Dietetyczka nie trzyma pieczywa w chlebaku. Lodówka to o wiele lepsze miejsce

Chleb wrzucasz do chlebaka lub zamykasz w kuchennej szafce? Być może warto zmienić ten nawyk? Zobacz, co na ten temat ma do powiedzenia dietetyczka kliniczna Ewy Wantuch.

Dlaczego warto przechowywać pieczywo w lodówce?Dlaczego warto przechowywać pieczywo w lodówce?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ewa Wantuch to dietetyczka kliniczna specjalizująca się w dietach roślinnych, a także dietach w chorobach hormonozależnych. Wiedzą na temat szeroko pojętego zdrowego odżywania dzieli się w mediach społecznościowych. W opublikowanym na Instagramie poście wyjaśniła, dlaczego miejsce chleba powinno być w lodówce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób te mięsne szaszłyki na grilla, a twoi bliscy będą o nich mówić przez kilka miesięcy. Są takie dobre

Przechowywanie chleba w lodówce. Rada dietetyczki

Dla jednych normą jest przechowywanie chleba w lodówce, kolejni dziwią się i wskazują chlebak czy kuchenną szafkę jako najlepsze miejsce dla pieczywa. Okazuje się, że i jedni, i drudzy mają rację. Dla zachowania świeżości produktu najlepszym wyborem będzie właśnie chlebak czy szafka, ponieważ chleb przechowywany w lodówce szybciej czerstwieje i traci smak. Niemniej chłodziarka może podnieść dietetyczną wartość wyrobu.

Jak wyjaśnia dietetyczka kliniczna Ewa Wantuch w nagraniu udostępnionym na Instagramie, schowanie chleba na noc do lodówki (tak samo innych węglowodanów, takich jak: makaron, ryż, ziemniaki, naleśniki) zmniejszy indeks glikemiczny produktu o 30 proc. Praktyka ta sprawia, że w produkcie wytwarza się skrobia oporna.

Gdzie przechowywać chleb?
Gdzie przechowywać chleb? © Pixabay

Czym jest skrobia oporna i jak wpływa na organizm?

Ziemniaki, ryż czy chleb są bogatym źródłem węglowodanów, które występują w nich w postaci skrobi. Skrobia natomiast jest trawiona i przekształcana do cukrów prostych, a konkretnie do glukozy. W efekcie tego procesu dochodzi do wzrostu stężenia cukru we krwi. Zjawisko wzrostu poziomu glukozy we krwi po spożyciu posiłku jest naturalne, niemniej nadmierna ilość produktów w naszej diecie, które powodują znaczne skoki stężenia glukozy we krwi, może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.

Jak wskazała dietetyczka kliniczna Ewa Wantuch, w schłodzonym chlebie, ryżu czy ziemniakach skrobia podlega procesowi przekształcania się w tzw. skrobię oporną. Jest to forma skrobi, która jest odporna na działanie enzymów trawiennych obecnych w układzie pokarmowym człowieka. Jeśli nie jest trawiona, oznacza, że nie jest z niej wytwarzana czysta glukoza, a więc nie podnosi stężenia cukru we krwi. Ponadto skrobia wykazuje też inne właściwości.

- Co takiego dobrego jest w skrobi opornej? Odżywia nasze bakterie jelitowe, zapobiega zaparciom oraz jest pomocna w redukcji masy ciała - wyjaśnia dietetyczka na Instagramie.
Wybrane dla Ciebie
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować