PoradyBabcia używała jej nie tylko do klusek. Dzięki niej pościel dłużej była świeża

Babcia używała jej nie tylko do klusek. Dzięki niej pościel dłużej była świeża

Jak zrobić krochmal? - Pyszności
Jak zrobić krochmal? - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Liudmila Chernetska

16.05.2024 09:29

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nasze babcie mają rady i sposoby niemal na wszystko. Kiedy w sklepach świeciły głównie pustki, a o niektórych produktach nawet się jeszcze nie śniło, w ruch szła pomysłowość i zaradność.

Pamiętacie te sztywne kołnierzyki koszul, śnieżnobiałe obrusy i sztywne serwetki na stoliku? Wszystko to zasługa krochmalu, magicznego środka, który w babcinych rękach zamieniał się w piorące złoto. Tani produkt potrafił zrobi ogromną robotę nie tylko przy praniu - dodany do kąpiel łagodził podrażnienia zarówno u dorosłych, jak i u dzieci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czym jest krochmal?

Krochmal w klasycznej wersji powstaje poprzez zagotowanie zawiesiny skrobi w wodzie. Najczęściej używa się do tego skrobi ziemniaczanej, która bardziej kojarzy się obecnie z kluskami niż porządkami. Dawniej krochmal był powszechnie używany w domach do usztywniania i impregnacji tkanin, bielizny i odzieży. Nadawał on tkaninom piękny wygląd, blask, chrupkość i ułatwiał prasowanie. Dodatkowo chronił przed zabrudzeniami.

Mąka ziemniaczana - Pyszności
Mąka ziemniaczana - Pyszności© Canva

Oprócz zastosowań domowych krochmal znalazł również zastosowanie w pielęgnacji ciała, głównie niemowląt. Kąpiele z dodatkiem krochmalu łagodzą zmiany skórne i podrażnienia. To remedium na potówki, trądzik niemowlęcy, świąd, wysypkę i podrażnienia. rochmal działa kojąco na podrażnioną skórę, redukując uczucie swędzenia i pieczenia. Zawarte w nim skrobia i minerały tworzą na skórze warstwę ochronną, która chroni ją przed czynnikami drażniącymi.

Jak zrobić krochmal?

Krochmal to nie tylko magiczny proszek z babcinej szuflady, ale również produkt, który możemy z łatwością zrobić sami w domu. Jest to sposób nie tylko tańszy, ale również bardziej ekologiczny i zdrowszy niż kupowany gotowy produkt.

Jak krochmalić w pralce?
Jak krochmalić w pralce?© Getty Images | nito100

Składniki:

  • 1 litr zimnej wody,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (do krochmalenia pościeli, obrusów i ścierek) lub 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (do krochmalenia ubrań).

Sposób przygotowania:

  1. Odmierz litr zimnej wody i odlej z niego szklankę.
  2. Resztę wody zagotuj w garnku.
  3. Wymieszaj odmierzoną porcję mąki ziemniaczanej z odlaną wcześniej szklanką zimnej wody. Upewnij się, że nie ma grudek.
  4. Gdy woda w garnku zacznie wrzeć, wlej do niej powoli roztwór mąki. Cały czas energicznie mieszaj, aby uniknąć powstawania grudek.
  5. Gotuj na małym ogniu przez około 5 minut, ciągle mieszając. Krochmal jest gotowy, gdy zgęstnieje i nabierze konsystencji kisielu.
  6. Zdejmij garnek z ognia i odstaw do ostygnięcia.

Tak przygotowany krochmal wystarczy wlać do pralki i nastawić dodatkowe płukanie. Nie krochmal tkanin wykonanych z delikatnych materiałów, takich jak jedwab, wełna czy satyna.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl