Konserwa rybna domowej roboty ma w sobie to "coś". Nie sposób się jej oprzeć

Czy wiesz, że w domowym zaciszu można zrobić genialną konserwę z rybą w roli głównej? Co więcej, wystarczy naprawdę niewiele, aby osiągnąć niesamowite efekty. Zabieramy się do pracy!

Jest tak pyszna, że znika w mgnieniu okaJest tak pyszna, że znika w mgnieniu oka
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Chyba zgodzisz się ze mną, że choć na rynku mamy całą masę ryb do wyboru i nie brakuje pomysłów na ich przygotowanie, jakoś nie pojawiają się one w naszych kuchniach zbyt często. A to duży błąd, o czym przekonasz się już za moment. 

W rybach nie dość, że drzemie ogromny potencjał kulinarny, to jeszcze są pełne ważnych wartości odżywczych. Warto również podkreślić, że praca z nimi wcale nie musi być trudna. A efekty są naprawdę zachwycające. Nie wierzysz? Przygotuj domową konserwę z rybnym akcentem, a wszystko stanie się jasne!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Konserwa rybna domowej roboty ma w sobie to "coś". Nie sposób się jej oprzeć

Odkąd robię tę konserwę rybną, moi bliscy nie chcą jeść nic innego. W twoim domu będzie tak samo!

Składniki:

  • 2 czerwone papryki,
  • 1 długa czerwona papryka,
  • 2 marchewki,
  • 600 g pomidorów,
  • 150 g pomidorków koktajlowych,
  • 1 główka czosnku,
  • 1 łyżka soli,
  • 1/3 szkl. oliwy z oliwek,
  • 320 g fileta z łososia.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania warzyw. W tym celu dokładnie je myjęosuszam. Następnie dzielę je na mniejsze części. Niektóre warzywa należy wcześniej obrać — jak w przypadku marchewek. Następnie przekładam je do formy do pieczenia

Warzywa polewam oliwą z oliwek
Warzywa polewam oliwą z oliwek © Licencjodawca | Pyszności

Całość polewam oliwą z oliwek, po czym doprawiam solą i wkładam do piekarnika na 20 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza

Krok 2. Po upieczeniu warzyw zdejmuję skórkę z papryk, po wizycie w piekarniku jest to mega proste zadanie. Wyciskam też ząbki z główek czosnku. Na koniec przekładam warzywa do wysokiego naczynia i blenduję je na gładki krem

Czas na blendowanie
Czas na blendowanie © Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowaną mieszankę odkładam na bok i przechodzę do kolejnego etapu pracy nad przepisem. 

Krok 3. Na blacie kuchennym układam filet łososia, po czym dzielę go na mniejsze kawałki i odcinam skórę. To jednak nie koniec, bo rybę kroję na koniec w drobną kostkę.

Łososia dzielę na mniejsze kawałki
Łososia dzielę na mniejsze kawałki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Następnie wypełniam mini słoiczki do połowy kawałkami łososia. Po czym uzupełniam każdy pojemnik warzywnym kremem

W każdym słoiczku ma znaleźć się zarówno ryba, jak i warzywa
W każdym słoiczku ma znaleźć się zarówno ryba, jak i warzywa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Wszystkie słoiki dokładnie zakręcam. Następnie poddaje je procesowi tyndalizacji, czyli 3-krotnej pasteryzacji. Smacznego!

Same pyszności!
Same pyszności! © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o domowej konserwie rybnej. Mam nadzieję, że wypróbujesz ją jak najszybciej. Oczywiście nie zapomnij napisać mi o swoich wrażeniach. Z niecierpliwością czekam na twój komentarz.

Wybrane dla Ciebie
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Od lat sama robię przyprawę do piernika. Nigdy mnie nie zawiodła
Od lat sama robię przyprawę do piernika. Nigdy mnie nie zawiodła
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥