PrzepisŚniadanieKonserwa rybna domowej roboty ma w sobie to "coś". Nie sposób się jej oprzeć

Konserwa rybna domowej roboty ma w sobie to "coś". Nie sposób się jej oprzeć

Jest tak pyszna, że znika w mgnieniu oka
Jest tak pyszna, że znika w mgnieniu oka
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
07.12.2023 09:54

Czy wiesz, że w domowym zaciszu można zrobić genialną konserwę z rybą w roli głównej? Co więcej, wystarczy naprawdę niewiele, aby osiągnąć niesamowite efekty. Zabieramy się do pracy!

Chyba zgodzisz się ze mną, że choć na rynku mamy całą masę ryb do wyboru i nie brakuje pomysłów na ich przygotowanie, jakoś nie pojawiają się one w naszych kuchniach zbyt często. A to duży błąd, o czym przekonasz się już za moment. 

W rybach nie dość, że drzemie ogromny potencjał kulinarny, to jeszcze są pełne ważnych wartości odżywczych. Warto również podkreślić, że praca z nimi wcale nie musi być trudna. A efekty są naprawdę zachwycające. Nie wierzysz? Przygotuj domową konserwę z rybnym akcentem, a wszystko stanie się jasne!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię tę konserwę rybną, moi bliscy nie chcą jeść nic innego. W twoim domu będzie tak samo!

Składniki:

  • 2 czerwone papryki,
  • 1 długa czerwona papryka,
  • 2 marchewki,
  • 600 g pomidorów,
  • 150 g pomidorków koktajlowych,
  • 1 główka czosnku,
  • 1 łyżka soli,
  • 1/3 szkl. oliwy z oliwek,
  • 320 g fileta z łososia.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania warzyw. W tym celu dokładnie je myjęosuszam. Następnie dzielę je na mniejsze części. Niektóre warzywa należy wcześniej obrać — jak w przypadku marchewek. Następnie przekładam je do formy do pieczenia

Warzywa polewam oliwą z oliwek
Warzywa polewam oliwą z oliwek© Licencjodawca | Pyszności

Całość polewam oliwą z oliwek, po czym doprawiam solą i wkładam do piekarnika na 20 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza

Krok 2. Po upieczeniu warzyw zdejmuję skórkę z papryk, po wizycie w piekarniku jest to mega proste zadanie. Wyciskam też ząbki z główek czosnku. Na koniec przekładam warzywa do wysokiego naczynia i blenduję je na gładki krem

Czas na blendowanie
Czas na blendowanie© Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowaną mieszankę odkładam na bok i przechodzę do kolejnego etapu pracy nad przepisem. 

Krok 3. Na blacie kuchennym układam filet łososia, po czym dzielę go na mniejsze kawałki i odcinam skórę. To jednak nie koniec, bo rybę kroję na koniec w drobną kostkę.

Łososia dzielę na mniejsze kawałki
Łososia dzielę na mniejsze kawałki© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Następnie wypełniam mini słoiczki do połowy kawałkami łososia. Po czym uzupełniam każdy pojemnik warzywnym kremem

W każdym słoiczku ma znaleźć się zarówno ryba, jak i warzywa
W każdym słoiczku ma znaleźć się zarówno ryba, jak i warzywa© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Wszystkie słoiki dokładnie zakręcam. Następnie poddaje je procesowi tyndalizacji, czyli 3-krotnej pasteryzacji. Smacznego!

Same pyszności!
Same pyszności!© Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o domowej konserwie rybnej. Mam nadzieję, że wypróbujesz ją jak najszybciej. Oczywiście nie zapomnij napisać mi o swoich wrażeniach. Z niecierpliwością czekam na twój komentarz.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także