Od wielu lat robię kluski śląskie w ten sposób. Metoda czwórek zawsze się sprawdza

Jeśli nie znasz metody czwórek, to dzisiaj zapamiętasz ją już do końca życia. To jedyna rozsądna opcja dla wszystkich tych, którzy lubią przygotowywać w domu kluski śląskie. Zupełnie zmienia ona podeście do kwestii proporcji i pozwala uzyskać idealny efekt smakowy!

Kluski śląskie wykonuję tylko metodą czwórekKluski śląskie wykonuję tylko metodą czwórek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | sitriel

Nie będę udawał, że nigdy nie zdarzyło mi się kupić gotowych klusek śląskich. Bywały i takie momenty, w których czasu naprawdę nie miałem nawet na pomyślenie o zabranie się za kulinarne hobby, a co dopiero wprowadzenie tego planu w życie. Zawsze jednak czułem, że kupione kluski nie są tak dobre, jakie powinny być. Mogłem wtedy podjąć tylko jedną decyzję. Na blat posypała się mąka, zabrałem się za obieranie ziemniaków. A potem bardzo się zdziwiłem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włoskie plecionki stały się hitem w moim domu. Muszę je robić przynajmniej raz w tygodniu

Okazało się, że moje kluski śląskie wcale nie są lepsze od tych ze sklepu. Szybko doszedłem do wniosku, że była to kwestia ilości użytej przeze mnie mąki. Jakie proporcje powinienem był zastosować? Dzisiaj już wiem, że jedynym rozsądnym podejściem jest zastosowanie metody czwórek. To dzięki niej już od lat mogę się cieszyć domowymi kluskami śląskimi, które są wyraźnie lepsze niż te ze sklepu.

Jak zastosować metodę czwórek? To bardzo proste. Wszystko opisuję w poniższym przykładowym przepisie.

Kluski śląskie według metody czwórek

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków typu C,
  • mąka ziemniaczana,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka soli.
Kluski śląskie trzeba przygotować z ziemniaków z większą ilości skrobi: typu C
Kluski śląskie trzeba przygotować z ziemniaków z większą ilości skrobi: typu C © Pexels | Marco Antonio Victorino

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieram, kroję na mniejsze kawałki, gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ostudzone dwukrotnie przeciskam przez praskę.
  2. Czas na zastosowanie wspomnianego triku. Zmielone ziemniaki dzielę na cztery równe części, wszystkie układam obok siebie w dużej misce. Teraz wyjmuję jedną część i wsypuję mąkę: dokładnie tyle, ile miejsca zajmowała 1/4 przygotowanego ciasta.
  3. Do środka wbijam także jajko i dodaję sól. Wyrabiam, po chwili dorzucam z powrotem zabrane wcześniej ziemniaki.
  4. Ze spójnej już masy urywam po kawałku ciasta, formuję w kulkę, spłaszczam i robię dziurkę. I tak do samego końca. Kluski śląskie gotuję w osolonej wodzie. Po 3 minutach od wypłynięcia wyciągam je z garnka i serwuję z ulubionym sosem — w moim przypadku pieczarkowym. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟