Od wielu lat robię kluski śląskie w ten sposób. Metoda czwórek zawsze się sprawdza

Jeśli nie znasz metody czwórek, to dzisiaj zapamiętasz ją już do końca życia. To jedyna rozsądna opcja dla wszystkich tych, którzy lubią przygotowywać w domu kluski śląskie. Zupełnie zmienia ona podeście do kwestii proporcji i pozwala uzyskać idealny efekt smakowy!

Kluski śląskie wykonuję tylko metodą czwórekKluski śląskie wykonuję tylko metodą czwórek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | sitriel
SKOMENTUJ

Nie będę udawał, że nigdy nie zdarzyło mi się kupić gotowych klusek śląskich. Bywały i takie momenty, w których czasu naprawdę nie miałem nawet na pomyślenie o zabranie się za kulinarne hobby, a co dopiero wprowadzenie tego planu w życie. Zawsze jednak czułem, że kupione kluski nie są tak dobre, jakie powinny być. Mogłem wtedy podjąć tylko jedną decyzję. Na blat posypała się mąka, zabrałem się za obieranie ziemniaków. A potem bardzo się zdziwiłem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włoskie plecionki stały się hitem w moim domu. Muszę je robić przynajmniej raz w tygodniu

Okazało się, że moje kluski śląskie wcale nie są lepsze od tych ze sklepu. Szybko doszedłem do wniosku, że była to kwestia ilości użytej przeze mnie mąki. Jakie proporcje powinienem był zastosować? Dzisiaj już wiem, że jedynym rozsądnym podejściem jest zastosowanie metody czwórek. To dzięki niej już od lat mogę się cieszyć domowymi kluskami śląskimi, które są wyraźnie lepsze niż te ze sklepu.

Jak zastosować metodę czwórek? To bardzo proste. Wszystko opisuję w poniższym przykładowym przepisie.

Kluski śląskie według metody czwórek

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków typu C,
  • mąka ziemniaczana,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka soli.
Kluski śląskie trzeba przygotować z ziemniaków z większą ilości skrobi: typu C
Kluski śląskie trzeba przygotować z ziemniaków z większą ilości skrobi: typu C © Pexels | Marco Antonio Victorino

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieram, kroję na mniejsze kawałki, gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ostudzone dwukrotnie przeciskam przez praskę.
  2. Czas na zastosowanie wspomnianego triku. Zmielone ziemniaki dzielę na cztery równe części, wszystkie układam obok siebie w dużej misce. Teraz wyjmuję jedną część i wsypuję mąkę: dokładnie tyle, ile miejsca zajmowała 1/4 przygotowanego ciasta.
  3. Do środka wbijam także jajko i dodaję sól. Wyrabiam, po chwili dorzucam z powrotem zabrane wcześniej ziemniaki.
  4. Ze spójnej już masy urywam po kawałku ciasta, formuję w kulkę, spłaszczam i robię dziurkę. I tak do samego końca. Kluski śląskie gotuję w osolonej wodzie. Po 3 minutach od wypłynięcia wyciągam je z garnka i serwuję z ulubionym sosem — w moim przypadku pieczarkowym. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Kuzynka marynuje mięso na grilla w kawie. Śmiałem się, dopóki sam nie wypróbowałem
Kuzynka marynuje mięso na grilla w kawie. Śmiałem się, dopóki sam nie wypróbowałem
Puszyste, ciepłe i pachnące jabłkami. Te racuchy smakują jak u babci
Puszyste, ciepłe i pachnące jabłkami. Te racuchy smakują jak u babci
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa