Chrupiąca miseczka z brokułem wypełniona kremowym makaronem z łososiem

Miseczka makaronowa z brokułem to zaskakujący przepis na obiad. Tak podanego makaronu jeszcze nie jadłeś i najwyższa pora to nadrobić. Proste połączenie składników zaserwowane w niecodzienny sposób sprawi, że Twoi bliscy ze smakiem zajadać się będą taką zapiekanką.

Obrazek
Ewa

Z lodówki spogląda na Ciebie brokuł, a Ty zastanawiasz się, co z nim zrobić? Chociaż gotowany na parze smakuje super i świetnie sprawdza się w wielu innych potrawach, to warto postawić czasem na coś nowego. Miseczka makaronowa z brokułem i łososiem sprawdzi się w tej roli po prostu idealnie.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Miseczka makaronowa z brokułem- składniki

2 opakowania ciasta na pizzę

150 g tartej mozzarelli

brokuł

½ cebuli

2 ząbki czosnku

250 g świeżego łososia

200 ml śmietanki 18%

60 g tartej mozzarelli

⅓ łyżeczki pieprzu

½ łyżeczki soli

100 g ugotowanego makaronu spaghetti

Przepis na miseczkę makaronową z brokułem

Na blacie rozłóż arkusz gotowego ciasta na pizzę. Posyp je starym startym serem i połóż na górę drugi arkusz ciasta.  Na środku umieść brokuła, kwiatem do dołu. Owiń warzywo ciastem.

Obrazek
Miseczki z brokułem- Pyszności

Tak przygotowane warzywo umieść w naczyniu żaroodpornym i piecz przez 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.\

Obrazek
Miseczki z brokułem- Pyszności

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pokrojonego w kostkę łososia (bez skóry) i przesmaż. Następnie dolej śmietankę 18% i duś całość chwilę, aż sos zgęstnieje. Dodaj starty ser mozzarella i dopraw całość solą oraz pieprzem.

Obrazek
Miseczki z brokułem- Pyszności

Do sosu dodaj ugotowany al dente makaron i wymieszaj. Z upieczonego brokuła odetnij wystającą łodygę i przy pomocy widelca lub noża podziel różyczki w środku miseczki na mniejsze kawałki. Następnie dodaj makaron z sosem.

Obrazek
Miseczki z brokułem- Pyszności

Następnie wymieszaj całość łyżką, aby różyczki brokuła znajdowały się nie tylko na dole miseczki. Miseczka brokułowa z makaronem i łososiem jest już gotowa. Podawaj ją na ciepło. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem