PoradyDietetyczka nie trzyma pieczywa w chlebaku. Lodówka to o wiele lepsze miejsce

Dietetyczka nie trzyma pieczywa w chlebaku. Lodówka to o wiele lepsze miejsce

Dlaczego warto przechowywać pieczywo w lodówce?
Dlaczego warto przechowywać pieczywo w lodówce?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

14.05.2024 16:14

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chleb wrzucasz do chlebaka lub zamykasz w kuchennej szafce? Być może warto zmienić ten nawyk? Zobacz, co na ten temat ma do powiedzenia dietetyczka kliniczna Ewy Wantuch.

Ewa Wantuch to dietetyczka kliniczna specjalizująca się w dietach roślinnych, a także dietach w chorobach hormonozależnych. Wiedzą na temat szeroko pojętego zdrowego odżywania dzieli się w mediach społecznościowych. W opublikowanym na Instagramie poście wyjaśniła, dlaczego miejsce chleba powinno być w lodówce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przechowywanie chleba w lodówce. Rada dietetyczki

Dla jednych normą jest przechowywanie chleba w lodówce, kolejni dziwią się i wskazują chlebak czy kuchenną szafkę jako najlepsze miejsce dla pieczywa. Okazuje się, że i jedni, i drudzy mają rację. Dla zachowania świeżości produktu najlepszym wyborem będzie właśnie chlebak czy szafka, ponieważ chleb przechowywany w lodówce szybciej czerstwieje i traci smak. Niemniej chłodziarka może podnieść dietetyczną wartość wyrobu.

Jak wyjaśnia dietetyczka kliniczna Ewa Wantuch w nagraniu udostępnionym na Instagramie, schowanie chleba na noc do lodówki (tak samo innych węglowodanów, takich jak: makaron, ryż, ziemniaki, naleśniki) zmniejszy indeks glikemiczny produktu o 30 proc. Praktyka ta sprawia, że w produkcie wytwarza się skrobia oporna.

Gdzie przechowywać chleb?
Gdzie przechowywać chleb?© Pixabay

Czym jest skrobia oporna i jak wpływa na organizm?

Ziemniaki, ryż czy chleb są bogatym źródłem węglowodanów, które występują w nich w postaci skrobi. Skrobia natomiast jest trawiona i przekształcana do cukrów prostych, a konkretnie do glukozy. W efekcie tego procesu dochodzi do wzrostu stężenia cukru we krwi. Zjawisko wzrostu poziomu glukozy we krwi po spożyciu posiłku jest naturalne, niemniej nadmierna ilość produktów w naszej diecie, które powodują znaczne skoki stężenia glukozy we krwi, może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.

Jak wskazała dietetyczka kliniczna Ewa Wantuch, w schłodzonym chlebie, ryżu czy ziemniakach skrobia podlega procesowi przekształcania się w tzw. skrobię oporną. Jest to forma skrobi, która jest odporna na działanie enzymów trawiennych obecnych w układzie pokarmowym człowieka. Jeśli nie jest trawiona, oznacza, że nie jest z niej wytwarzana czysta glukoza, a więc nie podnosi stężenia cukru we krwi. Ponadto skrobia wykazuje też inne właściwości.

- Co takiego dobrego jest w skrobi opornej? Odżywia nasze bakterie jelitowe, zapobiega zaparciom oraz jest pomocna w redukcji masy ciała - wyjaśnia dietetyczka na Instagramie.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także