PrzepisKluski śląskie wychodzą zbyt twarde? Wszystko przez zbyt dużą ilość jednego ze składników

Kluski śląskie wychodzą zbyt twarde? Wszystko przez zbyt dużą ilość jednego ze składników

Dlaczego kluski śląskie wychodzą twarde? - Pyszności; Foto: Canva.com
Dlaczego kluski śląskie wychodzą twarde? - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

27.07.2022 12:05

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kluski śląskie to pyszne, tradycyjne kluski ziemniaczane. Z reguły spożywamy je polane sosem w towarzystwie mięsa. Niestety zdarza się, że kluski wychodzą nam wyjątkowo twarde. Dlaczego tak się dzieje? Jak możemy temu zaradzić? Z przyjemnością odpowiemy na te pytania.

Pyszna potrawa ze Śląska

Kluski śląskie - Pyszności; Foto: Canva.com
Kluski śląskie - Pyszności; Foto: Canva.com

Kluski śląskie powstają na bazie ugotowanych ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej. Niekiedy dodaje się do nich również surowe jajko. Potrawa ta jest wyjątkowo popularna na Górnym oraz Dolnym Śląsku.

Poza tym, prawie każdy z nas potrafi je rozpoznać. Kluski wyróżniają się okrągłym kształtem i wgłębieniem pośrodku. Warto zaznaczyć, że wgłębienie nie tylko pełni funkcję dekoracyjną, ale również ma za zadanie zatrzymać sos, którym polane są kluski.

Idealne kluski śląskie są miękkie i rozpływają się w ustach. Niestety niekiedy zdarza się, że potrawa ta wychodzi wyjątkowo twarda. Dlaczego tak się dzieje?

Dlaczego kluski śląskie wychodzą twarde?

Okazuje się, że głównym powodem twardych klusek jest dodanie nieprawidłowej ilości mąki ziemniaczanej. W związku z tym warto trzymać się odpowiednich proporcji. Najlepiej na cztery części ziemniaków dać jedną część mąki ziemniaczanej. Oprócz tego pamiętajmy również, aby w żadnym wypadku nie zamieniać jej na mąkę pszenną.

Niektórzy przygotowują kluski śląskie z dodatkiem jajek. Ich ilość również ma duże znaczenie. Najlepiej dać jedno jajko na 0,5 kg ziemniaków. Dzięki temu nasza potrawa wyjdzie idealnie.

O czym jeszcze warto pamiętać?

Danie obiadowe - Pyszności; Foto: Canva.com
Danie obiadowe - Pyszności; Foto: Canva.com

Oprócz odpowiednich proporcji, warto pamiętać również o dobrych ziemniakach. W związku z tym, warzywa te powinny odznaczać się dużą zawartością skrobi. W takiej sytuacji najlepiej wybrać ziemniaki typu C - są one mączyste, idealne do przygotowania klusek śląskich.

Kluski śląskie zazwyczaj serwujemy z dodatkiem dań mięsnych, bądź odpowiednio przyrządzonej kapusty. Najczęściej polewamy je pysznym sosem lub stopioną słoniną. Niektórzy spożywają je na słodko. Wspaniale smakują posypane cukrem i polane śmietaną.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować marmurkowe ciasto bez pieczenia krok po kroku. Deser idealnie sprawdzi się na ciepłe, słoneczne dni. Niebo w gębie!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także