Zjadamy tony, a nawet nie potrafimy ich dobrze ugotować. Wystarczy drobna zmiana

Ziemniaki to jeden z podstawowych produktów polskiej kuchni. Gotujemy je, pieczemy, smażymy, dodajemy do zup i sałatek. Chociaż wydawałoby się, że ich przygotowanie jest banalnie proste, wiele osób popełnia błędy, które sprawiają, że ziemniaki tracą swój smak i cenne właściwości odżywcze.

Zjadamy tony, a nawet nie potrafimy ich dobrze ugotować. Wystarczy drobna zmianaZjadamy tony, a nawet nie potrafimy ich dobrze ugotować. Wystarczy drobna zmiana
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Ziemniaki - codzienny składnik naszej diety, który, mimo swojej powszechności, często traktowany jest po macoszemu w kuchni. Gotowanie ich wydaje się prostą sprawą, jednak drobne zmiany mogą sprawić, że będą smaczniejsze i bardziej odżywcze. Zapomnij o tradycyjnych metodach gotowania ziemniaków - oto jak je przyrządzić, by zachować ich pełny smak i wartość odżywczą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na bazie ziemniaków robię hitową przekąskę. Wszyscy się nią zachwycają

Gotowanie ziemniaków - pozbądź się złych nawyków!

Do tej pory wrzucałeś ziemniaki do garnka z zimną wodą, zalewałeś je dużą ilością wody i soliłeś? Czas na zmiany! Ten sposób gotowania ziemniaków jest błędny i sprawia, że tracą one swój smak i wartości odżywcze.

Po pierwsze, ziemniaki zawsze wrzucaj do wrzącej wody. Dzięki temu zachowają więcej witamin i minerałów, a także szybciej się ugotują.

Po drugie, zwróć uwagę na ilość wody. Ziemniaki powinny być tylko lekko zakryte wodą. Dodanie zbyt dużej ilości wody spowoduje, że ziemniaki będą mdłe i rozgotowane.

Pamiętaj, że najlepiej gotować lub piec ziemniaki w całości, ze skórką. W ten sposób zachowają one najwięcej wartości odżywczych. Jeśli jednak preferujesz ziemniaki bez skórki, obieraj je jak najcieńsze.

Gotowanie ziemniaków - poznaj najlepsze sposoby

  • Gotowanie w małej ilości wody: Ta metoda jest idealna, jeśli chcesz zachować jędrność ziemniaków. Ziemniaki włóż do garnka, zalej wodą tak, aby były tylko lekko przykryte, posól i gotuj do miękkości.
  • Gotowanie na parze: To zdrowy i szybki sposób na przygotowanie ziemniaków. Umieść ziemniaki w parowarze i gotuj do miękkości.
  • Pieczenie w piekarniku: Ziemniaki możesz również upiec w piekarniku. Pokrój je na mniejsze kawałki, skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem i piecz w temperaturze 180 st. C przez około 30 minut.

Ziemniaki - zdrowe i pyszne!

Wbrew powszechnej opinii, ziemniaki nie tuczą. Zawierają one niewiele kalorii (w 100 g tylko 73 kcal) i są bogate w błonnik pokarmowy oraz potas. Ziemniaki są również doskonałym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, beta karotenu i folianów.

Stosując się do prostych zasad gotowania ziemniaków, możesz wydobyć z nich maksimum smaku i wartości odżywczych. Ziemniaki gotowane w odpowiedni sposób staną się zdrowym i pysznym dodatkiem do wielu dań.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem