PoradyZjadamy tony, a nawet nie potrafimy ich dobrze ugotować. Wystarczy drobna zmiana

Zjadamy tony, a nawet nie potrafimy ich dobrze ugotować. Wystarczy drobna zmiana

Zjadamy tony, a nawet nie potrafimy ich dobrze ugotować. Wystarczy drobna zmiana
Zjadamy tony, a nawet nie potrafimy ich dobrze ugotować. Wystarczy drobna zmiana
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

15.05.2024 07:28

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ziemniaki to jeden z podstawowych produktów polskiej kuchni. Gotujemy je, pieczemy, smażymy, dodajemy do zup i sałatek. Chociaż wydawałoby się, że ich przygotowanie jest banalnie proste, wiele osób popełnia błędy, które sprawiają, że ziemniaki tracą swój smak i cenne właściwości odżywcze.

Ziemniaki - codzienny składnik naszej diety, który, mimo swojej powszechności, często traktowany jest po macoszemu w kuchni. Gotowanie ich wydaje się prostą sprawą, jednak drobne zmiany mogą sprawić, że będą smaczniejsze i bardziej odżywcze. Zapomnij o tradycyjnych metodach gotowania ziemniaków - oto jak je przyrządzić, by zachować ich pełny smak i wartość odżywczą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gotowanie ziemniaków - pozbądź się złych nawyków!

Do tej pory wrzucałeś ziemniaki do garnka z zimną wodą, zalewałeś je dużą ilością wody i soliłeś? Czas na zmiany! Ten sposób gotowania ziemniaków jest błędny i sprawia, że tracą one swój smak i wartości odżywcze.

Po pierwsze, ziemniaki zawsze wrzucaj do wrzącej wody. Dzięki temu zachowają więcej witamin i minerałów, a także szybciej się ugotują.

Po drugie, zwróć uwagę na ilość wody. Ziemniaki powinny być tylko lekko zakryte wodą. Dodanie zbyt dużej ilości wody spowoduje, że ziemniaki będą mdłe i rozgotowane.

Pamiętaj, że najlepiej gotować lub piec ziemniaki w całości, ze skórką. W ten sposób zachowają one najwięcej wartości odżywczych. Jeśli jednak preferujesz ziemniaki bez skórki, obieraj je jak najcieńsze.

Gotowanie ziemniaków - poznaj najlepsze sposoby

  • Gotowanie w małej ilości wody: Ta metoda jest idealna, jeśli chcesz zachować jędrność ziemniaków. Ziemniaki włóż do garnka, zalej wodą tak, aby były tylko lekko przykryte, posól i gotuj do miękkości.
  • Gotowanie na parze: To zdrowy i szybki sposób na przygotowanie ziemniaków. Umieść ziemniaki w parowarze i gotuj do miękkości.
  • Pieczenie w piekarniku: Ziemniaki możesz również upiec w piekarniku. Pokrój je na mniejsze kawałki, skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem i piecz w temperaturze 180 st. C przez około 30 minut.

Ziemniaki - zdrowe i pyszne!

Wbrew powszechnej opinii, ziemniaki nie tuczą. Zawierają one niewiele kalorii (w 100 g tylko 73 kcal) i są bogate w błonnik pokarmowy oraz potas. Ziemniaki są również doskonałym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, beta karotenu i folianów.

Stosując się do prostych zasad gotowania ziemniaków, możesz wydobyć z nich maksimum smaku i wartości odżywczych. Ziemniaki gotowane w odpowiedni sposób staną się zdrowym i pysznym dodatkiem do wielu dań.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także