Konserwa rybna domowej roboty ma w sobie to "coś". Nie sposób się jej oprzeć

Czy wiesz, że w domowym zaciszu można zrobić genialną konserwę z rybą w roli głównej? Co więcej, wystarczy naprawdę niewiele, aby osiągnąć niesamowite efekty. Zabieramy się do pracy!

Jest tak pyszna, że znika w mgnieniu okaJest tak pyszna, że znika w mgnieniu oka
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Chyba zgodzisz się ze mną, że choć na rynku mamy całą masę ryb do wyboru i nie brakuje pomysłów na ich przygotowanie, jakoś nie pojawiają się one w naszych kuchniach zbyt często. A to duży błąd, o czym przekonasz się już za moment. 

W rybach nie dość, że drzemie ogromny potencjał kulinarny, to jeszcze są pełne ważnych wartości odżywczych. Warto również podkreślić, że praca z nimi wcale nie musi być trudna. A efekty są naprawdę zachwycające. Nie wierzysz? Przygotuj domową konserwę z rybnym akcentem, a wszystko stanie się jasne!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Konserwa rybna domowej roboty ma w sobie to "coś". Nie sposób się jej oprzeć

Odkąd robię tę konserwę rybną, moi bliscy nie chcą jeść nic innego. W twoim domu będzie tak samo!

Składniki:

  • 2 czerwone papryki,
  • 1 długa czerwona papryka,
  • 2 marchewki,
  • 600 g pomidorów,
  • 150 g pomidorków koktajlowych,
  • 1 główka czosnku,
  • 1 łyżka soli,
  • 1/3 szkl. oliwy z oliwek,
  • 320 g fileta z łososia.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania warzyw. W tym celu dokładnie je myjęosuszam. Następnie dzielę je na mniejsze części. Niektóre warzywa należy wcześniej obrać — jak w przypadku marchewek. Następnie przekładam je do formy do pieczenia

Warzywa polewam oliwą z oliwek
Warzywa polewam oliwą z oliwek © Licencjodawca | Pyszności

Całość polewam oliwą z oliwek, po czym doprawiam solą i wkładam do piekarnika na 20 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza

Krok 2. Po upieczeniu warzyw zdejmuję skórkę z papryk, po wizycie w piekarniku jest to mega proste zadanie. Wyciskam też ząbki z główek czosnku. Na koniec przekładam warzywa do wysokiego naczynia i blenduję je na gładki krem

Czas na blendowanie
Czas na blendowanie © Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowaną mieszankę odkładam na bok i przechodzę do kolejnego etapu pracy nad przepisem. 

Krok 3. Na blacie kuchennym układam filet łososia, po czym dzielę go na mniejsze kawałki i odcinam skórę. To jednak nie koniec, bo rybę kroję na koniec w drobną kostkę.

Łososia dzielę na mniejsze kawałki
Łososia dzielę na mniejsze kawałki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Następnie wypełniam mini słoiczki do połowy kawałkami łososia. Po czym uzupełniam każdy pojemnik warzywnym kremem

W każdym słoiczku ma znaleźć się zarówno ryba, jak i warzywa
W każdym słoiczku ma znaleźć się zarówno ryba, jak i warzywa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Wszystkie słoiki dokładnie zakręcam. Następnie poddaje je procesowi tyndalizacji, czyli 3-krotnej pasteryzacji. Smacznego!

Same pyszności!
Same pyszności! © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o domowej konserwie rybnej. Mam nadzieję, że wypróbujesz ją jak najszybciej. Oczywiście nie zapomnij napisać mi o swoich wrażeniach. Z niecierpliwością czekam na twój komentarz.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej