Sałatka stokrotka z łososiem i jajkami - zachwycająco prosta i piękna przystawka na imprezy
Sałatka stokrotka to prosty przepis na pyszne połączenie łososia, jajek i warzyw. Warstwowa sałatka świetnie sprawdzi się na imprezę- jej przygotowanie jest naprawdę proste, a w misce wygląda elegancko i estetycznie.
02.09.2022 | aktual.: 18.10.2023 14:02
Warstwowa sałatka
Sałatki wcale nie muszą być nudne! Już dawno obaliliśmy mit, że są mało sycące i efektowne. Wiele z nich śmiało może zagrać pierwsze skrzypce na Twoim stole, a dzięki połączeniu warzyw z mięsem i majonezem sprawiają , że zdecydowanie można się nimi najeść. Dziś postawiliśmy na sałatkę stokrotka. Swoją wdzięczną nazwę zawdzięcza prostej dekoracji z jajek. W swoich warstwach skrywa między innymi łososia, ziemniaki, jajka i jabłka. Smaki idealnie się komponują i tworzą pyszną całość.
Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Sałatka stokrotka z łososiem
Składniki:
- 400 g łososia
- 5 jajek (z podziałem na żółtka i białka)
- 8 ziemniaków - ugotowanych
- 5 marchewek - ugotowanych
- 1 zielone jabłko
- 1 cebula
- pęczek natki pietruszki
- 1 słoik majonezu
- 2 jajka do dekoracji
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo- powinny spędzić 8-10 minut w garnku od zagotowania wody. Żeby łatwiej się je obierało, to dorzuć do gotowania kilka plasterków cytryny lub obficie posól płyn. Z ugotowanych jajek usuń skorupki i oddziel białka od żółtek. Następnie zetrzyj je na tarce (białka i żółtka osobno).
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Ugotowane marchewki zetrzyj na tarce, a ziemniaki utłucz przy pomocy tłuczka. Możesz śmiało wykorzystać te, które zostały Ci z obiadu z poprzedniego dnia.
Filet z łososia upiecz w piekarniku. Wystarczy, że doprawisz go solą oraz pieprzem i wstawisz do piekarnika na ok. 25 minut do 200 stopni Celsjusza. Upieczoną rybę podziel na mniejsze kawałki przy pomocy dwóch widelców.
Przejdź do układania warstw naszej sałatki. Na dnie dużej miski umieść część ziemniaków. Następnie wyłóż na nie startą, ugotowaną marchewkę i kawałki cebuli. Rozsmaruj warstwę majonezu i dodaj kawałki jabłka pokrojonego w kosteczkę.
Kolejne warstwy to starte żółtka, starte białka i reszta ugotowanych ziemniaków. Na ziemniakach równomiernie rozsyp kawałki łososia i ponownie wyłóż warstwę majonezu. Jeśli chcesz, żeby sałatka była lżejsza, to majonez możesz wymieszać z jogurtem naturalnym.
Na wierzchu ułóż dekorację z jajek, które przypominać będą właśnie stokrotki. Żółtka zamienią się we wnętrze kwiatków, a białka pokrojone w paseczki staną się płatkami. Całość posyp posiekana natką pietruszki i schłódź w lodówce przez min. 1 godzinę, żeby smaki się "przegryzły".
Smacznego!