trafia następnie na dobrze rozgrzaną patelnię z dodatkiem roztopionego masła. Po chwili do środka wrzucam odsączone i drobno pokrojone suszone grzyby

Czas przygotować farsz do warzywnych łódeczek
Czas przygotować farsz do warzywnych łódeczek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. To oczywiście nie koniec, bo do kuchennego gadżetu wlewam jeszcze wodę po moczeniu grzybów, aby nadać mieszance dodatkowych walorów smakowych. Na koniec na patelnię trafia wcześniej wydrążony miąższ z ziemniaków

W przepisie wykorzystuję oczywiście wcześniej wydrążony miąższ
W przepisie wykorzystuję oczywiście wcześniej wydrążony miąższ © Licencjodawca | Pyszności

Zawartość patelni smażę przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Nie zapominam również o doprawieniu farszu solą oraz pieprzem.

Krok 5. Na kolejną patelnię z dodatkiem roztopionego masła dodaję wcześniej przygotowane łódeczki ziemniaczane, po czym faszeruję je na bogato kapustno-grzybowym miksem. Do patelni wlewam też 125 ml wody, po czym przykrywam kuchenny gadżet pokrywką i duszę danie przez 10 minut

Jeszcze tylko krótkie duszenie
Jeszcze tylko krótkie duszenie © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Gotowe danie serwuję z dodatkiem posiekanego koperku oraz natki pietruszki. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam to tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam to tym mięsie
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇