Zjadamy tony, a nawet nie potrafimy ich dobrze ugotować. Wystarczy drobna zmiana

Ziemniaki to jeden z podstawowych produktów polskiej kuchni. Gotujemy je, pieczemy, smażymy, dodajemy do zup i sałatek. Chociaż wydawałoby się, że ich przygotowanie jest banalnie proste, wiele osób popełnia błędy, które sprawiają, że ziemniaki tracą swój smak i cenne właściwości odżywcze.

Zjadamy tony, a nawet nie potrafimy ich dobrze ugotować. Wystarczy drobna zmianaZjadamy tony, a nawet nie potrafimy ich dobrze ugotować. Wystarczy drobna zmiana
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Ziemniaki - codzienny składnik naszej diety, który, mimo swojej powszechności, często traktowany jest po macoszemu w kuchni. Gotowanie ich wydaje się prostą sprawą, jednak drobne zmiany mogą sprawić, że będą smaczniejsze i bardziej odżywcze. Zapomnij o tradycyjnych metodach gotowania ziemniaków - oto jak je przyrządzić, by zachować ich pełny smak i wartość odżywczą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na bazie ziemniaków robię hitową przekąskę. Wszyscy się nią zachwycają

Gotowanie ziemniaków - pozbądź się złych nawyków!

Do tej pory wrzucałeś ziemniaki do garnka z zimną wodą, zalewałeś je dużą ilością wody i soliłeś? Czas na zmiany! Ten sposób gotowania ziemniaków jest błędny i sprawia, że tracą one swój smak i wartości odżywcze.

Po pierwsze, ziemniaki zawsze wrzucaj do wrzącej wody. Dzięki temu zachowają więcej witamin i minerałów, a także szybciej się ugotują.

Po drugie, zwróć uwagę na ilość wody. Ziemniaki powinny być tylko lekko zakryte wodą. Dodanie zbyt dużej ilości wody spowoduje, że ziemniaki będą mdłe i rozgotowane.

Pamiętaj, że najlepiej gotować lub piec ziemniaki w całości, ze skórką. W ten sposób zachowają one najwięcej wartości odżywczych. Jeśli jednak preferujesz ziemniaki bez skórki, obieraj je jak najcieńsze.

Gotowanie ziemniaków - poznaj najlepsze sposoby

  • Gotowanie w małej ilości wody: Ta metoda jest idealna, jeśli chcesz zachować jędrność ziemniaków. Ziemniaki włóż do garnka, zalej wodą tak, aby były tylko lekko przykryte, posól i gotuj do miękkości.
  • Gotowanie na parze: To zdrowy i szybki sposób na przygotowanie ziemniaków. Umieść ziemniaki w parowarze i gotuj do miękkości.
  • Pieczenie w piekarniku: Ziemniaki możesz również upiec w piekarniku. Pokrój je na mniejsze kawałki, skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem i piecz w temperaturze 180 st. C przez około 30 minut.

Ziemniaki - zdrowe i pyszne!

Wbrew powszechnej opinii, ziemniaki nie tuczą. Zawierają one niewiele kalorii (w 100 g tylko 73 kcal) i są bogate w błonnik pokarmowy oraz potas. Ziemniaki są również doskonałym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, beta karotenu i folianów.

Stosując się do prostych zasad gotowania ziemniaków, możesz wydobyć z nich maksimum smaku i wartości odżywczych. Ziemniaki gotowane w odpowiedni sposób staną się zdrowym i pysznym dodatkiem do wielu dań.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm